Milyen kamerát vegyek?Rengetegszer merül fel a kérdés, a leggyakrabban ezzel kapcsolatban szoktam leveleket kapni, tehát a mostani blogbejegyzésben igyekszem egy kis segítséget nyújtani a leendő kameratulajdonosoknak.

Itt van pár tipp, mire is kell odafigyelni, ha új kamerát vásárolsz.

A mai legmodernebb kamerák az úgynevezett HD kamerák. (Hogy mi is az a HD, arról ebben a blogbejegyzésben olvashatsz.) Ha hosszútávra szeretnéd befektetni a pénzed, mindenképpen ilyet válassz. A Sony HDR és a Panasonic HDC típusú kamerái képesek HD minőségű felvételek készítésére. Ha pénztárcád engedi, válaszd a nagyobb teljesítményű Full HD (1920 x 1080 pixel) jelzésű készülékeket.

Ilyen felbontású videó rögzítésekor elengedhetetlen a hatalmas tárterület. A HD kamerákat általában merevlemezes (HDD) vagy memóriakártyás (SD/SDHC) kiszerelésben dobják piacra. Törekedj arra, hogy az adathordozó tárterülete minél nagyobb legyen. Míg egy memóriakártya általában 4GB adat tárolására képes, addig merevlemezes kamerából a belépő szintű gépek 30GB tárkapacitásúak. Az SD kártyás kamerák tehát körülbelül 2 órás, a HDD kamerák pedig körülbelül 15 órás felvételi időre képesek AVCHD formátumú (nagy felbontású) videó esetén, a memóriakártyás darabok viszont jóval kisebbek és ezért könnyebbek is merevlemezes társaiknál, ráadásul a memória bővíthető, illetve, ha megtelt a kártya, cserélhető is.

Ha már eldöntötted, hogy a súly vagy a memória fontosabb-e, érdemes egy pillantást vetni az optikai zoom-ra. A nagyobb érték jobb, de minél nagyobb szorzó szerepel a zoomnál, annál nagyobb szükség lesz egy aktív képstabilizátorra is. A digitális képstabilizátor 16x-os optikai zoom mellett már nem sokat segít, ilyenkor ajánlott a fizikai (optikai) képstabilizátor.

Végezetül pedig igyekezz megtudni, hogy egy töltéssel mennyi ideig bírja készülékünk. A rövidebb készenléti időt érdemes pár ezer forint rászánással megtoldani egy tartalék akkumulátorral.

A videovágás.hu egyik online felmérése alapján a legnépszerűbb kamerák a Sony és a Panasonic készülékei. (A felmérés eredményét itt tekintheted meg.) Valóban ez a két legnagyobb márka a piacon, és tőlük általában minőségi termékeket is várhatunk. Vagy mégsem?

Szeretnék élni a blog kínálta interaktív lehetőségekkel, ezért arra kérlek, ha minőségi kamerád van, de valamiért nem vagy elégedett vele, írd meg egy hozzászólásban a cikk alján a kamera típusát és azt, hogy miért nem elégedett vele! Azok hozzászólását is várom, akiknek semmilyen problémája nem volt eddigi készülékükkel, és kamerájukat ajánlanák másoknak is!

(Megjegyzés: 2009.07.05 a fórumban erre külön témakört nyitottunk)


56 hozzászólás

Rábai Szilárd · 2008/06/01 - 23:32

Mi a véleménye a HDV kamerákról, konkrétan a Canon HV20-ról?

Sereg Krisztián · 2008/06/02 - 00:47

Bevallom őszintén, nem ismerem az összes kameratípust. Ilyenkor, ha nem biztos a vételben, érdemes végignézni egy pár tesztet az interneten, ami ezzel a kamerával foglalkozik.

Első pillantásra jó darabnak tűnik, bár ilyen kategóriában már nehéz gyenge minőségű kamerát találni. A 10x-es optikai zoom nem a legnagyobb, de azt mondják, jó képet készít.

Jáger László · 2008/06/02 - 06:38

Ezek a HD kamerák 3 ccd-vel kerülnek forgalomba. A felbontást ilyenkor úgy adják meg, hogy 3x a ccd felbontása. Ez most valódi optikai HD felbontást eredményez, vagy csak valami olyasmi? A profibb milliós kamerákban is így működik a dolog? A legolcsóbb nem HD kamerákban a ZOOM már 30-40x, az új HD kameráknál ezt visszavették 10-15x-re. Ez üzleti okok miatt van így, vagy a 3 ccd elhelyezése rövidíti a ZOOM-lehetőségeket? Ha előbbi, akkor nem érdemes kivárni inkább a 30-40x ZOOM-mal rendelkező HD kamerákat?

Sereg Krisztián · 2008/06/02 - 09:24

A 3 ccd az érzékelők számát jelzi, a régebbi kamerákban csak 1 ccd érzékelő volt. A több érzékelő jobb felbontást eredményez, és igen, ezt a módszert használják a profi kamerákban is.

A zoom azért kisebb a HD kamerákban, mert a túlzott zoom-olás minőségromláshoz vezethet. De gondoljon bele, egy HD kamera 5x jobb képet ad, mint régi társai.Tehát egy HD kamkorder 10x-es optikai zoom-ja egy SD kamera 50x-es zoom-jának felel meg.

Lencsés Péter · 2008/06/02 - 14:24

Egy Sony HDR HC3-as kamerám van, nagyon elégedett vagyok a képével, ezen is 10x optikai zoom van, de ezek a kamerák nem CCD érzékelősek, hanem CMOS-osok, miniDV kazettára rögzít 1080×1440-es méretű képet, amiből képernyőn a fullHD szabványnak megfelelő 1080×1920-as méretű képet képes megjeleníteni (gondolom valahogy felinterpolálja).
Capture után a leszedett file mérete akkora mint az SD kameráknál, tehát 1 óra kb 13 Gb méretű. Mivel otthon nincs fullHD (de még HDready sem!) TV-m így normál TV-n a képe magasan veri a TV adások képét, de saját pályáján azaz a HD rendszerben full HD megjelenítőn összehasonlítva professzionális kamerákkal rögzített full HD műsorokkal már érződik, hogy ez azért egy amatőr kamera, (bár a képe itt is rendkívül részletgazdag és szép) de mind technikai tudásomat és képminőséggel támasztott követelményeimet is egyaránt maximálisan kielégíti.
Láttam már 3CMOS érzékelős professzionális kamerát is.
miniDV kazettára rögzít 1080×1440-es méretű képet, amiből képernyőn a fullHD szabványnak megfelelő 1080×1920-as méretű képet képes megjeleníteni.
Na, hogy ne csak dícsérjem és fényezzem írok pár negatívumot is, hogy teljes legyen a kép:
Gyakorlatban hátránynak éreztem, hogy zoomoláskor a kis billentyű hiába képes 4 különböző sebességgel zoomolni, nem olyan finoman szabályozható, mint a profi kamerákon (vagy ennek az elődjénél az első Sony amatőr, vagy félprofi fullHD kameránál, a HC1-esnél) a zoomkar, ahol technikailag sokkal könnyebben megvalósítható egy változó sebességű zoomolás.

Kisméretű kamera lévén elég nagy tudást zsúfoltak bele, kevés gombbal és érintőképernyővel, amit a videós közösség igen vegyesen fogadott. Méretéből adódóan a 10x zoom állásnál már nem könnyű kitartani remegés nélkül kézből.
Manuálisan felülbírálható az élességállítás, iris, fehéregyensúly stb, mindezt kis tárcsa segítségével, ami nem olyan jól használható, mivel elég picike, de a lehetőség adott. Nagy kamerák azért kezesbárányok ebből a szempontból. Az élesség az érintőképernyőn is felülbírálható, az LCD-n megérintett részletre próbál fókuszálni a kisokos. Erre mondjuk néha szükség lehet, ha a témát kitolom valamelyik szélre és ott akarom tartani az élességet, akkor segítenem kell az amúgy korrektül működő automata fókuszt.
Kevés fénynél elveszti jó képalkotó képességét, mondjuk én nem szoktam sötét szobában videózni, hiába van infrája és régen a sony elég rendesen meg is lovagolta ezt a 0 lux-os, \"videózztöksötétben!\" marketinges maszlagot, állítom, hogy jó felvételekhez továbbra is fény kell, a világ már csak ilyen! 🙂

Tapasztalataim szerint az alsóbb kategóriás kamerákra raktak nagyobb zoomot, a komolyabb amatőr kamerákon 10 – 12x opt. zoom fölé nem igazán mentek régebben sem, talán mert ez az a tartomány, ahol még nem esik szét a kép, nincs zavaró színhiba, kromatikus aberráció, nincs vignettálás, és homogén, \"jóízű\" marad a kép a zoom mindkét végénél egyaránt.

Elsőre ennyi, bármi kérdésetek van, szívesen segítek (már amennyiben tudok)
Üdv: LP

Sereg Krisztián · 2008/06/02 - 14:53

Köszönjük az értékes hozzászólást!

Kurucz Tamás · 2008/06/03 - 09:53

Én még kamera vásárlás előtt álok.
Ezzel kapcsolatban lenne egy pár kérdésem. SD-s, vagy mini dv-s? Esetleg a kombinációjuk? 3X0,8 megapixel, vagy elég a 3X0,56?
Jelnleg a Panasonic mellett tettem le a voksom valamiért, s ezek közül a HDC-SD9, NV-GS330 és az NV-GD500-ban gondolkodom. Mit javasoltok és miért? Esetleg más gyártóét?
Előre is köszönöm!

Sereg Krisztián · 2008/06/03 - 11:59

Kedves Tamás!

Én, személy szerint a HD kamerát javasolnám, mert az a jövő technológiája. Viszont ha már HD, akkor a HDC-HS9 merevlemezes modellt ajánlanám figyelmébe.

Amennyiben a felvételeket további utómunkálatoknak kívánja alávetni, a HD filmek esetén ez különösen nagy teljesítményű számítógépet igényel. [Minimum 2 magos processzor (ajánlott: 4), min. 4 GB RAM.]

Üdvözlettel
Sereg Krisztián

Kötelező · 2008/06/04 - 19:43

Kedves Krisztián!

Segítségedet kérném néhány dolog tisztázásában.
Létezik olyan kamera, ami tv-n, számítógépen élvezhető képet ad (ha már egy kicsivel jobb mint a tv adás akkor ok), le lehet szedni a kamera adathorodzójáról mezei usb 1.0-val a videó anyagot, kilehet írni dvd-re az videót és asztali lejátszók többsége minden küzdés nélkül lejátsza?
Tehát röviden egy olyan kamera kell ami mezei családi stb eseményeke élvezhetően tudom rögzíteni, és különösebb büvészkedés nélkül ki tudom írni lemezre, és azt meg bár ki letudja játszani.
Előre is köszi!

Sereg Krisztián · 2008/06/05 - 21:54

Sajnos az USB 1.0 szabványon keresztül elég sokáig tartana a videó átvitele. Viszont, ha vágás nélkül szeretnéd a videót lejátszani, akkor a legegyszerűbb, ha DVD-s videokamerát veszel, az egyből DVD-re rögzít, és ha nem újraírható DVD-t teszel bele, szinte biztos, hogy mindegyik lejátszóval működik majd.

Ha pedig netán szerkeszteni is akarod, akkor a DVD lemezt (ilyenkor érdemes újraírhatót venni) csak egyszerűen berakod a számítógépbe, átmásolod a DVD tartalmát a gépre, és már szerkeszthető is.

Czibor Gábor · 2008/06/09 - 21:15

Szevasztok!
Kameravásárlás előtt állok én is! Többnapos internetes kutakodás után rátaláltam a “szerelmemre”, a JVC GZ HD 7-es személyében! Több jelölt közül választottam,ami megfogott benne az a mérete ( nem szimpatikusak számomra a könnyű és mini gépek mégha tudásuk esetleg meghaladják is választottamét) ,legénykoromban a 70-es években 8mm-es kamerám volt,imádtam filmezni,még laboráltam is úgyhogy közel áll hozzám ez a világ,csak hát a technika… elszaladt fölötte(m)! Akkor minden manuális volt ,esetleg a fénymérésben segített a gép. Most a bőség zavarával küszködtem. A másik ami megfogott,hogy a manuális állítások lehetővé teszik számomra,hogy kiélhessem a kisérletező képességemet ma is.A lényeg,hogy 30év után újra kezdem a “filmes” multamat. Szeretném,ha valaki megerősítene a döntésem helyességében,vagy javaslatot adna hasonló kvalitású gépekre.
A számítógépes hátterem kiépítése is folyamatban van, de kissé félek ,mivel nem nagyon értek a technikai dolgokhoz,hogy rámsóznak valammi fullos dolgot ami ugyan jó,de felesleges. Köszönöm,hogy meghalgattatok. Üdvözlettel:Gábor

Sereg Krisztián · 2008/06/09 - 23:54

Kedves Gábor!

A maga árkategóriájában, szerintem ez egy nagyon jó választás.
Technikai háttérről a 8. hozzászólásban olvashatsz. Azt még kiegészíteném, hogy a jó képi megjelenéshez HD képes monitor vagy televízió is ajánlott, bár a HD kamerák személyes tapasztalat szerint rendes TV-n is jobb képet adnak, mint normál felbontású társaik.

Mivel “szerelmednek” 60 GB-os memóriája van, ezért nem árt egy hatalmas tárterületű 512 GB – 1 TB merevlemez sem a gépbe… Talán ez elsőre túlzásnak tűnhet, de megdöbbentő, mennyire olcsók a mai merevlemezek. Az 1 TB méretű HDD ára például gigabájtonként kb 360 Ft.

Üdv
Sereg Krisztián

Szabó Ádám · 2008/06/10 - 22:09

kedves Krisztián ! Szerintem a Sony igazán a mega ,giga termék nemrég vettem sonyDCR-SR 33E HDD 40gb kamerát csodás kép hangminőséget produkál és az összes HDD kameratipusok közül ez a tipus milyen helyet rangot foglal el?késöbbiekben milyen hátránya jelentkezhet? A képstabiliz hogy nem érzékelem pedig bevan kapcsolva.köszönöm a lehetőséget üdv.

Bors Norbert · 2008/06/15 - 01:04

Halihó!
Én nemrégiben vettem egy Panasonic NV-GS320-as miniDV-kamerát, előtte egy Samsungom volt, van! A különbség ég és föld! A Pana 3CCD-s, gyertyafénynél is jóminőségű felvételt készít, a képélességről nem is beszélve! A beállításokat az aksi levétele után is megőrzi! A használata egyszerű és ésszerű! Egyetlen problémája az akku, ami alapesetben nem bír túl sokat! Szóval mindent összevetve nekem bevált!

Lukács László · 2008/06/17 - 16:58

Helló.

Szintén kamera vásárlása előtt állok, pár napi kutatás után teljes a zavar a fejemben!
Először is fullHD vagy sem? Nem lesz olyan eszközöm a közeljövőben, ami érdemben képes megjeleníteni a HD képet, viszont szép, “színdús” képet akarok. Ettől még megéri a HD melllett döntenem?
Másodszor a tárolásról. Olvastam, hogy a merevlemezes kamerákban előfordulhat, hogy a HDD zavarja a beépített mikrofont. De SD kártyából nem valószínű, hogy akár 30GB-nyit is össze tudnék szedni. Na most akkor hány perc fér mondjuk 4GB-ra a HD kamerákkal? Vagy netán a DVD lemezes lenne jobb megoldás?
Harmadszor, ha külföldről hozatom be, és ott alapból NTSC rendszerrel dolgoznak, akkor az nekem gondot fog okozni. Számítógéppel át lehet konvertálni PAL rendszerbe veszteség nélkül?
Ha nem veszek alá egy quad magos CPU-t, hanem marad a normál 3GHz-es P4, akkor mennyivel lassul a videó feldolgozása HD és nem HD kamerák filmjeinél?

Előre is köszönöm, ha valaki tudna segíteni.

Lencsés Péter · 2008/06/18 - 23:08

Szia Laci!

Ha Ritkán-de-jót típusú vásárló vagy, akkor a HD-nek már elérkezett az ideje. Tudtommal ősszel pl. az M2 is átáll HD sugárzásra. A jót könnyű megszokni, nem fogod megbánni a HD kamerát. Ára már egészen humánus, pl. a HC5-ös sony 180 000 Ft-ra zuhant, igaz talán a HC sorozat leggyengébb kamerája, de mégis! Az emlékgyártást HD-ben kivitelezni lehetőleg minél korábban, aztán később már a megjelenítők ára is csökken, nálam ez volt a koncepció. Most pl egy 24\"-os FULL HD megjelenítésre képes monitor 100 000 Ft alatt van már. A házi videókat – mint a jó bort – az idő érleli, így szerintem az első lépés a kamera, majd utánna jöhet a megjelenítő is.
Én még továbbra is a kazettás kamerák híve vagyok (jól kiforrott rendszer), egy miniDV kazira 1 órányi HD anyagot tudok venni, a kazetta 500 Ft körül van, ezen archiválom az anyagot, tehát ennyiért pihen rajta a fullHD anyag.

Kazettás rendszeren a legjobb a tömörítési arány (legkisebb a veszteség), hiszen 1 óra 13 giga körül mozog. Ezek alapján legjobb minőséget beállítani DVD-re rögzítő kamerán (kis DVD) kb 20 perc, tehát egy átlag 1 órás rendezvényen 3x cserélsz kisDVD-t a kamerába.
Ha vincseszteres kamerát veszel, akkor meg hova, milyen módon archiválod a full HD anyagod. Mert ugye a kamera vincsijéről mindig helyet kell felszabadítani, hogy az mindig bevetésre készen legyen… így akkor kiírod DVD-kre? Vagy nagy számítógép vinyókra átmásolod? (Manapság már az sem reménytelen, mert egész jó áron vannak 500 gigás, 1-2 terrás vinyók is.
SD kártyára rögzítő kamerákat (talán ez lesz a jövő) még csak csillagászati áron láttam, de rohamosan zuhan a memoriák ára is, nem kizárt, hogy hamarosan potom összegért kapunk 32 és 64 gigás memoriákat is, arra azért elfér 2-3 vagy 4-6 órányi anyag. (4 gigádra 20 perc férne kb.)
Tudtommal a HD szabványnál már nem okoz gondot a PAL vagy NTSC kérdés.
Jelenleg nincs óriási különbség video editálásnál SD és HD anyagok között. Igaz, hogy a végén DVD-re SD anyagot írok. Én is csak egy 2.8-as AMD athlon procit izzasztok vele, akkor lesz nagy a különbség, ha pl. a Pinneacle és az Ulead editáló szoftvereket is felkészítették és optimalizálták a 4 magos procikra. Majd ha már terjed a bluray, akkor talán itt lesz az ideje a vincsis kameráknak is, hiszen a vincsiről át lehet írni, át lehet menteni az anyagot bluray lemezekre. Na az igen, úgy már érdemes azt is nézni.

Üdv: LP

kani · 2008/06/30 - 21:59

szia!

Örülök ,hogy rád találtam ,mert úgy gondolom te tudsz nekem segíteni.
Nagyon sokat gondolkoztam és érdeklődtem már hogy milyen kamerát vásároljak. Nekem legjobban a Sony HDR-SR12 jönne be, te mit tudnál róla mondani. Kezdő videós vagyok.És ,hogy van egy Amerikában élő rokonom aki betudná sokkal olcsóban küldeni mint itthon.De nem tudom ,hogy ezekben van-e magyar menü,tudnám-e kezelni? köszi!

z62 · 2008/07/01 - 14:42

Canon XM1 és XM2 -es kameráim vannak.Előtte használtam Sony vx2000-est.
Mindenképpen a Canon színhűsége ,dinamikája ami miatt mellette tenném le a voksomat.Menüje ,kezelőszervei optimálisak.Ár érték aránya megfelelő! Nem tudok róla rosszat írni.
Üdv.:Z62

Sereg Krisztián · 2008/07/03 - 22:30

Kedves Kani!

Valószínűleg az amerikából hozatott gép nem fog rendelkezni sem magyar menüvel, sem használati utasítással.
Amerikai szabványként a kamera valószínűleg NTSC és nem PAL rendszerű lesz, ami egyes megjelenítőkön problémát okozhat.
A garancia kérdése is fontos ilyen esetben, bár ha ott élő rokonai vannak, ők biztosan részesülhetnek a jótállásban.

Üdv:
Sereg Krisztián

Kulcsár LÁSZLÓ · 2008/08/09 - 20:22

Kedves Krisztián, és mindenki.

Véleményt kérek, és várok a következő témát illetően:

Kamera típus: NV MD 10000 mini 3CCD kamera.

Meddig verseny képes a HD kamerákkal. Meddig élnek a ” szalagos” DV kamerák? Mi a véleményetek a fenti kameráról. Csak, és kizárólag esemény rögzítésre használnám, természetesen rendelkezem az utómunkákhuz szükséges számítógépes háttérel.

SonyHVR-HD 1000E kamera: véleményeket kérek.
AG-HMC70 Pansonic kamera,véleményeket kérek.

Én a keleti végen lakom ( Hajdú-Bihar megye), és nem tapasztalom a HD tecnika rohamos elterjedését a felhasználók körében. Nálunk, még van aki analóg VHS technikával dolgozik, és van rá igény.
Szabad e 5-600 eFt-t befektetni ott ahol a lakosság 40-50%-a munkanélküli.

Válaszotokat, véleményeteket előre is köszönöm: Laci bá.

N.E.László · 2008/08/19 - 19:30

Kedves mindenki!
Én is a tengeren túlról tervezek kamerát hozatni.
Amennyire én utána érdeklődtem a dolgoknak nem csak az NTSC vagy PAL
kérdése vetődik fel ilyen esetben hanem a HD esetében a másodpercenkénti képkocka szám ami az NTSC esetén 30 míg a PAL esetében 25 illettve a képfrissítési frekvencia ami szintén különböző NTSC 60 PAL 50.
Tehát az NTSC-s kamerák itthon csak nagyon körülményesen és korlátozottan használhatók.
Viszont Amerikában a legelterjedtebb kameráknak kapható az Európai változata is igaz jóval drágábban mint az NTSC-s kivitelek de az itthoni áraknál így is 50-70%-al olcsóbban.
Javaslom amerikai webáruházakban az adott kamerát úgy keresni hogy az “E” ott legyen a típusszám után vagy a “pal”-t oda írni a végére a keresőben.

N.E.László · 2008/08/19 - 21:31

Az 50-70%-ot kicsit elírtam.Úgy gondoltam,hogy az itthoni ár 50-70%-ért.

Meyer Gabriella · 2008/08/22 - 19:28

Kedves Krisztián,és hozzáértők! Végre életünkben először összespóroltunk egy kamerára.Sony DCR-HC53-at vettünk,mini dv.Totál kezdőként belevetettem magam a videózás-tanulásba.Pár kérdésem lenne,hátha tudnátok segíteni.
Mitől keletkezett (kék) szünet a felvételek között? (Pause használata)
Számítógépre imp.közben ha megállítom,aztán folytatnám,miért tekeri vissza az elejére a kazettát?
A pc minden felv.szünetet külön filmként ment el,lehet ezt ismét folyamatossá tenni szerkesztéssel?
Tömöríthető a pc-re imp.felvétel?
Kb.10 percnyi felvételt imp.a pc-re,ezután a kazetta elejéről vehetek fel ismét,rá az előző felvételre?
Mini dv kazettára kb. hányszor vegyünk fel minőségromlás nélkül? Előtte törölni kell,vagy a kamera érti,mit szeretnék?
Nagyon szépen köszönöm!!! Gabi

GRUBER TIBOR · 2008/08/23 - 12:19

A nagy valasztekbol egy Sony kamerat gondoltam vasarolny , pontosabban a DCR-SR85E valtozatat. Kalas lenek, ha valaki aki hozza erto, konfirmalna, hogy az elhatarozasom jo, vagy egy mas valtozatot ajanlana nekem! En nem vagyok profi, de sokkat utazok es az unokaimat is filmezem! Miert hard disc? gondoltam hogy kenyelmes es nagy befogadokepessege van.
Elore halasan koszonom a valaszt.

GRUBER TIBOR · 2008/08/23 - 14:08

A nagy valasztekbol egy Sony kamerat gondoltam vasarolny , pontosabban a DCR-SR85E valtozatat. Kalas lenek, ha valaki aki hozza erto, konfirmalna, hogy az elhatarozasom jo, vagy egy mas valtozatot ajanlana nekem! En nem vagyok profi, de sokkat utazok es az unokaimat is filmezem! Miert hard disc? gondoltam hogy kenyelmes es nagy befogadokepessege van.
Ugyszinten, miert film, vagy DVD, vagy Hard Disc, vagy s.t.

Oravecz János · 2008/08/27 - 17:53

Kedves Krisztián!

Kamera cserén gondolkodtam én is, most egy panasonic nv-gs27 kamerám van. A képmegjelenítése elég jó, pedig csak CCD-és, könnyen kezelhető és kézre áll. Egy problémája van, a DV kimenetet nem tudom használni, mert a számítógép csak egyszer ismeri fel. Ha újratelepítem a gépet akkor szintén. Írtam a Panasonic-nak, rám fogták ügyetlenül dugtam össze őket. Szerintem ez tipushiba. Olvastam az írásodban, hogy a full HDD-hez komoly számítógép kapacitás kell, ami nekem nincs, 2000 proci.. 1GB RAM. Úgy gondolom, hogy ez kevés hozzá. AV kimenettel át tudom másolni tv kártyával, de akkor a kép jobbra tolódik. A minőség nem kiváló, de jó. Mit javasolsz, kamerát vagy digitalizáló kártyát cseréljek, és milyet. Mindent egyszerre nem birok cserélni, nálunk is megszorítások vannak. Amúgy had “dicsekedjek” Gyulán az országos Együtt-Érzések filmszemlén, intézménybemutató kategóriában a II. helyezést értem el a filmemmel. Üdv: János

Gufe Ferenc · 2008/09/03 - 16:16

Kedves Mindenki!

Nekem van elképzelésem, hogy mit, de nem tudom hol: Sony HVR HD-1000E kamerát szeretnék, de előszőr azért egy hazai boltban megnézném. Sajna csak a csomagküldőknél találom, tud-e valaki szaküzletet is?

előre is köszönettel…

Sereg Krisztián · 2008/09/03 - 23:50

Kedves Gufe Ferenc, próbálja meg a linken a 2. találatot.

Google keresés

Gufe Ferenc · 2008/09/04 - 12:24

köszönöm a segítséged!

Kulcsár József · 2008/10/19 - 08:41

A közelmúltban vásároltam egy SONY HDR HC 9-es videókamerát, hogy kiváltsam egy néhány esztendős SONY HC 1-es kamkorderemet. Egyébként számítva az újabb széria még jobb tulajdonságaira, nagyon nagy csalódás ért. a HC 9-essel, amellett, hogy nagyon tetszetős fa külleme, a képe pocsék. Én csak DV (SD) formátumban forgattam vele, ám a vonalélessége gyenge, ha nincs napsütés, zajos a kép, az automata fókusza állandóan billeg, keresi az eőtérben és a háttérben lévő téma között az élességhet, manuálisan viszont meglehetősen nehéz a kezelőgomb parányi volta miatt élességet állítani. Itt a fórumban ovastam az egyik hozzászólásban, hogy a HC 5-ös az egyik leggyengébb darab a családban. Lehet, hogy a HC 9-es még \\"ügyefogyottabb\\"?
Vagy csak z én kezemben nem tud helyesen működni? Sok pénzem nincs, de szeretnék vásárolni másik kamerát, mit ajánlotok? SONY FX1 (használtan)vagy VX2000 , esetleg VX 2100 (szintén használtan), vagy próbáljak keresni egy már általan igen jónak ítélt HC 1-et?
köszönettel várom a tanácsokat.

sanyo40 · 2008/11/17 - 10:25

Udv. mindenkinek. Idaig VHS kameraval dolgoztam,es most keszulok venni,,kb. Sony HVR-HD 1000E -t. Irjatok velemenyt rola!! kepminosege?? gyengebb fenynel..pl.templomba-terembe ,milyen a kepminosege???
a HDV kazikra hanyszor lehet felvenni,hogy a minoseg jo maradjon?? mert meg eleg dragak a HDV kazik!
Erdekelne hogy.. Kulcsar Laszlo milyen kamerat vett??? irj velemenyt:)
es Gufe Ferencz..megveted a kamerat?? velemenyt-tapasztalatot irj,legyszi..
lehet mailbais : alexandru.balog@yahoo.com
elore is koszonom!!

pcc22 · 2008/11/28 - 18:19

Hello! valaki eltudná modnani a véleményét a JVC-GZ MG530-as videokameráról?
Vagy esetleg jobbat ajánlani 120 000ft-ig?
elöre is közsi

Timi · 2008/12/01 - 22:14

Kedves Krisztián és hozzáértők!

Karácsonyra szeretném a férjem meglepni egy kamerával. Már sokat megnéztem de be kell lássam nem fog a választás nekem egyedül menni. Egyszerű könnyen kezelhető kamerára lenne szükségem csupán családi hobbi videózásra. A hozzászólások elején ajánlottál már valakinek DVD-s videó kamerát. Valószínű nekem is ez kellene? Ezen az oldalon : http://www.comet.co.uk/shopcomet/category/616/Camcorders/n/1000616/sort/price_asc/viewAll/true néztem egy SONY DCR-DVD110 kamerát. Ennél a kameránál ha megveszem, szükségem van egyéb tartozékra, hogy használatba tudjuk azonnal venni? Memória kártya? Tudnátok nekem segíteni a választásban? Illetve amit még nem értek, hogy az optikai zoom ennél a típusnál 40x, a digitális zoom pedig 2000x-es. Ez jó? Csak mert ennél jóval drágább kameráknál az optikai zoom 10x-es, a digitális zoom pedig 700x-os. Bocs, tényleg nem értek hozzá. Esetleg tudtok nekem ajánlani kamerát? Angliában venném meg. Nagyon köszönöm a segítséget!

Kulcsár László · 2008/12/04 - 22:10

sanyo40.
Még nem vettem meg az új kamerámat, egyrészt, mert tél van nálam nincs videós szezon. Másrészt, várni kell. Pl. Budapesten a BB stúdiónál a SONY HVR-HD 1000E kamera szeptemberben 408 ezer, ezzel szemben decemberben márcsak 385 ezer Ft. Én vélhetően, a Sonyt választom.
A memória kártyás panasonic biztosan jó, az ÚJ technológiát képviseli, de valamiért a szalagos tecnika nálam megbízhatóbb. Ugyanakkor nem vagyok profi, a kamerák tecnikai oldalát nézve, és ahogy elnézem, több a kérdés, mint a kérdésekre adott válasz. Ha az interneten a keresőbe beírod \"SONY HVR-HD 1000E kamera teszt\" találsz véleményeket. Állítólag a felvett kép hidegfényű, a mélység élleség automatn nehezen áll be. Kérdés, hogy honnan nézük a dolgot.Ha a BB stúdió hlapjára felmész ott megtalálható a gyártó oldala, bemutató videóval eggyütt.
Remélem tudtam segíteni.
Üdv: Laci bá.

nagy Noémi · 2008/12/11 - 11:52

én csak egy véleményre lennék kiváncsi.a sony HDR-SR10-es kamerárol mit lehet tudni?mert vettünk 1 hete egy panasonic hdc-sx5-ös kamerát és nagyon nem ugy müködött mint azt vártuk volna,vissza is vittük az üzletbe hál isten az árát is vissza kaptuk!de a következő kamerával nem szeretnék ugyanigy járni!!!

KTAvideo · 2009/01/09 - 22:08

Kedves Krisztián, Videós kollégák!
Már kb. 18 éve foglalkozom esküvői felvételek készítésével, eleinte VHS (PANASONIC M40), majd úgy 3 éve digitális technikával dolgozom(NV-GS500).
Úgy érzem, hogy rövidesen megint váltanom kell a HD terjedése miatt! Szeretnék véleményeket kérni tőletek! Kinéztem egy elég új kamerát(azt hiszem még nincs is Mo.-i forgalomban. A Panasonic AG-HMC151 kamerát szemeltem ki, de igazán csak angol nyelvű leírásokat találtam. Nagy segítség lenne bármilyen információ erröl a kameráról! Köszönöm! Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra

KTAvideo · 2009/01/09 - 22:13

Kedves Krisztián, Videós kollégák!
Még egy fontos infóra lenne szükségem! A Manfrotto HDV501-es videofej illeszthető e a Giotto-s állványokhoz? Köszönettel: KTAvideo

Ildikó · 2009/01/22 - 01:02

Sziasztok!
Esküvői felvételek készítésével foglalkoztam közel 10 évig. Most, néhány év kihagyás után az újrakezdésen gondolkodom, de tanácstalan vagyok, nem igazán tudom, milyen kamerát vegyek. Talán a Panasonic AG-HMC70-es jöhetne szóba, de semmilyen értékelhető tesztet nem találtam. Ha valaki már dolgozik vele, esetleg látott ilyen kamerával készült felvételt, örülnék, ha megosztaná tapasztalatait.
Sürgős lenne a segítség!
Köszönöm!

KTAvideo · 2009/01/22 - 22:32

Kedves Ildikó!
Az AG-HMC 70-es kameráról a Videopraktika 2008/3 számában olvashatsz bővebben! Nekem is nagyon szimpatikus ez a kamera, viszont én inkább valószínű, hogy az AG-HMC 151 mellett fogok dönteni (mindkettő AVCHD kártyára rögzít), sajnos az utóbbi még elég drága! (Nem is találtam még meg hazai forgalmazásban!) Üdvözlet:KTAvideo (honlap hamarosan:www.ktavideo.hu)

Ildikó · 2009/01/23 - 18:07

Kedves KTAvideo-s kollégám!

Köszönöm gyors válaszodat! Megerősítetted döntésemet. Kedvező ára miatt valószínűleg marad a 70-es. Üdv.: Ildikó

msylviee · 2009/01/26 - 19:36

Kedves Krisztián és fórumolvasók! Most kezdtem videós pályafutásom és már kaptam is egy komoly munkát, ami ha jól csinálom, hosszútávra szól. Most készülök FULL HD kamerát venni, viszont a pénztárcám véges. Komolyabb munkákhoz komolytalan lenne a Panasonic HDC-SD100 típusú kamera? Ami ennél árban jóval több az a Sony HDR-FX7E, de ez nem FULL HD, vagy az AG-HMC71 sem az és mindkettőnek 4 vagy 6 lux min. fényre van szőksége. A legelső, nem professzionális, de 1-2 lux kell neki, fll hd és van manuális vezérlőgyűrűje. Ahogy elnézem igen jónak tűnik, de kikérném a véleményetek előtte.
üdv: Szilvi

AaronBoone · 2009/01/28 - 13:19

Szia Mindenki!

Full HD-s kamera vásárlás előtt állok. Elsősorban hosszabb, hátizsákos utazások élményeinek megörökítésére használnám, úgyhogy strapabíró, könnyű, kis méretű gépet keresek.

A Sony HDR-TG3 típusú kamerát néztem ki magamnak. Olvasgattam kritikákat róla a neten, mind fanyalgót, mind magasztalót. Valakinek vannak esetleg tapasztalatai? Vélemények?

http://www.fotoonline.hu/article.php?id=1169
http://kamerabazis.hu/?p=143

Előre is köszi a segítséget, üdv,
Gábor

Kerekes Gábor · 2009/02/01 - 12:37

Kedves Video-s kollégák,
Az előző üzenetben az AG-HMC151 a pontos tipus.

(Kedves Kerekes Gábor, köszönjük az értékes hozzászólást, azonban a blog nem hirdetési felület, kérlek, a reklámot mellőzd. Természetesen a szakértői véleményt mindenki szívesen fogadja, és a weboldal linkjét is használhatod a nevedben.) Szerkesztve: Sereg Krisztián

Norberg · 2009/02/12 - 16:34

Kedves Mindenki, Kedves Sereg Krisztián,

A többiekhez hasonlóan én is HD kamera vásárlás előtt állok. Jelenleg is van kamerám/Pana GS 280, mini DV/, de sajnos a HD tévén nagyon kijön, hogy nem HD a felvétel. Rögtön itt ajánlanám mindenkinek, hogy amint teheti álljon át, mert előbb vagy utőbb úgyis csak az lesz forgalomban és sajnos nagyon be tud pixelesedni a kép a nagy TV-n…
Alapvetően két kamera maradt a látóteremben, a Pana HDC-SD9 és a JV Everio GZ HD10. Nem igazán tudok dönteni, hogy melyik lenne a jobb. Abszolút csak családi felvételeket akarok csinálni, öregebb napjaimban majd meg is szerkesztem őket, ha lesz időm…:) Ebben szeretném ha segítenétek, hogy melyik lehet a jobb választás.

Előre is köszi a segítséget! N

Norberg · 2009/02/12 - 17:07

Persze sikerült elírnom a Panasonic tipusát. Nem SD9, hanem HS9…

Tájékozattlan · 2009/02/18 - 19:08

Hello!
HD kamera felvételből is ugyan olyan jól lehet vágogatni, szerkeszteni mint a nem HD felvételt ????

Sereg Krisztián · 2009/02/19 - 00:21

Ez nagyban függ a számítógép teljesítményétől. Gyengébb számítógéppel nem érdemes HD videózásba kezdeni. (Legalább egy jobbfajta 2-4 magos processzor, min. 2GB RAM és rengeteg merevlemez hely javasolt.)

papi · 2009/02/23 - 11:20

Üdv mindenkinek!
Többen említették a HMC 71 és 151-es kamerákat.
Nem lehet összehasonlítani, ezt nagyon fontosnak tartom leírni!
Alapvető minőségi és használhatósági különbségek a fényérzékenység és az optika látószöge miatt, ezért A 71-es belső térben nem tűnik jó választásnak.
Még egy fontos dolog, az AVCHD -t ha vágni is szeretnék, nagyon erős gép kell hozzá, illetve (vagy) át kell konvertálni normálisan editálható HD formátumba.

K_István · 2009/03/14 - 14:34

Nemrég vettem egy Panasonic SDR S7 kis (szó szerint) kamerát. Mi az oka, hogy TV-n nézve sokkal jobb a képminősége, mint számítógépen lejátszva?
A monitor és a tv felbontásbeli különbsége az oka, vagy kodek kell hozzá?

Sereg Krisztián · 2009/03/15 - 14:17

Mivel a kamera memóriakártyás, tehát egyből MPG-ben rögzít, nem hiszem, hogy a kodekkel lenne probléma. A katódsugárcsöves televíziókon kevésbé lehet észrevenni egy DVD minőségű felvétel pixeleit, mint egy normál (1024×768) felbontású monitoron. Ennek oka, hogy a hagyományos televíziók csak 640×480 felbontásúak, míg a DVD a kettő között helyezkedik el (720×576).

Balázs · 2009/03/15 - 21:56

Kedves Sereg Krisztián,

Kamera vásárlás előtt állok én is de elég sok gondom van:
Természetfilmezéshez szeretném használni és főleg állványról filmeznék ezért olyan kamerát keresek amin manuális állítások bőven vannak: zoom, fehéregyensúly, záridő, blende stb. netre rakom fel az anyagot így a full hd jónak tűnik bár ott lehet hogy más is elmegy. Mi a véleményed a blue-ray-ről érdemes már most rákölteni? Sajnos a legtöbb kameránál minden automatikus ezért ha valaki tud segíteni konkrét ajánlással, azt előre is köszönöm. B.

Attila · 2009/03/17 - 20:44

Kedves Pana HDC-HS-9 tulajdonosok !
A fenti kamerát szeretném megvásárolni, de semmi infóm sincs arról, egyszerű-e a HD felvételeket később vágni, szerkeszteni. Érzem, hogy a HD-jé a jövő csak tartok attól, hogy több hónap mire a szerkesztéshez, vágáshoz egyszerű progik lesznek ! Ha valakinek már van HD-s készüléke kérem irjon a tapasztalatokról pár solr !
Köszönöm: Attila

B.Gergely · 2009/03/18 - 12:07

helló.
most szeretnék kamerát venni a közeljövőben, és ki is néztem kettőt, ami úgy árban megfelelő lenne:
-Panasonic SDR-H60 , amiről azt hallotam, hogy egész jó, csak a zoom gagyi, és állítólag ha hálózaton van, töltés közben nem lehet vele kamerázni, viszont sötétben jobban vesz fel mint a sony
-Sony Handycam DCR-SR35, ami lényegesen kissebb tárhelyel, és optikai zoommal rendelkezik, de állítólag nagyon szép felvételeket lehet vele készíteni, az alap aksi nagyon keveset bír, de szerintem ha veszek hozzá egy jobbat, akkor kb anyiba kerülhet majd, mint a panasonic kamera(menyibe kerül egy jobb aksi hozzá?)
Szeintetek mejiket vegyem meg?
( valószínüleg sokkal több tapasztalattal,és tudással rendelkeztek a kamerák világában, ezért ha tuddtok segíteni azt megköszönném……ha ilyen árkategóriában tudtok jobb merevlemezes kamerát, és inkább azt ajánlanátok azért is hálás lennék….kösz)

Zsolt · 2010/10/08 - 21:54

Sziasztok.
Sony HDR-AX2000e full HD kamerát ismeri valaki?
Milyen vele dolgozni?

kezoo · 2011/03/19 - 11:15

Üdv!

Látom, inaktív lett ez a forum , de azért írok pár sort.
Nekem egy Panasonic SDR H80 van , amit ~ 90 ezerért vettünk.
Véleményem szerint nem valami jó kamera , kevés fényben értékelhetetlen képet csinál , nappal kinnt az utcán sem sokkal jobb a dolog.Az tárgyak éleit nem nagyon adja vissza , sok minden egybemosódik.

Bogi · 2011/04/15 - 19:41

Sziasztok!

Szeretnék vásárolni egy kamerát. Amit kinéztem egy Full HD-s kamera, aminek ezek a paraméterei:
Képérzékelő: 5.0 megapixel CMOS érzékelő
Max képpontok száma: 16,0 megapixeles (interpolált)
Érzékenység: Auto
Objektív: Auto Focus, F3.5, f = 4.0-92.0mm
Zoom: 23x optikai zoom, 120x digitális zoom
Fókusz tartomány: Normál: 1cm ~ inf, Makró: 1cm ~ 120cm
Állókép: JPEG
Képfelbontás: 16M (interpoláció)
5M
3M
Mozi: AVI
Film Felbontás: Full HD (1080p 30 kép / mp)
HD (720P 60 kép / mp)
HD 720p (30fps)
VGA (640 * 480)
LCD monitor: 3,0 “TFT LCD érintőképernyő, 270 fokban elforgatható
Stroboszkóp (kamera): Mód: Auto / Ki / Red Eye
Önkioldó: 10 mp. / Off
ISO: Auto, 800,1600,3200,6400
Adattároló: Belső: beépített 128MB Flash
Tárolás: SD kártya foglalat (max. 64 GB SDHC)
Interfész: USB 2.0 nagy sebességű / HDMI / AV
TV kimenet: NTSC / PAL / HDMI
Áramforrás: Li-ion akkumulátor 3.7V/1700mAh

Arra lennék kíváncsi, hogy családi felvételek rögzítéséhez, mennyire használható egy ilyen kamera? Igazából egyáltalán nem értek a kamerákhoz, s fogalmam sincs, hogy mik azok a minimum adatok, amikkel már jó felvételeket lehet készíteni…

Köszönöm előre is a segítséget!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .