Eredetileg a színekről akartam írni, de aztán eszembe jutott valami, ami miatt a cikk használhatatlan, és nem profitál belőle egy olvasóm sem! (Legfeljebb, ha már profi videovágó, de akkor meg már úgyis ismeri a “trükköt”, amit be akartam mutatni.)

Miért nem kezdhetsz bele a videó színvilágának javításába azonnal, és mit kell még tenned ahhoz, hogy használhasd a következő cikket?Amiről most szeretnék beszélni, az a színkalibráció. A legtöbb átlag felhasználónak szánt lapos vagy hagyományos monitor, TV, kijelző, projektor stb. általában NEM színhelyes, azaz nem azt a színt mutatja, mint amilyen a videó/weboldal/kép eredetileg!

Nem színhelyes a monitorod? Ha meguntad már, hogy a videóid nem úgy mutatnak a számítógépeden, mint a TV-n visszanézve, ha nem tetszik, hogy digitális fotóid teljesen más színűek nyomtatás előtt, mint a papíron, akkor a mostani cikkben ráleltél a megoldásra!

Régebben sokat bosszankodtam ezeken a jelenségeken, aztán egy ismerősömtől elkértem Spyder2-es kalibráló hardverét, és minden megoldódott. Most azonban azokat a megoldásokat szeretném sorra venni, amihez sem ismerősre, sem anyagiakra nincs szükség.

Először is fontos, hogy megbizonyosodj arról, szükség van-e kalibrálásra. Ezt a legkönnyebben úgy teheted meg, hogy végigfutsz ezen a rövid kis teszten:

 Az alábbi képen a sötét színeket tudod ellenőrizni. A középső sáv, ahol a szöveg fut, teljesen fekete, azaz a piros, zöld és kék értéke is nulla). A fölötte és alatta lévő négyzetek a szürke sötétebb árnyalatai, mindegyik színből annyit tartalmaznak, amilyen szám a négyzet közepén van (tehát a bal alsó piros: 5 zöld: 5 kék:5).

Ha TÖKÉLETESEN van kalibrálva a monitorod, akkor mindegyik négyzetet látod, nem mosódik egybe az egyik sem.

Egy JÓL beállított monitoron illene látni körülbelül a 11-es határait.

Egy GYENGÉN beállított monitoron a fölső sáv megkülönböztetésével is gondok adódhatnak.

fekete színkalibráció

Fekete színkalibráció

Az árnyékok után érdemes a világos színeket is megtekinteni! Ugyanaz a módszer, mint az előző képnél.

Ha TÖKÉLETESEN van kalibrálva a monitorod, akkor mindegyik négyzetet, ha nem is egyértelműen, de látod.

Egy JÓL beállított monitoron illene látni körülbelül a 251-es határait.

Egy GYENGÉN beállított monitoron a fölső sáv megkülönböztetésével is gondok adódhatnak.

Fontos, hogy a fehér tiszta fehér legyen! Hogyha valamilyen szín keveredik bele, pl. zöldes egy kicsit, akkor a színarányokkal is, nem csak a kontraszttal van baj.

fehér színek

Fehér beállítás

 

Végezetül pedig a gamma értéknek is megfelelőnek kell lennie! A következő kép szemlélésekor állj távolabb a monitortól, vagy fókuszálj a kép mögé a szemeddel.

Ha a monitorod jól van beállítva, a fekete és fehér vízszintes csíkok között ugyanazt a szürkeárnyalatot kell látnod, mint ami körülveszi a zebrás részt.

Gamma

Ha a tesztek alapján a monitorod gyengének érzed, vagy volt már olyan gondod, hogy “ez nálam nem is ilyen színű volt”, akkor javaslom, hogy kalibráld a monitorodat!
Erre több ingyenes módszer is van, ezek közül 2-t szeretnék bemutatni. Az első a Windows 7-et vagy Vistát használók számára lesz hasznos, a második pedig régebbi rendszereken is működik. Win7 alatt csak írd be a keresősávba: “Calibrate display color” – Magyar: “Monitor színkalibrációja”, és kövesd az ott megjelenő utasításokat.
XP vagy régebbi rendszer esetén pedig egy videóban mutatnám be, hogy mit kell tenned.
Először is töltsd le az ingyenes Monitor Calibration Wizard 1.0 -t erről az oldalról, majd indítsd el a telepítőt: http://www.hex2bit.com/products/product_mcw_dl.asp
Ezután kövesd a videóban leírt lépéseket!
 
Ilyen volt, ilyen lett!
 

Iratkozz fel a blogértesítőre, hogy mindig elsőként tudd, hogy új tipp érkezik!

Hogyan szólíthatunk?*
E-mail:*
E-mail mégegyszer:*


Üdvözlettel:
Sereg Krisztián
ps. Ha kérdésed van, felteheted a hozzászólásoknál most!

11 hozzászólás

Sereg Krisztián · 2009/11/10 - 02:33

Egy kis önkritika. Talán egy kicsit szájbarágósra sikeredett ez a felvétel, de remélem, így mindenki számára érthető lesz majd. Ha mégsem, akkor várom a kérdéseket!

BaRi · 2009/11/10 - 18:40

Köszi, pont erre volt szükségem!

quartz · 2009/11/11 - 16:33

Köszi, ez jól jött. Nem teljesen volt tökéletes a beállítás.
Viszont ez a vistás “Monitor színkalibrációja” beállítás nálam nem mükszik.
Viszont az Nvidia vezérlő pultomon betudtam állítni.
Még egyszer köszi.

quartz · 2009/11/13 - 15:05

Ezt a cikket csak ma kaptam meg postban.
LOL

MacTom · 2009/11/13 - 18:40

Mac gépeken pedig a utilities könyvtárban van egy ClorSyncUtility nevű segédszoftver, ami más funkciók mellett ezt a célt is szolgálja.
Mondjuk én láttam mindent elsőrangúan mert Apple CinemaDisplay-t használok, az gyárilag jól kalibrált.
Egyébként nem szájbarágós.

Lajos · 2009/11/13 - 19:33

Vistát használok.
Hogy jön elő a keresősáv, amibe be kell írni hogy “calibrate display color”?

joeblack · 2009/11/14 - 09:55

én se nagyon találtam meg Win 7-el a “Calibrate display color”-t a keresővel
de a vezérlőpult monitorbeállításoknál ott van.
köszi, nem nagyon de nekem is rosszul volt kalibrálva.

Sereg Krisztián · 2009/11/29 - 20:53

Valóban, sajnos vista alatt nem működik a dolog, de 7 alatt futnia kellene, mert nekem is az van. Ha magyar nyelvű akkor a színkalibrálás-ra keress rá a start menü keresőjében.

bogingrol · 2010/01/18 - 19:14

….szejjel kalibraltam a monitorom, nem tom mit rontottam el, mert a fekete kockak jol latszanak a feherbol 254,253,252,251 teljesen egybefolyik a tobbi okes, a kepem meg teljesen rohelyes lett. Az After Affects kezelofelulete ami elvileg szurke (total sotetre van allitva) valami win xp default background szin beutest kapott es valami halovany metal kek lett ;o)))

Huntah · 2011/06/08 - 12:28

Üdv! Kicsit megkésve olvasom az értékes sorokat 🙂
Egy kb 1 éves Samsung full hd monitoron mindenféle szöszölés nélkül láthatóak a fekete és a fehér színes is, de ez a szürkeárnyalatos négyzet nekem sehogy se akar ugyanaz a színárnyalat lenni. De miért?

A színek harmóniája – Filmes hatás 3. rész · 2009/11/25 - 03:34

[…] Miért mutat mást a monitor? nov […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .