Kedves Olvasóm, arra kérlek, állj most meg egy pillanatra… Fülelj, mi hallatszik éppen… A számítógép zúgása, egy óra ketyegése, a ház előtt elhúzó autók nesze, nincs olyan pillanat, hogy ne zavarná meg valami a tökéletes csendet. Sőt, egyre kevesebb olyan hely van a világon, ahol nem hallani a forgalom zaját, gépek zakatolását, egyszóval mesterséges hangokat. Talán csak az őserdőben és a sivatagokban hallható már a természet lágy dallama.

Mit kezdhet egy amatőr videós ekkora zajszennyezettségben? A válasz a zajszűrésben rejlik!

Előző cikkemben már beszéltem arról, miként lehet kellemes hanghatású felvételeket készíteni egy kis utómunkával. (A cikket a fenti vissza nyílra, az “Újra hallatjuk a hangunkat!” linkre kattintva érheted el. Ugyanígy tudsz lapozni a korábbi és újabb cikkek között is.)

Most pedig szeretném megosztani Veled, hogyan is működik a zajszűrő, az egyik leghatásosabb hangjavító eszköz. Olyannyira hatásos, hogy mi is ezzel javítjuk a hozzánk digitalizálásra érkező audiokazetták anyagát, hogy a lehető legkevesebb nemkívánt zaj maradjon a felvételen!

A zajszűrés működése egy egyszerű keresőelven alapszik: Nekünk meg kell adnunk egy minimum egy perces zajmintát, ahol csak maga az eltávolítandó zaj hallatszik, és a program megkeresi és eltűnteti az azonos zajmintákat a hangfájlban.

Melyik programmal lehet ezt megvalósítani? Egy ingyenes, magyar nyelvű alkalmazást ajánlok, a neve Audacity. (Ezen az oldalon érhető el az Audacity) A telepítése egyszerű, viszont ha mp3 zenéket is meg szeretnénk nyitni vele, szükségünk lesz egy lame_enc.dll nevű fájlra, amelyet az első mp3 elmentésekor kell megmutatni a programnak. (A Lame encoder itt érhető el, ha valakinek nincs a számítógépén.)

A további lépésekről pedig nézzétek meg ezt a videót!

Ha bármilyen kérdésed van, vagy elakadtál valahol, szólj hozzá a témához bátran!

További kellemes videózást kívánok!
Sereg Krisztián

Kategória: Hang

7 hozzászólás

Zoltán · 2009/02/13 - 20:13

Én már régóta használom az Audacity-t, nagyon jó és hasznos. A kérdésem: miniDV kamerámat használom és az ingyenes windows-os videoszerkesztővel dolgozom. Abban hogyan tudom a hangot elkülöníteni a képtől és külön szerkeszteni?

laci 72 · 2009/02/14 - 16:15

Szerintem sok kezdonek segitett a videoval , es koszonjuk a munkajat.

Sereg Krisztián · 2009/02/15 - 14:39

Movie Makerrel úgy lehet elválasztani a hangot a filmtől, hogy a filmet az idősoron a Videó sávból a Hang sávba húzzuk.

Ez után, amikor a Közzétételre kattintunk, egyből hangként próbálja meg elmenteni a filmet, ha nincs semmi a Videó sávban.

Sereg Krisztián · 2009/02/15 - 14:52

A fenti módszerrel egy baj van csak, hogy így wma fájl keletkezik, amit az Audacity nem tud beolvasni. A létrehozott fájlt tehát át kell konvertálni, lehetőleg wav-ba (de végső soron az mp3 is megteszi).

Ehhez használható az ingyenes http://mediaconverter.org/ oldal, de ha nagyon nagy (vagy sok) fájlt szeretnénk átalakítani, akkor inkább keressünk egy konverter programot, számtalan ilyen létezik a világhálón, csak írjuk be a keresőbe, hogy wma to wav, és már válogathatunk is a találatok közül.

Ha bárkinek további kérdése lenne, szívesen válaszolok.

prest · 2009/03/24 - 20:25

Szia Krisztián!
A segítséged kérem az audacity programmal kapcsolatban. Annak örülök, hogy a progi magyarnyelvű így 0 angol tudásommal könnyen tájékozodom a menüben. Amit viszont nem tudok az az, hogy hogyan kell használni őket. A konkrét esetem a következő:
slágeregyvelegem számai között (mp3) valamiért zavaró 2 másodpercnyi szünet iktatódott be egy korábbi letöltés alkalmával. Szerettem volna ezt megszüntetni és az audacityvel sikerült is ( effekt-csend megszüntetése) de a mentés aup fájl lett. Na most hogyan tovább ha mp3-at akarok belőle?
Remélem nem buta a kérdésem? üdvzlettel, prest

Sereg Krisztián · 2009/03/25 - 00:13

Kedves prest!

Megnyitod az aup (audacity projekt) fájlt és a Fájl menü Exportálás (WAV MP3 OGG) menüpontja segítségével a kívánt formátuma mentheted kedvenc slágereidet.

Krisztián

Szalay László · 2015/05/22 - 10:20

Üdv Krisztián!
Én már a program elejénél elakadtam.
Avi kiterjesztésű videóról szeretném szűrni a zajokat, de nem tölti be. Azt írja, hogy wav-ban tud dolgozni. Hogy tudom a videóról a hangot elkülöníteni, és a zajszűrés után hogy tudom a videóval összefűzni?
Köszönöm

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..