Korábban gyakran előfordult velem, hogy bár napokat, heteket töltöttem el egy videó felvételével, vágásával, a végeredmény valahogy mégsem lett olyan, mint vártam. Hiába lettek szépek az áttűnések, hiába követték egymást ritmusra vágva a snittek,  valami mégsem volt rendjén, a TV képernyőjén visszanézve egyszerűen lerítt róla, hogy ez bizony nem egy stúdióban készült mozi.

A most induló 3 részes cikksorozatban szeretnék Neked pár olyan tippet adni, amellyel szebbé, filmszerűbbé teheted felvételeidet. Az első részben a kamerázásról, a másodikban az utómunkálatokról, a harmadikban pedig a publikálásról — a DVD végleges elkészítéséről — osztok meg Veled néhány hasznos gondolatot.

Tipp 1: A jó szemmérték

Ha képalkotásról van szó, gyakran kerül elő az aranymetszés szabálya. Ez gyakorlatilag nem más, mint egy arányosság, amely a természetben is gyakran előfordul: a növényekben, állatokban sőt, még az emberi test végtagjainak hosszában is fellelhetjük ezt az aránypárt. Ókori tudósok egyenesen a létezés egyik alaptörvényeként tartották számon e metszetet.

Az aranymetszés
Az aranymetszés: a:b=(a+b):a

Ebből nekünk annyi lesz a gyakorlati hasznunk, hogyha bármilyen képet készítünk, TÉNYLEG szebben mutat, ha alanyunkat az aranymetszés szabályai szerint próbáljuk meg elhelyezni a képen. Tehát ahelyett, hogy középre tennénk emberünket, próbáljuk inkább a képernyő jobb, vagy bal harmadolási vonalánál tartani. Hasonlóan, ha tájképet veszünk fel, a horizontot ne közepére, hanem egy vízszintes haramadolóvonalra komponáljuk. (A harmadolási vonalakról lásd majd a videót a szöveg végén.)

Tipp 2: Hogy nézel ki?

Ha már a harmadolóvonalra komponáltad magad, és kinézel a képből, mindig abba az irányba nézz, amerre nagyobb hely van közted és a kép széle között. Így a nézőben nem keletkezik olyan frusztráció, mintha valami lemaradt volna a felvételről. (Lásd a videót lentebb!)

Tipp 3: A biztos tartás!

Nem elég, hogy a harmadolóvonalon van a téma, próbáld meg ott is tartani! Ha futó, kerékpározó embereket, mozgó autókat kamerázol, vagy egyszerűen a zoom-ot használod, légy résen, mert nem lesz egyszerű dolgod. Ha nem sikerül elsőre, ne keseredj el, mert gyakorlással és némi előrelátással hamar látványos fejlődést produkálhatsz kézügyesség terén. Ne feledd, az állvány és az optikai képstabilizátor jó szolgálatot nyújthat! A vizuális tanulást előnyben részesítők kedvéért pedig itt egy rövid kis bemutatófilm.

Ennyi lenne mára, a következő részben pedig pár olyan vágási trükkről lesz szó, amelyek amatőr körökben kevésbé ismertek, ám minden profi vágó rutinszerűen alkalmaza őket – épp a filmes hatás elérése érdekében!

Írj véleményt a cikkről, vagy tedd fel kérdésedet a fórumban!

Iratkozz fel a blogértesítőre, hogy elsőként tudd, ha új cikk érkezik!

Hogyan szólíthatunk?*
E-mail:*
E-mail mégegyszer:*Üdv.
Krisztián


12 hozzászólás

Estevez · 2009/09/25 - 11:39

Van valmi olyan dramaturgiai dolog (játékfilmes), hogy ha a szereplő valami rosszat hall, nem akar ott lenni, szídják, vagy elgondolkozik, akkor kifelé nézhet a párbeszédből, kvázi elfordul a beszélgetőtárstól.

Estevez · 2009/09/25 - 11:42

Jó a videjó, érthető, szemléletes, grat!

Estevez · 2009/09/25 - 11:46

1. hozzászólásomhoz: a test olyankor még minidg befelé néz, csak az arc néz másik irányba

Galambér · 2009/09/25 - 12:41

Ügyelni kell arra is, hogy ízületben ne vágjunk, ez olyan, mintha csonkolnánk az illetőt. Nem szerencsés a videónak az a része, amikor a kép kerete a könyöködet és a csuklódat metszi.

Egy kicsit bonyolultabb ügy az, hogy a grafika (filmcsík) beleszalad az arcodba. Nem nagyon van ötletem arra vonatkozóan, hogy kellene átalakítani úgy, hogy mint reklám, a jelentősége megmaradjon, de ne legyen mégsem zavaró. (A cím viszont teljesen jó, kellemes egyensúlyban van a grafika és a szöveg…)

Kinek van valami jó ötlete? Vagy jó, így ahogy van?

Horváth Gábor · 2009/09/25 - 13:00

Szia Krisztián!

Nagyon tetszett a “lecke”, teljesen érthető és egyértelmű volt mire is kell figyelni, illetve a felvétel jól illusztrálta – így alkalmazni is egyszerűbb lesz az infot. Köszi!

Egy “észrevétel”: remélem majd csinálsz kis oktatóvideót arról is, hogy hogyan kell a hátteret egy tetszőlegesre lecserélni.

Minden jót.

Sereg Krisztián · 2009/09/25 - 13:10

Köszönöm az értékes hozzászólásokat, és a kritikát!

A csonkításra tényleg nem figyeltem. A filmcsíkra pedig már van megoldás, mégpedig, hogy logót készítek az egyik sarokba. (Már készülőben…)

Persze ez az aranymetszés nem “aranyszabály”. Ha valami eltér tőle, az lehet, hogy épp valamilyen plusz jelentést társít a képhez. Attól, hogy nem aranymetszet, még lehet esztétikus a hatás. (Pl. Szimmetria, háromszög, vagy dinamikus ferde, egymáshoz tartó vonalak…)

És igen, lesz oktatóvideó a háttér lecseréléséről is, de az még egy kicsivel odébb van.

Üdv.
Krisztián

Bálint István · 2009/09/26 - 13:23

Húú ez a kis oktató film most jól jött! Köszönöm Krisztián érdeklődéssel várom a következő tananyagot. Köszi még egyszer 🙂

dusinnhht · 2009/09/26 - 19:40

Hehe én voltam a kameramann 😀
De a Krisztiánt dícsérjétek én csak robotoltam. 🙂

Horváth Attila · 2009/10/01 - 17:01

Még egy érdekesség. (Hátha van, aki még nem hallotta.)

Ha egy stúdióban felvett vitaműsorban hárman beszélgetnek — a riporter és 2 riportalany –, akkor a riport elején véleménysemleges néző számára mindig az a vitapartner lesz hitelesebb, aki a kép közepén ül. Vagyis ha bal (vagy jobb) oldalon ül a riporter, akkor a hozzá közelebb helyet foglaló beszélő tesz majd nagyobb hatást, ő tűnik majd hitelesebbnek.

Ez természetesen akkor igaz, ha mindenki hihetően beszél, senki nem mond nyilvánvaló hazugságot.

ZOLIWOOD · 2009/10/15 - 10:46

Jó, leírás. ( de a hang nálam nem) 🙂

PéDani · 2010/02/23 - 19:45

Ez az oldal ………… nincsenek rá szavak annyira jó!:D Rengeteg időt pazaroltam el,hogy keressek valami olyat,ahol amatőr filmeseknek tippeket adjanak és nemrég rábukkantam,eszméletlen:D A videó is nagyon jó nagyon sokat segített

13 tipp, hogyan videózz tűzijátékot · 2012/08/16 - 11:42

[…] fényeit egyszer a kép egyik, másszor a másik sarkába komponálni, figyelembe véve a harmadolási szabályt. Ezeket később egymásra helyezheted pl. egy dissolve […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .