Múltkori bejegyzésemben a fényről írtam, most viszont szeretném bemutatni a videózás másik alkotórészét is, a hangot. Ez az amatőr videók sötét oldala, ám nem azért, mert nem színekből áll, hanem mert néha hajlandóak vagyunk nagyon elhanyagolni.

Rengeteg professzionális mikrofon létezik különböző hangforrások felvételére, de sajnos a videokamerások többsége kénytelen megelégedni a kamerájába beépített hangrögzítővel – vagy azért, mert nem tudja megfizetni a több tízezres eszközöket, vagy még inkább, mert a videokamerához nem lehet külső mikrofont csatlakoztatni. Így már egy kisebb szellő is komoly problémát jelenthet a felvétel során. (Míg külső mikrofonnál egy egyszerű szélfogóval ezt könnyedén kivédhetjük.)

Most viszont szeretnék megosztani Veled három olyan módszert, amivel az utómunka folyamán könnyedén kijavíthatod az elrontott hanganyagot, illetve eltüntetheted felvételeidről az alapzajt.

1) Hangerő állítás
– A város moraja, autók, repülők, jegyéb járművek vagy akár a tömeg zúgása is eltüntethető, ha egyszerűen halkabbra vesszük a videó hangját. Ezt akkor érdemes használni, ha a zajszintnél jóval hangosabb maga a téma. Ha pedig egyáltalán nincs értéke a felvett hangnak, a legegyszerűbb megoldás, ha lenémítjuk a videó hangját, és berakjuk kedvenc zeneszámunkat a jelenetsor alá.

Ha nincs ötletünk, mit tehetnénk be hangulatkeltőnek, itt van néhány oldal, ahonnan ingyenes zeneszámokat tölthetünk le. Gyakran előfordul, hogy a Youtube nemtetszését nyilvánítja ki, ha ismert előadók számait keverjük a videóink alá. Nos, az alábbi oldalak tartalma bárki által szabadon felhasználható, a szerző általában annyi megkötést ad a használattal kapcsolatban, hogy a nevét fel kell tüntetnünk a filmvégi stáblistában.

Tehát az oldalak:
www.jamendo.com
www.incompetech.com
www.audionautics.com
www.ccMixter.org
www.freepd.com
Illetve itt jó néhány magyar előadó közzétett felvételének gyűjtőhelye található:
Ingyen zene blog

2) Equalizer használata
A Sony Vegasban, de rengeteg másik szoftverben is megtalálható az Equalizer azaz a keverőpult. Ezen az eszközön a hangerőt állíthatjuk különböző hangfrekvenciasávokon, külön a magas, a mély és a középhangokat. Ha a zaj (pl. egy repülőgép moraja) mély hang, csupán lejjebb kell vennünk az alacsony hangfrekvenciát (kb. 300Hz alatt). Ha a zaj inkább a magasabb tartományban található, hangokat állítsuk alacsonyabbra (10KHz fölött).

A fönti képen az Audacity ingyenes hangszerkesztő program keverője látható. A kék görbe mutatja a különböző frekvenciák hangerejét, alap esetben ez a vonal teljesen egyenes és a 0 dB értéken helyezkedik el.

3) Zajszűrés

A harmadik megoldás talán a legprofibb, amit alkalmazhatunk, a zajszűrés. Ennek lényege, hogy egy megadott zajminta alapján a program megpróbálja kiszűrni a mintához hasonló elemeket. Előnye, hogy akár a beszéd alól is kivehetjük a nem kívánt zajokat, hátránya, hogy csak akkor működik megfelelően, ha a zaj elég monoton, illetve ha van egy legalább egy perces (minél hosszabb annál jobb) rész a felvételen, ahol csak a zaj hallatszik.

Ez a módszer a leghatásosabb, sőt, költséghatékony is. Nem kellenek drága eszközök, amik a minimumon tartják a videokamera, számítógép, kábelek stb. alapzaját, mert egy ingyenes megoldással ezeket könnyedén kiszűrhetjük. Hogy pontosan miként lehet alkalmazni ezt a zajszűrőt, azt a következő, pénteki bejegyzésemben részletesen is kifejtem.

Tehát hamarosan újra jelentkezem, addig is kellemes videózást kívánok!

Üdvözlettel
Sereg Krisztián
www.videovagas.hu


1 hozzászólás

Attila · 2009/02/16 - 12:41

A jamendo.com oldal tényleg marha jó!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..