Fényképezőgéppel videózni a családi eseményeket olyan, mint vizipisztollyal oroszlánra vadászni. Lehet, de nem ajánlott.
De fordítva sem működik a dolog, kameránkat sem érdemes fényképezésre használni.

Mi ennek az oka? Amíg a videokamera mozgóképek készítésére lett tervezve, addig egy fényképezőgép az álló pillanatok megörökítésére teremttetett. Egy kamera körülbelül 1024×768 méretű képeket tud készíteni, míg egy belépő kategóriás fényképezőgép akár ennek a duplájára is képes, ráadásul jóval szebb minőségben és jóval olcsóbban.

Ugyanez érvényes a legdrágább fényképezőgépre is, egy csúcsmodellel készült videó mérete általában 640×480 képpont, ami messze elmarad a legolcsóbb videokamerák 720×576-os képméretével szemben.

De ha összehasonlítunk egy kamerával és egy fényképezőgéppel készült filmet, nem csak a képpontok számában különbözik a két felvétel. A mélységélesség, és a kontraszt is más a két képen, a kamkorder sokkal jobban kiemeli a mozgó témát, mint a fényképezőgép.

Vannak azonban hibrid próbálkozások, azok számára, akik nem ismernek kompromisszumokat. Az ilyen videókamera-fényképezőgép kombók általában két lencsével kerülnek forgalomba, és áruk is tükrözi, hogy tulajdonképpen két termék egybeolvadásáról van szó.

Friss: Az újabb digitális HD kamerák, már jelentős fejlődést mutatnak fényképezés terén is, sőt, már van olyan fényképezőgép, amely full HD minőségben is tud felvételt készíteni.

Fontoljuk hát meg, és ha nem ilyen videokameránk van, szánjuk rá azt a fél köbdeciméter helyet a táskánkban a fényképezőgép mellett. Megéri.


12 hozzászólás

Szepesházyné Saáry Zsuzsa · 2008/06/09 - 20:33

Tisztelt Sereg Krisztián!
Sajnálom, hogy nem előbb találtam a segítő oldalára, ugyanis tavaly decemberben kamerát vásároltam, de lehet, hogy ma már nem ilyet vennék. A kamera Sony HDR-SR5-ös, ami 40 Gb merevlemezes, full HD 1080-as, 4 mega pixeles fényképezőgépként is használható, de azt olvastam, az Ön blogjában, hogy nem szerencsés megoldás a kamera+fényképezés egy gépben. A mozgókép felvétele HD minőségben AVCHD formátumban, SD minőségben MPEG 2 formátumban történik. Kérdésem, hogy jól döntöttem -e a kamera kiválasztásánál, vagy tényleg szerencsésebb lett volna két külön gépet venni.
Döntésemben fontos szempont volt, hogy ne kelljen örökösen váltogatni, ha kamerázni vagy fényképezni akarok.
Válaszát előre is köszönöm: Szepesházyné Saáry Zsuzsa

Sereg Krisztián · 2008/06/09 - 22:11

Kedves Szepesházyné Saáry Zsuzsa!

Az Ön kamerája elég jó paraméterekkel rendelkezik, a 4 megapixeles képek pedig sok fényképezőgépet felülmúlnak. Amennyiben Ön főleg videózik, és egy-két alkalmi fényképfelvételt is szeretne készíteni egy kamerával, akkor az Ön gépe tökéletesen megfelel ennek a célnak.

Viszont, hogyha az egyszeri vagy dokumentációs céllal készült fényképeken túl komolyabb fotókat is szeretne készíteni, ajánlatos egy jó digitális és/vagy tükörreflexes gép beszerzése.

Üdvözlettel
Sereg Krisztián

Lencsés Péter · 2008/06/11 - 13:19

Sziasztok!

Annyit tennék hozzá, hogy – tudtommal – ez a kamera is képes a folyamatos videófelvétel MELLETT rögzíteni a fotókat egy hozzá való memory stick pro duo kártyára, DE mégsem szerencsés a kettőt együtt végezni. Nem, nem a technikai paraméterek a szűk keresztmetszet, hanem más szemlélet kell ehhez is, ahhoz is. Egyszerre a kettő nem kivitelezhető, ha videózunk, akkor koncentráljunk a helyes kameratartásra, kameramozgatásra, 16:9-es képkapuba komponálásra, szereplők szép, esztétikus lekövetésére, stb, ha nem forog a kamera, akkor mondjuk lehet ezzel fényképezni…
Én egyszerre nem próbáltam még a kettőt, hangulat alapján döntöttem, hogy egy adott eseményről videót vagy fotókat készítek. Pl. Virágkiállításnál a fotózást preferáltam, táncversenyen a videót, valahogy a statikus témánál a fotózás felé húz a szívem, a dinamikus témáknál a videózás felé… Persze tudom, hogy csodás pillanatokat lehet elkapni egy táncversenyen fényképezőgéppel is, külön műfaj a táncfotó. Akár egy nyaralásnál is vannak fotós és videós témák egyaránt. Ezzel, hogy a videókamerával fotózni is tudunk, talán megspóroljuk a gépek tokba vissza és másik gép tokból előcincálását, ami azért nem rossz, hiszen a kamera állandóan kéznél van, de, hogy együtt a kettőt… hát inkább ne! 🙂

Aki hősiesen végigolvasta bőlére eresztett mondanivalómat, annak egy jó hír a végére: Nagyon klasszul lezuhantak ezek a memorystickek (és másfajta kártyáké is) árai, nézzétek csak:
http://www.pixmania.com/hu/hu/38/xx/xx/4/1/criteresn.html

Üdvözlettel: Lencsés Péter

Pusztai József · 2008/12/17 - 12:11

Kedves ismeretlen ismerősök!
Elolvastam a hozzászólásokat, de értek egyet az abban
leírtakkal, sem a bevezetőben leírtakkal sem. Az egyet
nem értésem oka: külön kellett volna választani az amatőr
és a “profi” tevékenységet. Én emlékeket készítettem a
felségemmel – videót és fotót – a Praktica DVC 5.1 HD
camerával, nagyon elégedett vagyok a felvételekkel.
Renkívül sokat “keresgéltem” a NET-n, amíg rátaláltam
a camerára. Javaslom, hogy a cikk írója tesztelje le a ca-
merát, és azt követően a kezelési utasítászban leírtaknak
megfelelően, a felvételeket tegye át DVD-re. Megtettem,
a felvételek 32″ LCD TV-n is élvezhetőek voltak.
Köszönöm, üdvözlettel: Pusztai

apenta · 2009/11/28 - 10:57

Számomra pont az a nagy kérdés, hogy ha megoldanám a fényképezőgép jobb kézben tartását videózás közben, akkor már akár 90 000 Ft-ért kapható olyan HD felvételre alkalmas fénykepező, amibe elegendően nagy kártyát helyezve videózhatok és jó minőségű képeket készíthetek. Ha hozzáveszem, hogy a sokkal nagyobb objektív eleve részletgazdagabb videókat eredményez, akkor felmerül a kérdés, hogy nem járok jobban, ha veszek egy középkategóriás fényképezőgépet és azzal csinálom a HD videóimat? Eddig csak a 30 fps bizonytalanított el.

Pusztai József · 2010/05/26 - 10:27

T.Seregi Krisztián úr!
Meglepődve olvastam az előző cikkben írtakat! 2008-ban vásároltam meg Praktica DVC 5.1 HD készüléket, ami CMOS érzékelővel, SD memóriára,
rögzít fotókat, vagy mozgóképeket! Én rendkívül elégedett vagyok a “came-
rával”, ugyan is Máltán a kazamata múzeumban és a lovagi palotában se-
géd fény nélkül készítettünk felvételeket H.264 formátumban. Az igaz, hogy
DVD-re történő rögzítés előtt konvertélni kellett! A kész felvételek, messze
jobbak a rokonaim, ismerőseim által készített felvételeknél! Neten több ál-
talam nem ismert gyártók nevén ugyan ez a gép fogalmazásra került az
“Amazon” potálján, pl: USA-ban is. Lehetséges. hogy az NDK-ban gyár-
tott fotós cikkek, nem csúcs készülékek, de időközben Ők is fejlődtek,
érdemes volna Önnek, vagy munkatársainak ezen elgondolkozni. Durva
hasonlattal ma már vannak “Hibryd” autók (elektromos és robbanó motor-
ral üzemelők)! Miért ne volna lehetséges egy géppel álló és mozgó képet
azonos minőségben felvenni? A nagy cégek Canon, Nikon is gyárt olyan
“fényépezőt” ami HD minőségű mozgó képet rögzit, memória kártyára.
Üdvözli: Pusztai József ( elnézést az esetleges helyesírási hibákért)

Sereg Krisztián · 2010/05/27 - 09:17

Kedves József. Ez a cikk 2008-ban íródott. Hol volt akkor még a HD és a D5 meg a D7…

Sereg Krisztián · 2010/05/27 - 09:20

Ma már olyan eszközök is rendelkezésünkre állnak, amivel a HD képes fényképezőgépekre rögzíthetünk forgatható kijelzőt, mikrofont, különböző objektíveket, segédkarokat, stb, amivel talán még olcsóbban is járunk, mintha egy profi kamerát vásárolnánk. (E-bay-en a D5-ös fényképezőgép kiegészítőkkel együtt kb. 400 ezerből kijön, míg egy profi kamera 700 ezer és egymillió között van…)

Szántó László · 2010/06/20 - 20:11

Kedves Sereg Krisztián!
Amatőr videós és fotós vagyok. Két DV kamerám is van, nagyon sok jó felvételt készítettem velük. (Canon, Sony). Több digitális fényképezőgépem is volt, a legújabb Panasonic FZ38-as. Kiváló képeket készítek vele, szolgáltatásai elsőrangúak. (Intelligens auto mód, arckép felismerés, áttekinthető menü stb.)
Kiváló minőségű AVCHD lite videók készítésére is alkalmas, sztereo Dolby hanggal. Problémám a következő: a kiváló színek és a HD felbontás ellenére a svenkek darabosak, szaggatottak. Főként oszlopok, kerítések, erdők pásztázásakor szembetűnő a jelenség. Ez egyébként a film élvezhetőségét jelentősen lerontja, hiszen kameramozgás alatt gyakorlatilag kiértékelhetetlenek a képkockák. Filmjeimet a korábban megszokott módon DVD-re írom, ebben meglehetősen nagy gyakorlatom van. Sajnos az AVCHD-t vágás, renderelés után vissza kell butítani 720×576 méretűre. Ezt DVD-re írva jelentkezik az előbb említett dolog. Először a fényképezőgép memóriakártyájának lassúságára gyanakodtam, de Class6 kártyával sem javult a helyzet. Most a progresszív (fényképezőgép) és az interlace (DV kamera) felvételi mód közti különbségre gondolok. Rövid kísérleti klipeket készítettem különböző Field beállításokkal (upper field, bottom field, frame) , de megoldást nem találtam. Megköszönném, ha segítenél megfejteni a hiba okát. Üdvözlettel: Szántó László

Sereg Krisztián · 2010/06/20 - 21:37

Kedves László!

A probléma oka vagy a digitális képstabilizátor, vagy az átkódolás.
Próbáld meg kikapcsolni a képstabilizátort, majd úgy svenkelni kerítésekkel.
Üdv.
Krisztián

Szántó László · 2010/06/22 - 11:12

Kedves Krisztián!
A képstabilizátort kikapcsolva is megmarad a jelenség. A videovágást a Corel VideoStudio Pro X3 programmal végzem, majd kimeneti formátumként PAL DV 4:3, ill. PAL DV 16:9 lehetőséget választom. A kész mozit Ulead Movie Factory 5-el írom ki DVD-re. A Movie Factory hagyományos DV fájlokkal kitűnően működik, az előzőkben leírt megoldással viszont nem. Megpróbáltam a Corel programmal egyből MPEG2-be renderelni és azt kiírni DVD-re, de az sem vált be. Attól még lehet, hogy igazad van és megfelelő codecet kell keresnem. Mindenesetre köszönöm a választ. Üdv: Szántó László

Sereg Krisztián · 2010/06/22 - 16:47

Nem a kodek okozza a gondot, hanem, hogy progresszív vagy váltott soros (interlaced) a felvétel. Úgy kell átjátszani, hogy minden esetben ugyanaz maradjon. Az AVCHD kamerák ált. progresszív képet készítenek, míg a DVD Mpeg2-je általában interlaced. Átkódoláskor deinterlace szűrőt (deinterlace filter) kell alkalmazni (ha tud ilyet a program), vagy végig progresszív módban kell hagyni.
Pl. 1280x720p -ből 720x576p-t kell csinálni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .