Avatar

Please consider registering
guest

sp_LogInOut Log In sp_Registration Register sp_MemberList Members

Register | Lost password?
Advanced Search

— Forum Scope —
— Match —

— Forum Options —

Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Az érintőképernyőről
2010. november 22. hétfő
15:46
Avatar
naneman
Törzstag
Tagok
Forum Posts: 444
Member Since:
2009. szeptember 16. szerda
sp_UserOfflineSmall Offline

Teljesen egyetértek veled! Nem arról van itt szó hogy nem lehetne ezeket a kamerákat kissé könnyebben kezelhetővé tenni ahogy írtad jelentősebb plusz költség nélkül. Egyszerű “buta” trend követésről van szó! Az ami esetleg praktikus lehet teszem azt egy GPS esetében, még nem feltétlenül való egy kamkorderbe! Aligha hiszem hogy bárki úgy tud élességet állítani egy “tapperolós panelen”, hogy közben ne mozduljon be a kép!( mert hát ugye egy alig 10cm-es kamera mégiscsak hülyén nézne ki egy “atombiztos” állványon). Szóval úgy érzem a megfelelő ergonómia ma már alap igény, ennek megfelelően az alap kategóriás készülékektől is joggal várna el többet az ember! ( akinek volt pl. 6 évvel ezelőtt is kamerája, az nagyon jól ismeri hogy milyen rossz irányba tart ez az ergonómia kérdés)

2010. november 22. hétfő
14:28
Avatar
Dr.OG
Törzstag
Tagok
Forum Posts: 67
Member Since:
2010. augusztus 16. hétfő
sp_UserOfflineSmall Offline

Nekem 3 észrevételem lenne a fentiekkel kapcsolatban (alapjában mindennel egyetértek, ami eddig elhangzott):

 

1. Sajnos általános trend az érintőképernyő használata, nem csak a videokamerák, de a GPS-ek, mobiltelefonok, univerzális távirányítók… is átveszik ezt, aminek nem örülök, de ez van.

 

2. A Panánál is vannak az LCD alján fóliázott billentyűk, amik mindig elérhetők, pl. a menübe is csak ezekkel lehet belépni, ennek ellenére nem nevezném kényelmesnek ezt a fajta megoldást. A másik, ami bosszantó, hogy sötétben olyan élénk és világos eredményt mutat a kijelző, ami nagyon messze van a valójában rögzített kép fakóságától/szemcsésségétől.

 

3. Szerintem is kulcsszempont lenne az ergonómia, ezért is hiányolok esetleg egy testre szabható gyorsbillentyűt a kameratestről, vagy hogy ne eldugva legyenek a menüben az alapvető paraméterek vagy valóban hasznos dolgok (pl. motívum program).

 

Kissé felhasználóbarátabb felépítés jelentős innováció és többletráfordítás nélkül sokszor jóval elégedettebb vásárlókat eredményezne.

"A medvét is meg lehet tanítani biciklizni, de nem arra való. Mi értelme? Ha sikerül is, csak nevetnek rajta!"'

2010. november 20. szombat
14:23
Avatar
Sereg Krisztián
Admin
Tagok
Forum Posts: 187
Member Since:
2009. július 3. péntek
sp_UserOfflineSmall Offline

Én azt veszem észre, hogy két részre oszlik a piac: vannak azok a kamerák (drágáért), amik az amatőröket célozzák, és vannak azok, (olcsóért ÉS drágáért is), amik a hozzá nem értő vásárlókat célozzák. Nem neveznék minden funkciót haszontalannak. Rengeteg olyan anyagot kapok ugyanis vágásra, amit olyan videósok készítettek, akik csak a családi eseményeket filmezik – viszont ezek képminősége van olyan jó, mintha az m1-et nézném!

A kamera mindent elvégez helyettük, már csak a kép megkomponálásába nem tud beleszólni. Szerintem ILYEN IS KELL!

Az más kérdés, hogy egy amatőr videós (aki kísérletezni szeretne, maga a akarja megszabni a mélységélességet, a blendenyílást és a záridőt,) első mozdula az lesz, hogy kikapcsolja ezeket a funkciókat. De neki másik kamera való. Ez a másik kamera pedig valamiért 50-100 ezerrel drágább, de mivel amatőr videósunk a hobbija megszállottja, ki fogja érte adni ezt a többletköltséget.

 

Azért – hála a kapitalizmusnak – nagyon széles a termékpaletta, és szerintem mindenki megtalálja a maga igényeinek megfelelő kamerát, ami még belefér a pénztárcájába.

 

Érintőképernyő:

Az egyetemen van egy SONY HDV-1000, amivel néha dolgozni szoktam. A gép egyetlen végtelenített gyűrűvel rendelkezik, illetve az oldalán van 5-6 gomb, zoom, bekapcs, és érintőképernyő.

BORZALMAS! Nem az a baj vele, hogy használhatatlan a kijelző, hanem az, hogy a menüből (legalább a 3. menümélységben) állítható csak, hogy mit állítson a gyűrű! A zoomra hál'Istennek van külön gomb, de ha élességet és expozíciót akarok vele állítani, az némi gyakorlás után villámgyorsan fél percig tart. Fél perc alatt pedig elszáll a madár az ágról, felhúzzák a gyűrűt az ujjra, vagy elalszik az interjúalany. Ez pedig egy félmilliós vállkamera.

Ezek alapján – szerintem – az a jó kamera, ahol a létfontosságú beállítások kézre esnek! Mindegy, hogy ez egy érintésérzékeny felület, vagy gomb formájában testesül meg, a lényeg az ergonómia, a könnyű kezelhetőség.

(Nyilván nem elhanyagolható az sem, hogy milyen képet, és hogyan ad vissza az eszköz, de ez egy másik rovat témája.)

2010. november 19. péntek
17:08
Avatar
naneman
Törzstag
Tagok
Forum Posts: 444
Member Since:
2009. szeptember 16. szerda
sp_UserOfflineSmall Offline

Nem állítom hogy nincsenek kevésbé rossz megoldások, azt már azonban igen, hogy sajnos rossz felé tendál a dolog! Te sem ma kezdted a videózást, és mögöttem is ” súlyos” évek állnak már. Ha azonban vissza nézek az időben, akkor azt látom, nemhogy egyre profibb irányba mozdulnának el az amatőr kamkorder gyártásban, hanem egyre inkább silányodik a piac ( leszámítva a felbontás drasztikus javulását). Eltűnnek a használható dolgok, tartozék saru, nézőke, géptesten állítható opciók, stb…, helyette elveszhetünk a használhatatlan gagyi funkciók tengerében. 2004-ben gyártották le az utolsó “tisztességes miniDV kamerát, az NV-GS 400-ast, az ezt követő évek, következetesen a spórolás jegyében teltek! Persze megtalálod ma is a full-osan felszerelt készülékeket, csak hát árban ezek már a legtöbb user számára nem elérhetők!Frown

2010. november 19. péntek
16:32
Avatar
bekesy
Budapest
Törzstag
Tagok
Forum Posts: 145
Member Since:
2009. november 28. szombat
sp_UserOfflineSmall Offline

Én saját magamon is tapasztaltam, hogy ha csak lehet, az lcdn nézem felvétel közben a témát. Gondlom a legött amatőr így van ezzel, ezért is gondolták a gyártók, hogy spórolnak a kukucskán és az alaptípusokba nem teszik bele. Így nyernek több tízezer forintot. Szerintem az átlag amatőrnek ez így megfelel. Az viszont tény, hogy ha valaki nem automata módban akar felvenni, akkor biztos, hogy a kamera mozogni fog, amikor az lcdhez ér. Én legalábbis még nem tudtam megoldani, hogy ne mozduljon meg, akár csak kicsit is.

Azért minden típust ne szidj, mert a JVC például úgy csinálja, hogy az lcd szélén van egy érintő, amivel a legtöbb funkciót vezérelni lehet (zoom, élesség), sőt még a felvételt is lehet innen indítan, a képernyő ugyanakkor nem maszatolódiki. Ha pedig nagyon fontos a rezzenéstelenség, akkor állvány és távkapcs.

2010. november 19. péntek
14:42
Avatar
lacza
Törzstag
Tagok
Forum Posts: 125
Member Since:
2010. február 19. péntek
sp_UserOfflineSmall Offline

Heló naneman!

 

Én csak így bele olvasgattam,majd késöbb elolvasom.De igazad van!!!!Mink is amikor vettük a kamerát,láttunk ott egy Sony kamerát ami szimpatikusabb volt de aztán mondta az eladó hogy érintőképernyős és hogy maszatolódik,úgyhogy inkább nem vettük meg azt,meg szerintem játszani kell azzal állandóan ,hogy a megfelelő helyre kattintsunk .Szerintem eléggé bosszantó lehet!Főleg ha valaki pl. egy esküvőt kameráz és nem az jön ki neki az LCD képernyőn amit szeretne.És ott pedig mindennek tökéletesen kell működnie,mert azt nem lehet megismételni.Sajnos sok gyár (lásd:Sony,Panasonic,JVC) ilyenekkel szereli fel kameráit.IGAZ nem az összeset de sokat érintőképernyővel látnak el!És már azt hiszem a profi kamerákat is kezdik!Tessék ezt az érintőképernyőt még fejleszteni!!!

ps.Abba is igazad van hogy már mostanában sok embert azzal győznek meg,hogy ez trendi!És aztán késöbb meg viszi vissza az üzletbe!

Üdv.László

"Ha igazán boldog akarsz lenni, győzd le a
félelmeid béklyóit, és szárnyalj szabadon az ég madaraival."

2010. november 19. péntek
12:27
Avatar
naneman
Törzstag
Tagok
Forum Posts: 444
Member Since:
2009. szeptember 16. szerda
sp_UserOfflineSmall Offline

Dr.Samuel C. Hurst  találmánya nálam nem aratott osztatlan sikert. Egy agyontapperolt, zsíros, ujjlenyomatoktól hemzsegő panel, azon túl hogy esztétikailag is kifogásolható, bizonyos esetekben a használata kifejezetten nehézkes. Vegyünk egy példát: az olcsóbb árfekvésű kamkordereknél, fókuszgyűrű hiányában, az élesség állítása csak menüből lehetséges. A Pana HDC-SD 60-nál manuális fókusz választása esetén, megjelenik az LCD közepén egy egy szép nagy +, ill jel. Na már most, az élesség szabályozásához, ezeket a szimbólumokat kell tapperolnunk, a panel kellős közepén! Csókoltatom az ötlet kiagyalóit! Igazán kár hogy hagytak még valami kis helyet arra is, hogy lássuk azt, amit éppen videózni szeretnénk! Mennyivel nagyobb bravúr  lenne vakon filmezni.( merthogy nézőke az nincs, de Touch-panel bezzeg van) A fejlesztők biztosan úgy vélték, ha Beethoven tudott süketen komponálni, akkor a szerencsétlen videósnak sem jelenthet gondot “fejből” forgatni. A helyzetet még bonyolítja, hogy ezeknek a kijelzőknek a fényáteresztő képessége csak 70-75%-a hagyományos panelekének!  Mert hát az a legfontosabb, hogy trendi legyen a cucc ugyebár!   Napsütésben a Pana HDC-SD 60 kijelzőjének láthatósága egyenesen botrányos, de egyéb más fényviszonyok mellett sem fogjuk, még véletlenül sem azt az eredményt kapni, amit a kijelzőn látunk! Nagyon figyeljen tehát aki ilyen kamerát használ! Érdemes a használatba vétel előtt néhány kontroll felvétellel megyőződni a Display-en látottak hitelességéről! Hangsúlyozom: a készülék egyébként értékarányos, kellemes masina, de ez az LCD!!! Haragszom ezért a komolyabb gyártókra: az egyik kitalál valami ordító baromságot, hát akkor a többinek is menni kell utána mint a vak lónak!

Forum Timezone: UTC 2

Most Users Ever Online: 59

Currently Online:
3 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
2 Guest(s)

Top Posters:

naneman: 444

qwertzuio: 338

bekesy: 145

lacza: 125

zoombeee: 105

Dr.OG: 67

Member Stats:

Guest Posters: 0

Members: 885

Moderators: 0

Admins: 1

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 26

Topics: 228

Posts: 2012

Newest Members:

genulaSmoorse, cyzSmoorse, eyeevami, cdtneczSmoorse, BristissSmoorse, kuzmaSmoorse

Administrators: Sereg Krisztián: 187

4 hozzászólás

TimothyGep · 2019/12/05 - 20:59

энергетический паспорт – план проверок ростехнадзора, строительное проектирование

GeorgePer · 2020/02/15 - 04:59

fastest cryptocurrency exchange instaswap – instant crypto exchange coinswitch, cryptocurrency exchange rates instaswap

RobertSeith · 2020/05/21 - 17:30

Новинки кино 2020 смотреть онлайн в хорошем в качестве hd 1080 бесплатно – Человек-паук: Вдали от дома фильм 2019 смотреть онлайн, Первому игроку приготовиться фильм 2018

Andrewhah · 2020/06/22 - 02:22

накопительная пенсия – социальная пенсия, пенсионный фонд

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .