Hogyan készíts régi SD-kameráddal HD felvételeket?
Most kiderül, itt a videovágás blogon! Sikerült megfejteni a tegnapi rejtvényt, így Kovács László ingyen jöhet a szombati konferenciára! Gratulálunk neki! De hogy pontosan hogyan lehet ezt megoldani, arra fény derül… most!

Tudjuk ugyebár, hogy a HD (nem full HD) 1280×720 képpont, az SD pedig 720×576. Nincs is más dolgunk, mint a kamerát 90 fokkal elfordítani, a hátteret pedig valamilyen egyszínűvé (pl. greenbox, fekete vagy fehér) tenni. Ennek legegyszerűbb módja, ha egy sötétebb szobában a felvétel tárgyát erősen megvilágítjuk, a kamera blendéjét pedig szűkebbre vesszük, hogy a háttér teljesen elfeketedjen.

Íme a videó – a videovagas.hu első HD Youtube videója! (Mi greenbox-szal kisérleteztünk.)

Az előtér és háttér megvilágításáról több tapasztalatot is szerezhetsz, ha eljössz a videovágás.hu és a webvideózz.com közös műhelygyakorlatára szombaton! Igyekezz, már csak 1 napod maradt a regisztrációra!

A helyek 83%-a már elkelt! Ha kevesebben leszünk, akkor több idő jut egy emberre, (ezért szurkolnak a már bentlévők,) de a jelentkezési határidő holnap (azaz kedd) éjfélkor lejár! Ha a nyaraláson biztos kézzel szeretnél forgatni, ez az utolsó lehetőség, hogy elgyere! Klikk a jelentkezéshez!

Egy amatőr filmesnek ismernie kell a profi világítsástechnika rejtelmeit, hiszen a filmben ez a legfőbb hangulatkifejező elem. Nem árt, ha tisztában vagy a hangrögzítés és a stúdiótechnika egyéb fortélyaival is, hiszen ha komolyabban szeretnél majdan videózni, ezekre nagy szükséged lesz! Itt a lehetőség a tanulásra!

Ha vállalkozó vagy, az csak egy újabb ok, hogy regisztrálj! Gondolj bele, mennyi előnye van annak, ha weboldaladon videók vannak! Több érzékszervet vonhatsz be a kommunikációdba, a google is elsőként dob fel (írd csak be pl, hogy “Hangra vágás” – ami az egyik előző cikkem). Több látogató pedig több vevőt jelent – de erről Olivérék tudnak többet mondani (az ő oldalukat itt tekintheted meg: kattints ide, ha vállalkozó vagy, és regisztrálj! – persze a műhelygyakorlat ugyanaz marad, viszont Olivérék leírják, mire tudod használni a webvideót, ha online értékesítésen gondolkozol.)

Ha bármilyen kérdésed, észrevételed van, írj lejjebb, a hozzászólásoknál!

Üdvözlettel
Sereg Krisztián


10 hozzászólás

Balázs · 2010/05/03 - 23:32

Ez úgy lett beállítva mintha a HD manapság még akkora különc dolog lenne.
Igaz az ötlet furfangos, de csak greenboxnál életszerű.
Amúgy Vagas 9 pro már kezeli a 4k-s felbontást is, erős széthúzással ki lehet próbálni egy renderelést, mondjuk az én gépem kifulladt benne! 🙂

Sereg Krisztián · 2010/05/04 - 01:37

Ezt egy netbook-kal rendereltem útközben 🙂

Laukó Ervin · 2010/05/04 - 09:25

Sziasztok!

Elég szokatlannak tartom magának a kérdésnek is a felvetését, mivel úgy gondoltam -és az oldal is eddig azt sugallta-, hogy a videoszerkesztésben/vágásban próbál a minőséget nyújtani főként az amatőrök számára.
A csináljjunk SD-ből HD -t arra emlékeztet, mint amikor a hangkazettákat másolták CD-re
Szóval azért ennyire nem kellene a minőségből vissza adni, illetve a minden féle interpolációkkal becsült hiányzó képpontok soha nem lesznek még közelbe sem a valós HD-nek, de ezzel szemben viszont a valós avchd HD minőségű képrögzítéssel vágással igen kevesett foglalkoztak.
Tudom ezekről majd az előadáson lesz szó, feltehetően ez lesz a válasz, de javasolnám, hogy a “buhera” irányból térjen vissza minőség és a tárgyilagosság irányába a szerkesztő.

További sikeres munkát,
egyébkét teszik az oldal,
üdv,

Sereg Krisztián · 2010/05/04 - 13:32

Kedves Ervin

Ha megnézed a videót, akkor láthatod, hogy ez nem interpoláción alapszik!
Természetesen nem profi módszer, de nem is ez a lényege. Egyszerűen azt a tényt használja ki, hogy a HD (1280×720) videó magassága pont akkora, mint az SD videó szélessége.

Ez youtube-ra ideális, hiszen a greenbox segítségével csak egy megfelelő méretű képet kell bevágni háttérnek… Amint a mellékelt videó is mutatja.

Elnézést kérek, ha a minőség rovására ment volna ez az ötlet, de úgy gondoltam, elég leleményes és egyszerű ahhoz, hogy felkerüljön az oldalra.
Természetesen aki FullHD videót szeretne készíteni, az nem ezzel a módszerrel fog dolgozni.

A műhelygyakorlat után elevezünk a HD világba – ha igény van rá. (Kedves Olvasóm, ezt akár itt is jelezheted!!)

quartz · 2010/05/04 - 22:18

Kár, hogy nem tudok menni! Érdekelt volna nagyon a dolog, de sajnos így alakult. Remélem, lesz még majd, ilyen jellegű oktatás. A fenti ötelet, egyébként tetszett! 🙂

Laukó Ervin · 2010/05/05 - 07:00

Köszönöm a választ, természetesen a full HD video technikával foglalkozó cikkeket szívesen látnék, mivel ha akarjuk ha nem már ez lesz a valóság hamarosan szinte mindenhol.

Kovács László · 2010/05/06 - 08:23

Hát igen, az aggodalmaim bejöttek… Kevés az 576 pixel az 1280-hoz.
2:32-től kezdve, ahogy gesztikulálsz, többször is furcsán a semmibe vész a kezed… Elég érdekesen hat 🙂

Szombaton ott leszek 😉

Sereg Krisztián · 2010/05/06 - 14:23

Igen, de ez nem az 576 hibája! Odatettem egy cookie cutter effektet, hogy a greenbox-ot megfelelően kivágjam, de nem vettem észre, hogy ott belelóg a kezem, csak amikor már fenn volt a videó.

piroska28 · 2010/05/07 - 12:34

Nem mindenki tudja megvenni a HD gépet, de mivel a TV- k már olyan nagyok, hogy azon mutatod a képeket ezt a megoldást supernek találom. Gondold el, ha van egy családi találkozód , ahol 35 ember és gyermek áll fel egy- két családi fotóra mennyivel élvezhetőbb lesz a kép HD nagyságban, mint SD-ben.

Köszönjük Krisztián, hogy miránk is gondoltál.

Én nem tudtam jelentkezni, mert 82 éves vagyok és a térdem igen rozoga de azért nem adom fel a fényképezést és a kép igazítást.

Szombatra kívánok mindenkinek jó tanulmányt és talán későbben mi is kapunk egy kis izelítőt az előadásokról.

Veress Károly · 2010/05/07 - 13:06

Kedves Krisztián,sajnos én sem tudok elmenni,de érdeklődéssel várom a HD-vel kapcsolatos információkat. További jó munkát és jó egészséget kivánok,tisztelettel Veress Károly

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .