Tudom, szerdán kicsit megkéstem az ígért videóval, sajnos nem haladnak olyan gyorsan a dolgok, mint terveztem, és csak estére sikerült utolérnem magam a munkában. A jövő héten már a sokszorosítóban lesznek a DVD-k, hogy november 10-re elkészüljön az összes példány.

Bár nagyon jó operatőrrel dolgoztam, még a legjobbaknál is előfordul, hogy kisebb hibákat vétenek, amit persze után a vágónak kell javítania. Úgy gondoltam, összeszedem a három legbosszantóbb hibát, mert nincs annál rosszabb érzés, mint amikor a vágás során derül ki, hogy nincs megfelelő kép vagy hang, amit a jelenet alá lehetne vágni! Mit kell elkerülnöd annak érdekében, hogy Veled ne történjen meg ez?


Íme a három végzetes hiba:

1) Problémás pozíció
Nem mindegy, hogy hová állítja az operatőr a kamerát. Nagyon fontos, ha nincs külső hangfelvevő, csak a kamera hangja, hogy megfelelő távolságra legyen a témától, vagy a kihangosításra szolgáló hangfaltól. Ügyelni kell a többi zajtényezőre is (pl. közönség beszélgetése, túl erősre állított hangfal torzítása; képi zaj: ne mászkáljanak bele a felvételbe, a nap ne legyen a téma mögött).

Nem csak a hang miatt fontos a kamera elhelyezése. Hogyha kölcsön kéred egy rokonod készülékét, hogy változatosabb felvételeket készíts – tehát két kamerával dolgozol – , nagyon fontos, hogy kellő eltérés legyen a két kamera látószögében. Hogyha tehát a színpaddal szemben található az egyik, akkor a másik felvevőegységet az emelvény széléhez érdemes tenni, de mindenképp úgy, hogy a képek között legalább 30° eltérés legyen.

Ez azért lényeges, mert ha később vágni szeretnél, úgy kell rendezni a sort, hogy két jelenet között mindenképp legyen plánváltás. (Mik azok a plánok?) Ha ez elmarad, tehát a képek között nincs lényegesebb eltérés – mindkettő ugyanarról az oldalról mutatja a szereplőt, vagy mindkettő szekond plán – akkor nem indokolt, fölösleges a váltás, hiszen a néző majdnem ugyanazt látja az egyik képen, mint a másikon.

2) Keresőgondok
Ki, hol, merre? Fogalmazódik meg a kérdés az egyszeri operatőr fejében, amikor a keresőbe nézve nem találja a kiszemelt célpontot. Általában akkor történik ez, ha valaki hirtelen rántotta be a zoom-ot, és nem sikerült középen tartania a témát. A legtermészetesebb reakció ilyenkor, hogy az ember magpróbálja megkeresni, hol is van a téma. Ennél azonban sokkal egyszerűbb, kézenfekvőbb, sőt, a vágás szempontjából is előnyösebb megoldás, ha az operatőr nyit a varión, és megpróbálja újra behozni a képet, ez alkalommal lassabban zoom-olva.

Másik hátránya a szűk képkivágásnak, hogy a film alanya akár egy apró mozdulattal is kikerülhet a videokamera látóteréből. Tehát ha izgága szereplőkkel van dolgod, célszerűbb egy kicsit mindig ráhagyni a mozgástérre a varió nyitásával, mintsem az összes apró mozdulatot utánigazítani a kameramozgatással. (Ez ugyanis szintén zavaró, hullámzó hatást kelt.)

3) Bizonytalan beállítások
Ha egy jelenetet rossz beállításokkal kezd el forgatni az operatőr, de erre csak a forgatás közepén jön rá, kézenfekvőnek tűnik, hogy egyből változtasson a beállításokon (pl. fehéregyensúly, élesség). Azonban ha ezt tenné, nagyon megnehezítené a vágási műveleteket, mivel pl. a fókusz beállításakor nem egyből “A” beállításról “B”-re ugrik a kamera, hanem a kettő között átmenetet képez, tehát A és B közötti intervallumban más élességű lesz a kép, mint a változtatás előtt és után.

Az ilyen hibákat pedig csak bonyolult kulcsképkockás javítóeffektekkel lehet korrigálni, ez pedig nem csak nehéz, de még profi vágóknak is hosszas fejtörést okoz a megfelelő beállítások eltalálása.

Mi erre a megoldás? Amikor a beállításokat szeretnénk módosítani, előtte állítsuk le a felvételt, ilyenkor az átmenet nem rögzül a videón. Ehhez persze fontos, hogy a köztes időben épp ne történjen semmi érdemleges, amiért kár lenne, ha kihagynánk. Ha mégis történik, egy tartalék kamera sokat segíthet, ilyenkor arra kell ügyelni, hogy a két felvevőn azonosan legyen beállítva a fehéregyensúly.

A konferencia anyagából készülő infótermékben még több kamerázással kapcsolatos tanács lesz majd, ugyanis egy egész fejezet szól arról, hogyan készítsünk vágásra alkalmas felvételeket. Ha pedig mégis valamilyen hiba csúszik a felvételekbe, az infóanyagban több, mint 23 percnyi videó foglalkozik a digitális kép- és hangjavítási technikákkal!

Hamarosan ismét jelentkezem, és többet is elárulok erről a kivételes oktatócsomagról!

Üdvözlettel
Sereg Krisztián


6 hozzászólás

Jeney Attila · 2008/10/28 - 20:53

Kedves Krisztián,
ezek nagyon hasznos észben tartandó megjegyzések, köszi… Nem tudom, hogy itt feltehetek-e egy kérdést… A Platinum 9.0-ban, az Insert Envelope funkcióban szerepel a Composit Level és a Fade to Color és nem szerepel a Velocity. Hogy használhatnám az utóbbit: Le szeretném lassítani / fel szeretném gyorsítani a lejátszást egy átalam kijelölt szakaszon. Köszi a segítséget:
J.Attila

Sereg Krisztián · 2008/10/29 - 15:59

Pont az ilyen kérdések miatt készül majd szakértői a fórum (a háttérben jelenleg is folynak átalakítások a honlapon)!

Természetesen, amíg nem készül el, itt is nyugodtan lehet kérdezni.
Kérdésedre válaszolva, szerintem vágd ki a felgyorsítandó részt, hogy egy külön eseményt (event) alkosson, és ennek a szélét Ctrl+klikk megfogva tudod változtatni a sebességét. Visszafelé lejátszásra pedig a jobbklikk, reverse menüpontban van lehetőség.

Német József · 2008/10/29 - 19:26

Kedves Jeney Attila !
A konferenciát követő napokban az E-mail üzenetedet köszönettel megkaptam.
Olasva a hozzászólásodat ez úton igyekszem megköszönni kedvességedet,
remélem elolvasod a konferencián volt szomszédod üzenetét.

Üdvözlettel: Német József Bonyhádról

joe · 2010/03/01 - 15:06

Krisztián én az Ulead Video 11 -et használom szerinted az jó vagy szerezzek jobbat?mit ajánlasz?

Sereg Krisztián · 2010/03/01 - 23:31

Kedves Joe!

Személy szerint nem szeretem az Ulead-et, de amint mondják, ízlések és pofonok. Van nála jobb (logikusabb elrendezésű, professzionális használatra), de pl. az effektválaszték terén eléggé az élen jár. (Kezdő és középkategóriában.)

kernjano · 2010/04/13 - 18:21

Kedves Krisztián, nem bántó szándékkal kérdezem!
A problémás pozíció cím alatt részletezett halálos hibára jó példa talán a konferencián készített egyik videód? Ott ugyanis az előadó hangját többször elnyomja a kamera közelében tartózkodók szuszogása, köhögése, harákolása.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .