Az államalapítás ünnepén se felejtsd otthon a videokamerádat! A sok program és rendezvény közül talán a legtechnikásabb a tűzijáték rögzítése. Ehhez adunk most pár hasznos tanácsot!

1) Felszerelés

Talán triviálisnak tűnik, de sosem lehet elégszer elmondani: Legyen Nálad Állvány – sötétben nem fogsz tudni kézből kitartva szép felvételeket készíteni. Az állványt viszont ne fixáld le, lehessen vele függőlegesen és vízszintesen is állítani.

Kameránál előny a 3 érzékelő és a Full HD, de ha követed a további tippeket, bármilyen eszköz megfelelő lesz.

2) Automatika

Minél extrémebbek a körülmények, annál valószínűbb hogy az automatika hibázik. Felvétel előtt ne felejtsd el kikapcsolni az autofókuszt és az automata expozíciót. A tűzijáték filmezésekor az éjszakai módot sem kell bekapcsolni, mert az csak szemcsésíti és belassítja a felvételt – a villanások elegendő fényt biztosítanak majd – mintha nappal lenne azon a ponton, vagy mintha égő lámpára szegeznéd a kamerád.

A fókuszt valószínűleg végtelenre kell majd állítanod, ha ezt nem tudod kézzel beállítani, akkor keresd meg a lánchidat, vagy más épületet, ami ugyanolyan távol van, mint a tűzijáték lesz majd, és fixáld le rá az élességet.

Az expozíciót is állítsd manuálisra. Máskülönben az írisz minden egyes szünetben kitágul, ami a tűzijáték beégését okozza – a fények csak fehér pacák lesznek.

Ha szerencséd van, a kamerán van előre beállított, tűzijáték ikonnal jelzett felvételi mód, ha nem szeretnél a manuális beállításokkal bíbelődni, ezt is választhatod, de az autofókuszt így is ki kell majd kapcsolnod.

3) Téma

Ne a TV-nek akarj konkurenciát kreálni – az nem fog menni – az egésznek akkor van értelme, ha a személyes élményedet akarod megörökíteni. A filmben legyen benne a család, a barátok, lássuk az arcukat, amint a tűzijáték rájuk veti a fényét. Ha csak a robbanásokat veszed, nincs értelme videózni, maximum ha kifejezetten a gyakorlás a célod, vagy ha stock anyagot készítesz, amit későbbi projektjeidben felhasználhatsz.

4) Ne váltogass!

Ha embereket és tűzijátékot is szeretnél venni, akkor ne felváltva rögzítsd őket! Legyen egyszerre 15 perc a közönségről, amíg van egy kis természetes- vagy utcafény, majd fordulj a Duna felé, és ott is rögzíts több felvételt. Így kevesebbszer kell változtatnod a beállításokon, a vágóprogramban majd úgyis összevághatod.
Ne hagyd ki a budai naplementét sem, és a “blue hour”-t, azaz a kék órát, amikor az ég még világos, de a város fényei már kigyulladtak.

5) Közelebb és alacsonyról

Minél közelebb tudsz menni az emberekhez, annál tágabbra nyithatod a zoom-ot. Ez azért jó, mert nagylátószögű állásban több fény jut a kamerába, kevésbé lesz szemcsés a kép. A gyerekeknek külön jót tesz, ha alacsony szögből filmezed, ahogy az újra meg újra felröppenő tűzgolyók megvilágítják az arcukat.

6) Súrolja a fény

Próbáld meg úgy komponálni a képet, hogy az emberek hátulról súrlófényt kapjanak pl. egy utcalámpától vagy kirakatból. Ne érje az arcukat, csak a körvonalukat rajzolja meg a világítás, hogy amikor a tűzijáték főfényként az arcukra derül, tökéletes megvilágításba kerüljenek.

7) Durr-durr

Miután felvetted az embereket, menj egy kicsit hátrébb a tömegtől, hogy jobb hangot tudj rögzíteni. Pár tökéletes tűzijátékhangra szükséged lehet az utómunka során. Ha mégsem lenne jó a sok durranás, megoldást jelent, ha az egész hangsávot helyettesíted zenével.

9) Csak semmi fény

A robbanásokat próbáld meg úgy felvenni, hogy a lehető legsötétebb hátteret kapd. Ne legyen autólámpa, kivetítő vagy reflektor a tűzijáték mögött, csak a fekete égbolt. Így vágáskor látványos hatást érhetsz el, ha egymásba mosod a tűzvirágok képét. Ehhez elengedhetetlen, hogy a felvétellel végigvárd, amíg az összes égő részecske elsötétül.

10) Figyelj a szélre!

Ha a tűzijáték felől fúj a szél, a füst el fogja takarni a látványt a kamerád elől. Egy-két órával a rendezvény előtt nézz fel az időkép.hu-ra, hogy megtudd, honnan lesz érdemes filmezned. (Ha pedig vihar lesz, húzódj fedezékbe – de ne egy fa alá!)

11) Áttűnések és effektek

Ahhoz, hogy szemet gyönyörködtető videót készíthess, a robbanásokat úgy kell egymásra vágnod, hogy ne tűnjön fel, ha közben megszakítottad a felvételt, vagy kivágtál egy rosszul sikerült szakaszt. Ezért érdemes a tűzijáték fényeit egyszer a kép egyik, másszor a másik sarkába komponálni, figyelembe véve a harmadolási szabályt. Ezeket később egymásra helyezheted pl. egy dissolve effekttel.

12) Zoomolj!

Sokszor mondtuk már, hogy ne zoomolj fölöslegesen, viszont most itt egy remek alkalom, ahol művészien használhatod a kamera közelítő funkcióját. Zoomolj rá egy robbanásra, várd meg míg véget ér, majd (még bezoomolva) keresd meg a következő tűzijátékot, helyezd a képen ugyanoda, ahol az előző volt, és zoomolj ki, ahogy kezd elhalványulni. Ezt vágóprogrammal az előbb említett módon mosd össze, és voilá kész egy látványos keresztáttűnés.

13) Vágás

Variáld a felvételeket a vágóasztalon! Ne hagyd, hogy a sokáig kitartott képek elrontsák a videó ritmusát! Kezdhetsz egy tág totálképpel, amint gyülekeznek az emberek, beesteledik, kialszanak a fények, majd adhatsz egy közelit az arcokról. Az arcokon villanó fények jó átvezetők magára a tűzijátékra. Használd a már említett áttűnéseket a megkomponált képeken. Ne feledd, a fekete háttér nagyon jó lehetőséget biztosít, hogy mozgasd, áthelyezd, vagy átúsztasd a robbanásokat! A finálé pedig lehet a filmed befejező momentuma.

Jó szórakozást!

Te honnan veszed fel a tűzijátékot idén? Válaszolj a kommenteknél!

Üdvözlettel
Sereg Krisztián


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .