Láttam ezt a selfie video-t ami bejárta a világot, amiben egy srác leborotválja a fejét, és 4600 km-t gyalogol Kínán keresztül, és közben végig selfie-ket készít magáról. Egy barátom azt mondta, sírna örömében, ha megtudhatná, hogyan csinálhat ilyet! Egyszerűbb, mint gondolnád! (a videót is megnézheted itt) Ha még nem láttad volna a selfie video-t, ami bejárta a világot, most megnézheted:

Mi az a szelfi?

Szelfi, vagy angolul selfie: önarckép, tipikusan kézből tartott kamerával vagy mobillal készítve.

Amire szükséged lesz a selfie video elkészítéséhez:

  1. Fényképezőgép
  2. Total Commander a fájlátnevezéshez
  3. Sony Vegas vagy Premiere Pro vágóprogram (vagy bármi, ami támogatja a képek egy fájlba fűzését)

1. Készítsd el a selfie fotókat!

Fontos, hogy mindig ugyanabból a távolságból, és ugyanakkora zoommal fotózz, és az is, hogy a fejed mindig ugyanott legyen a selfie-n (a legegyszerűbb, ha középen van). Próbálj úgy fotózkodni, hogy a két függőleges harmadolóvonal közé beférjen a fejed, a szemed pedig a fölső vízszintes harmadolóvonalon legyen.

Mennyi kép kell?

A film hosszúságától függ, hány szelfire lesz szükséged. Ha pörgősre szeretnéd, legalább 14 kép jusson egy videó másodpercre. 3 perc videó így kb. 2500 képből áll össze. Könnyítést jelent, hogy mivel csak videó lesz belőle, elég, ha a legkisebb felbontáson fotózol, ami nagyobb, mint 1920×1080 képpont. Mondjuk 5 megapixel bőven elegendő, abból még vágni is lehet majd.

2. Nevezd át!

Ha sorba raktad a képeket, a Total Commander programmal át is nevezheted őket. Ezt innen töltheted le.

http://www.totalcommander.hu/letoltesek/total-commander

Fontos, hogy a számozás folyamatos legyen, mert a vágóprogram csak így ismeri majd fel, hogy egyetlen jelenettel van dolga.

3. Húzd be a vágóprogramba

Először hozz létre egy projektet webes videókhoz. A videóban láthatod, hogyan kell. Ez után importáld a képeket. Ne tömegesen húzd be a a vágóprogramba őket, hanem válaszd az importálás parancsot. Keresd ki a képsorozat első képét, és itt jön a lényeg, alul pipáld be, hogy képszekvenciaként importálja. (Premiere-ben Import as image sequence.) Itt be kell majd állítanod a képkockák másodpercenkénti számát, mondjuk 12-re, hogy azért pár pillanatig látható legyen mindegyik.

Ha gyorsítani vagy lassítani akarsz a videón, egyszerűbb, ha a nyújtás parancsot használod. Előtte viszont kapcsold ki a képkockák interpolálását, mert különben plusz képkockákat generál a program a már meglévőkből, és olyan lesz, mintha átmenetes lenne a két egymás utáni kép.

4. Hozd helyre a kompozíciót

Ez után nagyíts bele a videóba, hogy a megfelelő kompozíciót kapd. Ehhez válaszd a timeline-on a videó jobb alsó sarkában lévő event pan/crop gombot.

5. Rendereld ki

Végül rendereld ki, FullHD minőségben, ÉS MÁR KÉSZ IS.

Itt a videó, hogyan készítsd el!

Ha kérdésed van, írj hozzászólást, ha kérsz még tippeket, iratkozz fel az email címeddel!

Név:*
E-mail cím:*
E-mail cím újra:*

2 hozzászólás

Vicsai István · 2014/05/05 - 20:28

Köszönöm!

    Sereg Krisztián · 2014/05/06 - 14:14

    Nagyon szívesen! Ha kérdésed van, írj nyugodtan!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .