Avatar

Lost password?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

The forums are currently locked and only available for read only access
sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Útifilm készítési tanácsok
2011. március 19. szombat
09:15
Avatar
Goldman
Tag
Tagok
Forum Posts: 33
Member Since:
2010. november 28. vasárnap
sp_UserOfflineSmall Offline

Szia, Alapvetően én is csak a környezet hangjainak felvételére használom. Csak kíváncsiságból kérdeztem, hogy kinek mi a tapasztalata. Az viszont furcsa volt, hogy mikor visszanéztünk a felvett videót, feltűnően hangos volt például a falióra kattogása vagy a messzebb lévő víz csobogása. Először azt hittem, hogy valami zörej. De lehet hogy csak azért volt feltűnőbb mert egyébként már megszoktuk ezeket az állandó zajokat. Ezeknél a felvételeknél egyébként nem volt bekapcsolva a zoom mikrofon.

Igyekszem a manuális beállításokat használni.

Még biztos lesz kérdésemmosoly

Kamerám: Panasonic HDC-SD60

2011. március 18. péntek
16:08
Avatar
zoombeee
Törzstag
Tagok
Forum Posts: 105
Member Since:
2009. szeptember 21. hétfő
sp_UserOfflineSmall Offline

Szia, én a kameráink külső mikrofonjait csak atmoszférahang felvételre használom. (Tehát csak a környezet zajait veszem vele.) Pedig a kamera is több milla és a mikije sem olcsó. Ha valami speckóbb hangfelvétel kell, nem ússzuk meg mi sem a külön mikrofonokat.

Nem tudom milyen kamerát használsz, szerintem az azon lévő mikrofon is csak arra van, hogy vegye a környezet hangjait. Lehet, hogy az elektronika változtatja mikrofon karakterisztikáját, de ne  várj csodákat. Ez persze nem azt jelenti, hogy az a mikrofon nem jó.  

És most is azt mondom, lehetőleg manuálisan használj mindent: tanuld meg kezelni a kamerádat, hidd el- megéri. Ha nincs zebra, akkor TV-n nézdd vissza a próbafelvételeket. Előbb-utóbb megszokod a kamerádat. 

2011. március 18. péntek
15:15
Avatar
Goldman
Tag
Tagok
Forum Posts: 33
Member Since:
2010. november 28. vasárnap
sp_UserOfflineSmall Offline

Köszi, majd próbálgatom. Sajnos a kamerámon nincs zebra funkció. De majd sok gyakorlással kitapasztalom.

Alapvetően én is úgy gondolom, hogy a manuális beállítások a jobbak, de ehez sok tapasztalat kell. “Tiszta” körülmények (ideális fény és átlagos körülmények) között a kamerám autómatikája jónak tűnik. A szélsősége körülményeknél meg kitapasztalm a beállításokat.

A zoom mikrofont mennyire érdemes használni? A leírás ezt írja: “A mikrofon működése a zoom művelettel van összekapcsolva. A készülék eleje mellett szóló hangok közelképeknél (ráközelítés) vehetők fel tisztábban, míg a készülék körüli hangok rögzítése távolítás (széles látószög) esetén lesz valósághűbb.”

Kicsit teszteltem, de még nem az utcán. Nagy külömbséget nem tapasztaltam.

Kamerám: Panasonic HDC-SD60

2011. március 17. csütörtök
21:34
Avatar
zoombeee
Törzstag
Tagok
Forum Posts: 105
Member Since:
2009. szeptember 21. hétfő
sp_UserOfflineSmall Offline

Ja, még csak annyit: én szinte mindent manuálisan használok a kamerán (az esetek 99,9 százalékában)- érdemes mindenkinek ezt tennie. Persze, van néhány kivétel- de ehhez jól kell ismernünk az eszközünket. 

Szóval, elsősorban a manuális beállításokat javaslom és csak nagyon ritkán, nagyon szélsőséges esetekben az autómatikát.

2011. március 17. csütörtök
21:29
Avatar
zoombeee
Törzstag
Tagok
Forum Posts: 105
Member Since:
2009. szeptember 21. hétfő
sp_UserOfflineSmall Offline

Szia, ha lehet, kerüld az olyan helyzeteket, ahol túl nagy kontrasztkülömbség. Pl.: ne sétálj ki egy sötét udvarról, a világos utcára. Csinálj képeket külön (statikus-álló, és svenkeket) az udvarról, majd csinálj képeket az utcáról is. Ha mindenképpen ilyet akarsz, akkor vagy manuálisan állítasz a rekeszen miközben sétálsz a sötét helyről a világosba, vagy az autómatikára bízod magadat. Én általában az utóbbit szoktam használni: bár próbálom kerülni az ilyen helyzeteket.

Használd a zebra funkció, ha van a kamerán. Ez megmutatja a képen hol vannak túlexponált részek. Ahol megjelennek a keresőben a csíkok, ott túl van lőve a kép. Érdemes gyakorolni előtte ezt, megismerni a kamerádat. Sok esetben nem zavaró az enyhe túlexpó. Tényleg érdemes a kész/vágott anyagaidat végigböngészni, hogy lásd mit bír a kamerád.

Egy javaslat: ha az egyhe túlexponálás, vagy az alulexponálás között kell választani, inkább túlexponált legyen. Utómunkával könnyebb javítani ezt. De inkább legyen helyesen exponálva a shot. 

Szép fényeket! mosoly

2011. március 15. kedd
13:29
Avatar
Goldman
Tag
Tagok
Forum Posts: 33
Member Since:
2010. november 28. vasárnap
sp_UserOfflineSmall Offline

Üdvözlök mindenkit!

A fórumon körülnézve nem nagyon találtam olyan témát ahol útifilmek készitével kapcsolatban kérhetnénk tanácsot. Igaz az Amatőr filmek topikban egyes filmek esetében vannak hasznos javaslatok, de úgy gondolom vannak olyan tippek, tanácsok amik általánosságban is érvényesek lehetnek. Nem feltétlen a profi útifilmek készítésre gondolok, hanem inkább saját kirándulásaim igényes és informatív megörökítésére.

Számomra egészen alapvető kérdések merülnek ilyen filmek készítésével kapcsolatban. Gondolom sokkat érinthetnek ezek a kérdések.

Konkrétan nekem most a kamera használatával és ajánlott beállításaival lenne pár kérdésem, de ezen kívűl még rengeteg kérdés motoszkál a fejemben. mosoly

Az egyik fő kérdésem:

Városi környezetben ahol a fényviszonyok az épületek árnyékai és a szűk utcák miatt állandóan változik, hogyan lehet mindig jó felvételeket készíteni? Számomra nehéz megitélni mikor használhatom az automatikát és mikor a manuális beállításokat. Ilyen környezetbe mikre kell odafigyelni?

Válaszokat előre is köszönöm!

U.i: Ha esetleg nem a megfellő helyen nyitottam a témát, vagy esetleg már máshol is szerepel érdemes még az elején áthelyezni a topikot.

Kamerám: Panasonic HDC-SD60

Forum Timezone: Europe/Budapest

Most Users Ever Online: 59

Currently Online:
2 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

naneman: 444

qwertzuio: 338

bekesy: 145

lacza: 125

zoombeee: 105

Dr.OG: 67

Member Stats:

Guest Posters: 0

Members: 931

Moderators: 0

Admins: 1

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 26

Topics: 228

Posts: 2012

Newest Members:

Teszt Elek, tesztsereg, FesiusSmoorse, ktjybzSmoorse, dfcbkmbxSmoorse, rjhybkrfSmoorse

Administrators: Sereg Krisztián: 187