Chaplin

Amíg elkészülök a kritikával – szeretnék mindenkinek egyformán sokat és hasznosat írni, de úgy látszik, továb tart, mint gondoltam. Addig, hogy ne lankadjon a figyelmetek, egy kis filmelemzésre kérlek Titeket! Az alábbi film az egyik kedvenc burlesque (magyarosítva burleszk) filmem. A feladat: összeszedni a burleszk filmstílus sajátosságait. Avagy mitől lesz egy film burleszk?

Nézd meg a filmet, az első részt az oldalra is betettem, de az összes részét a linkre kattintva láthatod. (A youtube-on egymás után automatikusan lejátszódnak a részek, ha a linkre kattintasz.)

http://www.youtube.com/watch?v=M4LEKiCBG_g&feature=PlayList&p=1BAB76D8B97486F8&playnext_from=PL&playnext=1&index=8

Utána ne felejtsd el a tulajdonságokat beírni… Ez fontos része a következő feladatnak, mondhatni felkészítő tréning. Arra is tippelhetsz, mi a következő feladat. Bár nem olyan nehéz ráhibázni, mint a lottó ötösre…

A kritika elkészülésével kapcsolatban nem akarok hitegetni senkit, mert holnap nagyon sok dolgom lesz, de ha nem esem össze a fáradtságtól este, akkor hétfőn már fenn lesz az oldalon.

Üdvözlettel
Sereg Krisztián

ps. Találgass nyugodtan, ha nem találod el, az sem gond, hiszen mindenki azért van itt, hogy tanuljon. Kérlek, előbb saját kútfőből próbálj rájönni, mielőtt felcsapod a wikipédiát 😉 A bejegyzésekben úgyis fény derül majd a filmtípus lényeges elemeire – ezt garantálom.


9 hozzászólás

Sereg Krisztián · 2010/07/03 - 20:59

Érdemes tippelni, mert a jó válaszok benne lesznek a harmadik gyakorlat leírásában!

z62 · 2010/07/04 - 09:45

A zene nagyon fontos szerepet tölt be az ilyen (néma ) filmek esetében .Tulajdon képpen nem is néma filmek,hisz a zene sokat elárul és sejtet a szavak helyett.
Lassú-gyors, mély és magas .No persze a szereplők játéka is hozzájárul ,hogy nem hiányzik az emberi szó. Üdv.:Z62

djleslie773 · 2010/07/04 - 10:07

Bohózat színpadon vagy filmen s általában a helyzetkomikum,vagy a csetlés-botlás,ügyetlenség,sutaság eszközével nevettet.Szerintem a következő feladat valamiylen vicces,humoros videó vagy kisfilm.
Üdv.Laci

djleslie773 · 2010/07/04 - 10:14

Heló Krisztián!És mégy annyit szeretnék kérdezni,hogy már én egy pár hónapja észre vettem ezt a című ciket:Meglepetés van készülőben.És nekem az a kérdésem,hogy ez az ajándék már elkészült és ellett adva, vagy még nem készült el?

János · 2010/07/04 - 21:03

Fontos eleme a filmnek a csetlo-botló kisember mint Chaplin, Mr Bean, aki sok veszelyen megy keresztul, de mindig megússza.Felerositett karakterek, helyzetkomikum, zene ami fokozza a hangulati elemeket, felgyorsitott mozgás, pl Beny Hill.
Tobbnyire túlhangsúlyozott mozdulatok amivel a szoveget pótolják.A Chaplin filmben van ugyan szoveg de nelkule is ugyanolyan ertheto minden tortenes.Ha jól tudom utolag kerult rá.Fontos a megvilágitás mint hangulatkifejezo elem.
udv János

HalaszE · 2010/07/05 - 12:09

nem tudtam még megnézni a filmet, de úgy gondolom, a burleszk az a műfaj, ami a való életet mutatja be erősen túlzó, kifigurázó stílusban. Többnyire néma film, mivel elsősorban a túlzott mozdulatokon van a hangsúly. Üdv. HalaszE

Sereg Krisztián · 2010/07/05 - 13:03

Egész jól alakulnak a dolgok. Azt azért hozzátenném, hogy némafilm mint olyan igazából sosem létezett! Már az első vetítéseknél zongora, sőt, néha egész zenekar kísérte a filmeket, voltak olyan alkotások is, amelyeknél a párbeszédeket profi színészek szinkronizálták élőben. Később gramofonon (lemezen) mellékelték a zenét, aztán pedig már a filmszalagra rögzítették. (Dióhéjban ennyi a hangosfilm története 🙂 )

Érdekes még a karakter is a filmben. A humor fontos forrására jöhetünk rá, ha a karakter jellemét elemezzük. Milyen ember ez a Chaplin (mármint a filmbéli karaktere)? Mi a karakter célja, amit el szeretne érni? Mi gátolja ebben?

János · 2010/07/05 - 14:52

A karakter tobb formában jelenik meg a filmekben, legfontosabb a jó, a rossz, es a vedtelen asszony akit a jó igyekszik megvedelmezni a gonoszak ellen(apa, lányrabló stb).A jó tobbnyire kisember, mint pl Chaplin figurái, aki sokat kuzd a rossz ellen, legtobbszor alul marad, de a vegen mindig gyozedelmeskedik.A kuzdelmek során nem folyik a ver, nincs halál, vagy csak ritkán, szóval humánusan ábrázolja a dolgokat(vagy vidáman, hogy nevethessunk?)Gyakran tárgyakkal kell megkuzdeni a kisembernek de ott is felulkerekedik minden nehezsegen.Tehát a cel az igazság ill a vedtelenek oltalmazása az eroszak, gonoszság ellen termeszetesen a rossz, a gonosz karakterel szemben ami akár egy tárgy is lehet.

dienes melinda · 2011/02/13 - 10:33

Szia Krisztián!

Történelem tanár vagyok, médiát tanítok egy általános iskolában, segítséget kérnék. Nagyon jónak találtam a burleszkkel kapcsolatos feladatodat. Be is vetettem órán, sikeres volt. Tudnál-e még ilyen bejátszásokat feltenni és feladatot hozzá?
Köszi, Melinda

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .