Avatar

Lost password?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

The forums are currently locked and only available for read only access
sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
VHS digitalizálás, DV capture, Uleados videó és DVD szerkesztés
2012. szeptember 27. csütörtök
22:41
Avatar
Pibacsi
Új tag
Tagok
Forum Posts: 4
Member Since:
2012. szeptember 1. szombat
sp_UserOfflineSmall Offline

Pibacsi said

Nem tudom, hogy él-e még ez a topic mivel csak régi bejegyzéseket találok. Sokat foglalkoztam VHS digizéssel, DV feltöltéssel, ezek szerkesztésével, menűs DVD szerkesztéssel. Én az Ulead szerkesztőket használom évek óta és ha valakinek kérdése van, akkor szivesen válaszolok.
üdv. Pibácsi

A váltottsoros miniDV videó áttöltése a PC-re, szerkesztés.

Az alábbiakban a saját gyakorlatomat szeretném leírni, ami nekem – sok kisérlet után – bevált. Nyilván van aki másként szereti. A felhasznált szoftvereket is kisérletezve állítottam össze közel 75 db.szoftver kipróbálásával, mivel a váltottsoros videókat – úgy a miniDV-t, mint az mpg-be digizett VHS-t – nem mindegyik dolgozza fel normálisan. Általában, az utóbbi HD fejlesztéseket kivéve a korábbi kamerák tulnyomó többsége váltottsoros – interlace – felvételt készít. A vágást, rögzítést ennek megfelelően kell elkészíteni.
A frame alapú, progressive videó szerkesztésre más megoldás is adódik – abból sok van.
Az alábbiakban – eléggé nagyvonalakban – összefoglalom az általam használt dolgokat.
Természetesen, ha szükséges, akkor részletesen is leírom az egyes részeket.

Csatolás: FireWire (IEEE 1394) csatlakozón keresztül
Mentés:_NeroVision Express DV-2 –be, vagy az Ulead VidStud.SE DVD-vel DV-2-be.
Az utóbbira nem mindegyik kamerát tudjuk becsatolni, de a Nero VE általában fogadja őket.
Viszont a NeroVE-vel feltöltött videót nem mindegyik szoftver szereti, a hangot nem mind tudja lejátszani. A gépre feltöltésre van más lehetőség is – pl. DVApp, MovieMaker(DV-1), VirtualDub, iuVCR, StoikCapturer, AMCap, stb. Én általában az első kettőt használom.
Visszanézés, leellenőrzés: Media Player Classic (DV-1-et nem szereti) vagy a Windows Media Player, Zoom-Player, ezekkel a lejátszókkal nincs enyhe remegés a gépre vitt videó lejátszásakor (deinterlace). A gépre telepített kodekektől is függ.
Szerkesztés, vágás: Ulead Video Studio SE DVD-vel, esetleg Ulead VS v10 Plus, – v11 Plus, Corel VideoStudio Pro X4, X5, Adobe Premier Elements 3, stb.szoftverekkel.
Ezek általában felhasználó barát, viszonylag átlátható programok. Behívjuk valamelyik szerkesztőbe pl.a Nero VE-el DV-2-be (Lower Field First-be) digitalizált videót. Itt meg lehet vágni, szerkeszteni, effektezni, filterezni, fényviszonyokat rendezni, hangot alá dolgozni, stb, készre gyártani a videót. Ezeket kérdés esetén szivesen részletezem.
Arra kell figyelni, hogy a vid.szerkesztőből továbbra is DV-be mentsük ki a videót és maradjon meg váltottsorosban (Lower FieldFirst), mert ezt tudjuk a továbbiakban normál (hagyományos DVD lejátszóval is lejátszható) DVD szerkesztésre felhasználni.
Ezt a kimentett, szerkesztett videót kell DVD menü és fejezet-szerkesztők valamelyikébe betenni, ami jól kezeli a váltottsoros videót. Én az alábbit használom. Természetesen van más szoftver is erre célra.
Ulead DVD MovieFactory 6 Plus. (vagy a Corel továbbfejlesztett változatai pl.7-es).
Igényes DVD szerkesztő. Ez sok lehetőséget kínál a videó szerkesztésre is és a menü – fejezet szerkesztésre is. Vagy beemeljük a készre vágott, szerkesztett videót és csak a menü – fejezet szerkesztéssel foglalkozunk, vagy a kpl, videót is meg lehet vágni szerkeszteni egyszerű módon, effektekkel, kép betétekkel, és minimális hang szerkesztési lehetőséggel.
Elsőre kicsit bonyolult a menü – fejezet szerkesztő program kezelése, mivel sok lehetőség van. Kereteket, keret beállításokat, gombokat lehet cserélni, van választék. Saját képet, – videót, saját hangot lehet beemelni háttérnek. Egy kicsit lassú a mappába mentés.
DVD lemezre írás: Nero Burning ROOM (DVD – video.)

Egy kicsit hosszúra sikeredett, de remélem tudtam segíteni egy-két dologban.
Üdv. Pibácsi.

2012. szeptember 1. szombat
18:28
Avatar
Pibacsi
Új tag
Tagok
Forum Posts: 4
Member Since:
2012. szeptember 1. szombat
sp_UserOfflineSmall Offline

Nem tudom, hogy él-e még ez a topic mivel csak régi bejegyzéseket találok. Sokat foglalkoztam VHS digizéssel, DV feltöltéssel, ezek szerkesztésével, menűs DVD szerkesztéssel. Én az Ulead szerkesztőket használom évek óta és ha valakinek kérdése van, akkor szivesen válaszolok.
üdv. Pibácsi

Forum Timezone: Europe/Budapest

Most Users Ever Online: 59

Currently Online:
1 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

naneman: 444

qwertzuio: 338

bekesy: 145

lacza: 125

zoombeee: 105

Dr.OG: 67

Member Stats:

Guest Posters: 0

Members: 931

Moderators: 0

Admins: 1

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 26

Topics: 228

Posts: 2012

Newest Members:

Teszt Elek, tesztsereg, FesiusSmoorse, ktjybzSmoorse, dfcbkmbxSmoorse, rjhybkrfSmoorse

Administrators: Sereg Krisztián: 187