Ahogy egyre közelebb kerülünk az októberhez, bizonyára Te is fokozott izgalommal várod a konferencia részleteit. Szeretnék betekintést adni az előadás tartalmába, mint ahogyan tettem ezt az előző cikkekben is. Amíg azonban az Őszi színkavalkádban és a Bluebox technikáról szóló cikkben csupán megemlítettem a témát, a mostani írásban konkrét gyakorlati tanácsokat fogok megosztani Veled.

Egy merész ugrással most onnan indulunk — képzeletben —, hogy a film már elkészült. Hidd el, eljön ez a pillanat is.

Mikor elkészül a teljes film, már csak egy dolog marad hátra. El kell döntened, milyen módon szeretnéd megosztani videódat a nyilvánossággal. Választhatod a hagyományos DVD korongot, esetleg dönthetsz úgy, hogy a videót csupán a számítógépen szeretnéd tárolni, de a manapság legkedveltebb videomegosztási lehetőség, ha feltöltöd filmedet egy ingynes videomegosztó oldalra.

Ez azért jó, mert a rokonság, a barátok akár egy-két órával a vágás befejezése után azonnal megnézhetik, min is dolgoztál annyit, és nem kell a DVD lemezek írásával és sokszorosításával bajlódnod.

Legyen ez az oldal a Youtube, a Google Video, a Viddler, vagy hogy a magyar oldalak közül is említsek párat, a Videa, vagy a Freevlog, rengeteg dologra kell odafigyelned, ha azt szeretnéd, hogy videód a legjobb minőségben jelenjen meg az adott weboldalon.

Mindenekelőtt filmüed hosszúságát vegydd figyelembe, ezután döntsd el, pontosan melyik tárhelyen férne el ilyen hosszúságú videó. A feltöltőoldalak közötti legnagyobb különbség a fájlméret és a filmhossz korlátozásaiban jelentkezik. A Youtube-on maximum 1 GB-os 10 perces videók tárolhatók, ami egy rövidebb, ám kiváló minőségű videó tárolására épp megfelelő. A Viddler weboldalára 500 MB nagyságú fájlokat tölthetsz fel, viszont itt nincs időbeli korlátozás. A feltölthető fájlméret szerencsére folyamatosan nő — a Youtube például nemrég még csak 100 MB anyagot engedett feltölteni.

Ha már eldöntötted, melyik oldalra szeretnéd feltölteni filmedet, utána már csak rajtad múlik, milyen módon kicsinyíted le a megfelelő méretűre. Többféle lehetőség közül választhatsz, a legradikálisabb fájlméretcsökkenést azonban a videó formátumának megváltoztatása hozza, tehát érdemes ezzel kezdened. Ha figyelembe vesszük, hogy egy DVD-n tehát 4,7 GB tárhelyen egy órányi mpg videó fér el, ebből következtethetsz arra, hogy 500 MB-on körülbelül 10 percnyi anyag férne el. (Tehát ez esetben a Viddler ugyanannyi helyet nyújt, mint a Youtube) Igen ám, de ekkor még rengeteg mindent beállíthatsz.

Változtathatod a videó magasságát és szélességét, ám ilyenkor ügyelj az arányok megtartására! Ezt az értéket képpontban adhatod meg, a rendes DVD minőség 720×576 képpont, ám a magyar Freevlog-on a kompaktság érdekében például 400 képpont széles képméretet javasolnak. A konferencián azt is megmutatom, hogy ezt hogyan lehet egy mozdulattal beállítani a Sony Vegassal.

A film bitsűrűségét is módosíthatod- ez szabja meg, hogy mennyire legyen részletes vagy éppen “kockás” a videó. Ez is igen egyszerű művelet — a már megvágott film többféle bitsűrűségben is elmenthető pár mozdulattal.

Minél kisebb a bitsűrűség, annál durvább képet kapsz, viszont ha megemeled, a minőségbeli javulás a fájlméret drasztikus növekedését vonja maga után. A bitsűrűség régebben az egész videóra jellemző volt, tehát minden egyes képkocka ugyanannyi részletet takart. A mostani technika azonban lehetővé teszi, hogy változó bitsűrűséget adj meg, ilyenkor a videón az egyszínű felületek — ahol amúgy sem látszik a részletesség mértéke — részletszegények lesznek. A bonyolultabb felületeknél viszont, ahol szükség van a magas minőségre (például rengeteg színes üveggolyót szeretnél filmezni) részletgazdag képet kapsz majd.

Ennek a tömörítési módszernek az az előnye, hogy jelentősen csökkentheted a fájlméretet, látványos minőségromlás nélkül. Hátránya, hogy a kódolási folyamat kicsit több időt vesz igénybe. Fontos továbbá, hogy ne használj változó bitrátát (bitsűrűséget), hogyha videód a rögzítésből eredően amúgy is szemcsés, mert ilyenkor a program a szemcséket is fontos részleteknek véli, és videód méretét hatalmasra duzzasztja. Ha tehát éjszakai felvételt, vagy televízióból felvett “hangyaháborút” szeretnél feltölteni, nem javasolt a változó bitráta.

Az így elmentett kész filmet már majdnem olyan egyszerű feltölteni, mint egy újonnan regisztrált Freemail postafiókban egy levélhez fájlt csatolni. De erről bővebben majd a konferencián.

Jut eszembe! Hétfőn, szeptember 8-án legyél gépközelben, mert aznap árulom el, mikor és hol lesz a konferencia!

Üdvözlettel
Sereg Krisztián
http://videovagas.hu/blog


15 hozzászólás

Bors Norbert · 2008/09/06 - 09:34

rendben

Tóth Attila · 2008/09/06 - 09:48

rendben

György László · 2008/09/06 - 10:33

ok.

Czibor Gábor · 2008/09/06 - 12:53

Ezt még kibírom!

Horváth Attila · 2008/09/06 - 15:39

Ez a beszéd! Várom az időpontot!

Kovácsné Szabó Ágnes · 2008/09/06 - 16:44

Várom az időpontot!

István · 2008/09/06 - 20:31

Én is várom!

Szepesházyné Saáry Zsuzsa · 2008/09/06 - 21:37

már nagyon várom

vaspéter · 2008/09/06 - 22:31

..hát ez tök izgis,má nagyon várom az időpontot,
meg a nyócadikát is, csak azt árulja el valaki, hogy
ma hanyadika van..

Oravecz János · 2008/09/07 - 07:30

A kamera vásárlással kapcsolatos kérdésemre is válaszolhatnál. Több emilt is küldtem, soha egyre sem kaptam választ soha. A konferencia is ennyire “komoly” lesz?
Üdv: János

Gabeex · 2008/09/07 - 13:54

OK!

Ferfer · 2008/09/07 - 18:35

OK!

Estevez · 2008/09/08 - 09:47

bitsűrűség … angolul bitrate ?

Sereg Krisztián · 2008/09/08 - 13:21

Kedves Oravecz János!

Köszönöm a kérdést, hadd ragadjam meg az alkalmat, hogy Neked is, másoknak is jelezzem, hogy ennyi e-mailre nem lehet válaszolni. Ezres nagyságrendben vannak olvasóim, és nem múlik el nap, hogy jónéhányan ne küldenének e-mailt.

Kedves János! Nem emlékszem olyan ígéretre, hogy a nap 24 órájában ingyenes ügyfélszolgálatot tartanék, amelyben mindenkinek minden kérdésére válaszolok. Ezt nem bántásból mondom — tényleg nem —, hanem a megértésedet kérem. Semmi köze a konferencia komolyságához annak, hogy írok-e napi 2-300 e-mailt azoknak, akik a blogban egyelőre nem találtak választ minden fontos kérdésre, ami őket érdekli. Ugyanolyan életet élek, mint mások, így nincs lehetőségem napi X (X=sok) e-mail megválaszolására. Amit tudok, elolvasok, amelyikre tudok, válaszolok, de szelektálnom kell. Ha azt látom, hogy sokan kérdeznek egy bizonyos témáról, annak szentelek egy egész postot. Kameravásárlásról itt írtam, érdemes ezt megnézni. Ha itt sincs meg a válasz, érdemes feldobni a kérdést a blogba, vagy én, vagy más olvasó jó eséllyel válaszolni fog rá.

A konferencia természetesen komoly, de továbbra sem vállalok e-mail ügyeletet (sok pénzért se, mert nem az életformám).

Köszönöm a megértésedet!

Mindazoktól, akiknek kérdésük van, hadd kérjek türelmet. Ígérem, hogy mind a konferencia, mind az infóanyag nagyon részletesen fogja tárgyalni a fontos problémákat. Amit pedig nem, arra itt lesz a blog. Egyszerűen nem tudok ennyi e-mailre válaszolni. De ha lesz online tanácsadási igény, lehet, hogy szervezek valami okos dolgot erre. (Az viszont nem lesz ingyenes, hiszen sok munka van vele.)

Oravecz János · 2008/09/08 - 20:24

Kedves Krisztián!

Köszi a választ!

Üdv: János

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .