Mindenkinek rengeteg apró kérdése van, ami sokat lendíthet előre a filmek minőségén, ám van, akinek csak egyetlen nagy kérdése lenne, ami nélkül egyáltalán nem tud egyről a kettőre jutni!

Ha csak egy dolgot kérdezhetnél, mi lenne az? Tedd fel a kérdésedet most, aztán pedig regisztrálj ingyen a konferenciára! De mégjobb, ha előbb regisztrálsz, aztán kérdezel!

A konferencia INGYENES! Itt lehet rá regisztrálni>>>

Arra kérlek tehát, hogy gyere el, és hozd magaddal a kérdésedet!

Üdvözlettel
Sereg Krisztián


18 hozzászólás

Zsolti · 2011/05/30 - 21:52

Szia Krisztián!

Ez nem egy kérdés, inkább egy kérdéskör…

Engem a videók elmentése, és a fájlformátumok érdekelnek.
– Ha weboldalra kell videó, milyen legyen? FLV? mpeg2?
– És ha mondjuk CD-re szeretnék egy oktatóanyagot?
– Tényleg az a legjobb megoldás, hogy AVI-ba mentek, és azt konvertálom FLV-be?

Köszi,
Zsolt

Gyárfás István · 2011/06/02 - 10:41

Szia Krisztián!
Nekem lenne egy kérdésem. Egyre több TV-adón látom, hogy a kameraman folyamatos imbolygó mozgást végez. Számomra ez nagyon zavaró, mert nehezebben követhető amit a képernyőn látni szeretnék. Miért van ez így? Valami új koncepció? Másoknak nem zavaró?
Ha lehetne még megtudni valamit a kép-átmenetekről? Melyek a ma divatos átmenetek?
Köszönettel: Gy István /GyaFilm/

Dzsotti · 2011/06/02 - 13:00

Ez egy idóta szokás lett, hogy az unalmas jeletéktelen, produkciókat feldobják valahogy, ha már agyatlan az összes ilyen típusú műsor… vagy, hogy megérintsék az egyszernézhetős videókon feltőtt rétegeket is… vagy unatkozik az operatőr és ennyit tud hozzátenni…
Mindenesetre szomorú, hogy ilyenek jönnek ki a TV-ből. Mindig azt várom mikor borul fel, lök le valamit, vagy ütközik össze valakivel, hogy legalább vicces is lenne 🙂

    Dzsotti · 2012/03/09 - 20:50

    Hahó!
    Észrevettétek, hogy eltűntek az ilyen idióta össze-vissza rángatózós felvételek minden műsorból, lehet van közünk hozzá?

    Sereg Krisztián · 2012/03/12 - 20:36

    Bárcsak így lenne 🙂

Gabi · 2011/06/02 - 18:02

Szia Krisztián!

Nekem két kérdésem lenne. 🙂

1. Gondom van azzal, hogy hogyan fejezzek be egy videót. Pl. ha nyaraláson, több pár perces felvételt készítek, mi legyen az utolsó kép amit mutatok, mielőtt abbahagyom a felvételt. Egyszerűen szakítsam meg, ha már úgy érzem felvettem a fontos részt, vagy közelítsek rá valamire, vagy valami csendélet szerűséggel fejezzem be a dolgot? Ez az én nagy problémám! 🙂

2. Felvétel alatt, ha egyedül vagyok valahol, menyire jó az ha kommentálom az eseményeket? Ha mondok olyat, hogy “Ilyen szép helyen jártam” vagy “Na ez volt az egri vár” stb.. Vagy jobb az ha meg sem szólalok közben? Ehhez kapcsolódóan. Ha más is van ott, és beszélgetünk közben, de én nem látszom a felvételen, mert a kamera mögött vagyok, az milyen? Mert ha rajta vagyok ok, de így elég fura nekem.

Várom válaszod.
Köszi!

Sereg Krisztián · 2011/06/02 - 21:40

Köszönöm a kérdéseket! A konferencián ezeket is megvitatjuk, ha eljöttök! Itt lehet rá regisztrálni, ha még nem tettétek volna:
http://blog.videovagas.hu/?page_id=1002

Péter · 2011/06/02 - 23:37

Kedves Krisztián!
Remek a blog és örömteli a lehetőség! …Azonban üröm, hogy éppen junius 4-re lett időzítve, ami a nemzeti összetartás /Trianon/ ünnepe, mikor is egy operatőrnek (videósnak) azokon a rendezvényeken a helye. – A fűnyírást el lehetne napolni, de ezt a fontos ünnepet nem.
Sok sikert és remélem, a következő ilyen esemény már nem fog ütközni más, hasonlóan fontos eseménnyel!

Gabi · 2011/06/03 - 08:15

Krisztián!

Azért tudnál itt is válaszolni a feltett kérdésekre kérlek?
Sajnos én sem tudok eljutni a konferenciára.

Sereg Krisztián · 2011/06/03 - 11:19

A konferenciáról készül majd egy felvétel. Úgy terveztem, hogy a kérdések-válaszok részt majd közzéteszem a blogban – ha ez így megfelel válaszképp!

Üdv. Krisztián

Gabi · 2011/06/03 - 14:08

Remek, köszönöm szépen!

Gabi · 2011/06/05 - 12:56

Nos, nekem lenne egy harmadik kérdésem is a videózással kapcsolatban.

Pontosan mit jelentenek a következő jelölések? 30i, 50i, 60i, 24p, 30p
Magyarul nem nagyon találtam leírást róluk. Konkrétan ez érdekelne:
720×576 / 50i Ez a kamerám leírásában van. Az ok, hogy mekkora a
kép, de az 50i az mit jelent mellette? 50 képkockát rögzít/másodperc?

Na és mi a különbség a váltottsoros kép és a folyamatos kép között?

Köszi!

Sereg Krisztián · 2011/06/05 - 23:10

Sajnos ez a kérdés már később érkezett, mint a konferencia, de megpróbálom itt megválaszolni:

Igen, a 30 50 60 24 a képkocka per másodpercet jelenti.

Európai PAL szabvány szerint 25 képkocka/mp van. Ennek a kétszerese az 50 képkocka. Azért érdemes a duplájával forgatni, mert ha 2x annyi képet lősz 1 másodperc alatt, majd kinyújtod, hogy csak 25-öt játsszon le, akkor akadozás nélkül tudsz lassított felvételt csinálni.

Ugyanez az amerikai NTSC szabványnál 30 kocka/mp (azaz fps – frame per second) – a pontoság kedvéért 29,97, csak kerekítik, ennek a többszöröse pedig a 60.

A 24 fps a filmes formátum, nagyon okos pszichológusok és biológusok ugyanis rájöttek, hogy 24 kockánák többet az emberi szem nem képes észrevenni – így ez adja a legoptimálisabb képet.

a P vagy I betű a képalkotás módjáról szól: P – progresszív, azaz egész képeket rögzít a kamera.
I: interlaced, azaz váltottsoros – a kamera két félképből állítja össze a képkockát.
Előbbi a montorok és az új LCD és Plazma TV-k barátja, utóbbit pedig a katódsugárcsöves monitorok szeretik.

Sereg Krisztián · 2011/06/05 - 23:27

Arra kérek mindenkit, hogy a további kérdéseiteket a fórumban tegyétek föl! http://forum.videovagas.hu

Kovács László · 2011/06/07 - 09:52

“nagyon okos pszichológusok és biológusok ugyanis rájöttek, hogy 24 kockánák többet az emberi szem nem képes észrevenni – így ez adja a legoptimálisabb képet”

Nem értek egyet, ez ugyanis nem az optimum, hanem a MINIMUM, amit _nagyjából_ folyamatosnak lát az ember. Azért nagyjából, mert a 25P is “ricegős” képet tud adni, de vannak akik ezt direkt imádják, mert hú de filmes a hatás…
(Én nem szeretem, de fényszegény helyen 1/25 zársebességgel azért tényleg jobb jobb a 25p, mint az 50i, de ha van elég fény az 1/50-hez, akkor bizony az 50i a szebb.)

Nem véletlen, hogy különböző TV gyártók pénzeket ölnek olyanokba, hogy 100Hz motion plus és hasonlók. És ha megállsz és nézed egymás mellett a kétféle TV-n ugyanazt, látod, hogy az egyik folyamatosabb 🙂
A játékosok sincsenek kibékülve 25fps-sel, nekik a 60-70 a minimum. Miért? Mert igenis látszik különbség egy 24fps és 50 fps megjelenítés között. (50 fölött nem vagyok róla meggyőződve, hogy látható a különbség, de ez legyen a játékosok vitája).

Dzsotti · 2011/06/07 - 13:16

25p LCD-TV-n nézve, legyen az HD vagy SD nagyon darabos, lehet a szememmel van a baj, 50i meg csíkos, de legalább folytonos… egyet nem értek, miért nincs 50p DVD?… ez lett volna az igazi utolsó dolog amit a még kilehetett volna csavarni az SD-DVD korszakból (de a DVD szabvány nem támogatja). Helyette a nagyokosok mindenféle upscaling csoda technikákat kezdtek rásózni a jónépre, amik nem igazán meggyőzőek… talán a mostani felskálázás már ér is valamit, amit a BluRay lejátszókba tesznek, de az sosem közelíti meg a valódi 50p-t.

Sereg Krisztián · 2011/06/07 - 14:48

Bocsánat. Az optimális szónál a filmtekercs hosszára gondoltam. Természetesen minél több képből áll a film, annál jobb, folyamatosabb képet ad, ám mivel az emberi agy lényegében alig tudja megkülönböztetni a 24 képkocka/másodperc és a 30 képkocka per másodperc közti sebességet, helytakarékosság céljából a 24 kocka optimálisabb.

Sok embernek a minőség fontos, minél szebb, minél élesebb, minél folyamatosabb legyen a film. Ám fontos megjegyeznem, hogy az amatőr közönséget egyáltalán nem érdeklik ezek a dolgok! Ha egy film szép, jó, és van mondanivalója, akkor mindegy, milyen minőségű! Ezeket a számokat csak mi, techmániások értékeljük 🙂

Kovács László · 2011/06/08 - 11:42

Nekem moziban mindig megfájdul a szemem… 🙁

Úgyhogy kenjék a hajukra a fiziológusok a megállapításaikat, meg halivúd is a gazdasági optimumát! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .