16:39

2010. november 28. vasárnap

14:54

2009. szeptember 16. szerda

Szia!
A magam részéről azt tapasztaltam, hogy a 130-140 cm-es magasság nagyon sok esetben nem elegendő. Kezdő videósoknak különösen ajánlott olyan állványt vásárolni, amely közel szem magasságig kihúzható, hiszen a felvételeid zömét álló helyzetből fogod készíteni, és önkéntelenül is azzal a képi látvánnyal számolsz, ami ebből a perspektívából látható. 50-60 centi ide vagy oda, nagyon nem mindegy! Egész mást tud mutatni ugyanaz a jelenet mell magasságból, mint 170-180cm-ről. Hasznos lehet az “emberesebb” állvány olyan esetekben is, amikor valami zavarna egyébként a szabad “kilátásban”, pl nagyobb bozótos, vagy egy lelátón az emberek feje stb..Ha teheted, vásárolj tehát olyan statívot, ami közel fejmagasságig kitolható!
Első kérdésedre:
mivel túlnyomó többségben természettel kapcsolatos videókat készítek, ezért igyekszem úgy megválogatni az eszközeimet, hogy bírják a kiképzést. “Babazsúr kamerával” elég kockázatos a -12 fokban filmezni.
14:25

Szia!
Köszi a filmet megnéztem. A film elkészítése során gondolom nem nagyon kíméltéttek az állványt? Hóban, esőben, fagyban is használtátok. Privátban megírtam a további észrevételeimet.
Újabb kérdés jutott eszembe: Mennyire számít az állvány max. magassága? Mire elég mondjuk a 130 cm vagy 140 cm?
Köszi
Kamerám: Panasonic HDC-SD60
23:07

Szia!
Semennyire nem voltam vele elégedett, ezért cseréltem le. Bár ahogy írtam, eleve fenntartásokkal kezeltem a Cullmann-t is. Nagyon jól mondod, tényleg attól függ minden, hogy milyen elvárásokat támasztasz az eszköz, és nem utolsósorban magad felé.
Privátban küldök egy filmet, ami a Cullmann állvánnyal készült, talán segít annak megállapításában, hogy egy ilyen statív lefedi-e az igényeid! Arra kérlek ha megnézted, jelezz vissza, mert utána megváltoztatom a videó státuszát!
13:09

Szia!
Teljesen igazad van, minőségi munkához minőségi felszerelés szükséges, mert különben csak szenvedés és bosszankodás az egész. De mondjuk nem gondoltam volna hogy állványok esetében a minőség 35-40 ezernél kezdődik.
Másik kérdés hogy olyannak mint én, aki csak családi eseményeket vagy az utazásaim során látott tájat, látványosságokat akar megörökíteni elég-e a 10-15 ezres állványok. Persze ez az attól is függ hogy, mennyire igényes videókat szeretne készíteni, meg persze hogy mennyit összeg tud rá szánni.
Kicsit meglepett, hogy Te mint tapasztalt operatőr eddig egy 8 ezres Hama állványt használtál. Ebből kiindulva és hogy nem tudok túl sokat rákölteni, arra jutottam hogy nekem bőven elég egy Cullmann Primax tipúsú állvány is.
Egyébként a Hama állványoddal mennyire voltál megelégedve?
00:19

Szia!
Talán nem is annyira a márkával van a gond, mint inkább a kategóriával . Bennem mindenesetre megerősítette azt a gyanút, hogy a 20-25 ezer forintos statívok nem képesek kiszolgálni az igényes videózást, bármilyen márkáról legyen is szó. Próbáltam egy 35 ezer forint körüli Velbon sherpa-t is, de igazán szép, zökkenőmentes svenket, még visszatartott lélegzet mellett sem lehetett vele készíteni. Ha maga a svenk össze is jött valahogy, egyszerűen nem tudtam megakadályozni hogy a végponton, amikor megállítom a mozdulatot ne “rúgjon vissza”! Ha viszont kilazítottam annyira hogy a lehető legkisebb legyen az ellenállás az oldalirányú mozgás közben, akkor meg “lötyögős”, instabil lett a svenk. Pedig ha valami partner a gördülékeny svenk készítésében, akkor a kamerám HYBRID stabilizátora az! Egész egyszerűen arról van szó, hogy sokkal mélyebben kell a zsebbe nyúlni ( sajnos ), hogy minden bosszantó hiányosságot elkerüljünk: gyenge stabilitást, folyamatosan fellazuló illesztéseket, darabos svenket okozó, silány megoldásokat. Az mégsem lehet megoldás hosszú távon, hogy az operatőr emberfeletti erőfeszítései a stabilitás elérésére, teljesen elvonják a figyelmét a lényegről!
14:23

Szia!
Lehet, hogy érdemes lenne kihasználnod a 10 éves garanciát amit adtak rá.
Én most tervezek állványt venni a kamerámhoz. Arra gondoltam hogy ennek a kistestvérét a Primax 150, vagy 190 vásárolnék.
De ha a 20 ezres ilyen akkor milyen lehet a 16-9 ezres? A német minőségbe azért bíztam.
Vajon a Velbon állványok milyenek lehetnek?
21:20

Vettem egy ilyen állványt néhány hónappal ezelőtt, leváltandó a 8 ezer forintos öreg, Hama statívomat. Nem fecsérelném az időt arra hogy leírjam az állvány paramétereit, ezeknek bárki könnyedén utána tud nézni. Az is nyilvánvaló, hogy a 20 ezer forintos kategóriában egy tapasztaltabb videós eleve nem vár csodákat. Az első benyomásom nagyon jó volt: elegáns hordtáskában érkezett a statív, az egész szerkezet egyfajta “német precízitást” sugallt. Néhány hónap használat után aztán jött a hidegzuhany. A lábak önálló életet élnek, és bár elvben meg lehetne húzni 3 imbusz csavarral őket hogy ne lifegjenek kedvükre, a gyakorlatban ez sajnos nem működik! A fejet pozicionáló csavar szintén nem ér fittyfenét sem. Az már csak hab a tortán, hogy az egyébként nagyon mutatós hordtáska, normál használat mellett, gyakorlatilag atomjaira hullott szét, néhány hónapos használat után. Aki tehát nem 3-4 hónapra tervez statív vásárlást, és elsősorban videós tevékenységhez keres állványt, az messzire kerülje el ezt a modellt!
Most Users Ever Online: 59
Currently Online:
2 Guest(s)
Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)
Top Posters:
naneman: 444
qwertzuio: 338
bekesy: 145
lacza: 125
zoombeee: 105
Dr.OG: 67
Member Stats:
Guest Posters: 0
Members: 930
Moderators: 0
Admins: 1
Forum Stats:
Groups: 7
Forums: 26
Topics: 228
Newest Members:
tesztsereg, FesiusSmoorse, ktjybzSmoorse, dfcbkmbxSmoorse, rjhybkrfSmoorse, trfnthbyfSmoorseAdministrators: Sereg Krisztián: 187