…avagy a rossz operatőr utolsó mentsvára

FényelésSenki sem tökéletes. Még a Magyar Televízióban is vannak olyan helyzetek, amikor – pl. időhiány miatt – egyes jeleneteket hibásan forgatnak le. Rosszak a fényviszonyok, nem jó a fehéregyensúly, kiégett a kép, vagy nem vették észre, hogy a mikrofon belelóg a képbe. Amatőr videózásnál pedig, ahol nem állnak rendelkezésünkre profi monitorok a képminőség ellenőrzésére, még több a hibalehetőség. A TV-ben viszont van egy személy, aki mindezt ki tudja javítani! Az ő neve pedig…

A Fényelő

A fényelő feladata a képi anyagok egymáshoz illesztése. Biztosan jártál már úgy, hogy két jelenetet vettél fel ugyanazon szobában, de amikor a gépen visszanézted őket, a színek még csak köszönőviszonyban sem voltak egymással. Úgy tűnik, mintha a két jelenet nem is ugyanakkor játszódna, hiába ugyanazok a szereplők és hiába azonos a helyszín. A bűnös kamera automatikus fehéregyensúlya. A fehéregyensúly manuális állításáról az amatőr videózás oktatóanyagban részletes tájékoztatást kaphatsz, ebben a cikkben viszont inkább a hiba javításával, és más fényelési feladatokkal szeretnénk foglalkozni.

Color CorrectorHa ilyen problémába ütközöl a legegyszerűbb, ha mindkét videónak megpróbálsz semleges színárnyalatot adni. Ezt a Color Correction (azaz színkorrekció) effekttel érheted el. A szemcseppentővel (Eyedropper tool – világossal jelölve a képen) válaszd ki, hogy mit szeretnél fehérnek látni, és a program automatikusan javítja a hibát! Ha pedig a két kép még így sem egyezik, próbáld meg a színkör közepén lévő gombot kézzel állítani mindaddig, amíg hasonló színárnyalatot nem kapsz! (Gondolkoztam, hol írtam már hasonlóról, míg végül rájöttem! Az előbb említett oktatóanyag vágási segédletében [ld. itt az oldal alján] részletes videó mutatja be a színkorrekció mikéntjét!)

A fényelő különleges fegyvertára

RGB ParadeSajnos minden monitor különbözik megjelenésben. Így ha profin szeretnél fényelni, vagy egy többmilliós monitorra lesz szükséged (mint a képen felül), vagy szoftveres segítséget hívsz, az úgynevezett RGB Parade-t. Ezt Vegas-ban a View (nézet) menüben érheted el, ha bekapcsolod a Video Scopes funkciót. A legördülő menüből pedig az RGB Parade-ra kattints! A menü mellett van egy kis grafikon ábra, azt válaszd ki (“update scopes while playing”), hogy a lejátszás alatt folyamatosan láthasd a kép színösszetételét.

Premiere-ben és Final Cut Pro-n is elérhető ez a funkció, csak kicsit másképp.

Az RGB Parade megmutatja, hogy a három alapszínből (Red-piros, Green-zöld, Blue-kék) mennyi látható a képen, így profi monitor nélkül is eldöntheted, melyik színből van szükséged többre az egyensúlyhoz. Így azt is láthatod, mennyi képi információ vész el, ha egy fényerő és kontraszt (Brightness and contrast) effektet ráraksz a videódra. Azok a pontok, amelyek a nulla alatt vagy 255 fölött helyezkednek el, már nem férnek bele a videó színtartománába, és ha kirendereled a filmed, végérvénesen elvesznek. (Ez nem jelenti, hogy a kép hibás, ha nem is akarod, hogy ott legyenek, de ha még további terved lenne pl. az árnyékban játszó gyermekkel, akkor figyelj, hogy az ő pontjai ne tűnjenek el!

A pontokat legegyszerűbben a már említett két szűrővel, a Brightness and Contrast, és a Color Corrector effektekkel módosíthatod. A kontraszt állítása szétszórja a pontokat függőleges irányba, a fényerővel (brightness) pedig a függőleges tengelyen tolhatod el az összes pontot.

A Color Corrector három színkörével (Low-Árnyék, Mid-Középtónus, High-Csúcsfény) a három alapszín egymáshoz való viszonyát állíthatod külön-külön a világos, a sötét, és a középső színtartományban.

RGB Parade használataEzen a képen látható, hogy a piros szín túlságosan ki van égve, hiszen a piros pontok mind 255 fölött vannak. A kék összetevők viszont szinte egyáltalán nincsenek jelen, erről árulkodik a Video Scope harmadik grafikonja.

Bevallom, ezekről nem szó az Amatőr Videózás oktatóanyag. Éppen ezért adjuk hozzá a Filmes Hatás Nyomában című konferenciánk videóanyagát ajándékba, amiben viszont egy teljes rész szól a különböző képelemző grafikonokról! Figyelj, mert már csak hétfőig, azaz 26-ig nyerheted meg a DVD csomagot! Tippeld meg, mennyibe kerül, és ha elsőként találod el az árát, megkapod az Amatőr Videózás OktatóDVD-t, a Vágási Segédlettel, a Kameraválasztási Segédlettel, és a Jogi Segédlettel együtt, plusz a Filmes Hatás Konferencia anyagát videón, mindezt teljesen ingyen! A játék 26-án, éjfélkor ér véget, és itt tudsz jelentkezni rá:
Klikk>>> Szeretnék nyerni <<<< Klikk

Ha pedig legközelebb azt szeretnéd beállítani, milyen színű legyen a kép, higgy  a saját szemednek! higgy az RGB Parade-nek!


9 hozzászólás

zoombeee · 2011/09/21 - 21:21

Azért a fényelés, nem csak a rossz operatőr mentsvára.
Egy filmnél, rekálmnál, ígényesebb TV-s produkciónál is, KELL fényelést csinálni.
Az elsődleges színkorrekciónál összelövik a rendező elképzelése alapján a shot-okat, a másodlagos színkorrekciónál pedig a speciális kéréseket eszközölik. Pl.: csak a villamos sárgája, emelkedjen ki a fekete-fehér képből. Vagy tüntessék el a ráncokat a színész arcáról, stb.

Sereg Krisztián · 2011/09/21 - 23:50

Hosszútávú terveink között szerepel, hogy a fényelésről több cikk szülessen. Ha többeket érdekel a dolog, akkor itt lehet jelezni!

  Pal · 2011/09/22 - 11:37

  Kedves Krisztián!

  Számos kitűnő “fortély” olvasható a cikkeidben, mint most ez a “fényelés” is. Egyszerűen, mégis a lényeget láttatóan és mindenki számára emészthető formában kerülnek bemutatásra. (Persze az interneten is megtalálható néhányuk, mégis az összeszedett, rendszerezett információ minőségi különbséget jelent, nem beszélve a kereséssel töltött idő megtakarításáról, a magyarázatokról és a személyes tapasztalatokról.)
  Ezért minden hasonló kezdeményezés és bemutató anyag nagy segítség lehet minden nem profi filmesnek, videósnak. /És ez-az néha talán még a profiknak is…/
  – Tehát a magam részéről egyértelműen üdvözölném ezen és más témákban is a továbbiakat! 🙂

  Sereg Krisztián · 2011/09/22 - 14:34

  Köszönöm a biztató szavakat! Remélem, a következő cikkek is elnyerik a tetszésedet!

  molaj51 · 2011/09/22 - 18:46

  Üdvözlöm E téma iránt érdeklődőket!!
  Volt szerencsém részt venni egy debreceni stúdió munkájában és betekintést nyerni a budapesti Tv Szabadság utcai stúdió munkálataiba is .Igaz ez még a 86-os években volt.Nagy élmény volt számomra az az össze kovácsolt munka amit csinált a stáb.Ne felejtsük el amikor nekünk mindent magunk kell meg oldani világítástól a hangosításig.Egyedül kínlódva leküzdeni a technikai akadályokat.Mert ne felejtsük el a legjobb felvétel sem ér semmit megfelelő világítás .vagy derítés nélkül.
  Örülök a cikkhez remélem lesz foganatja az Ő által leírtaknak!Szívesen olvasom írásait!
  Tisztelettel: molaj51

Kovács László · 2011/09/23 - 13:56

Én annyit fűznék hozzá, hogy a kiégett képet semmilyen trükkel nem tudod helyrehozni! ( CSI-ben lehet, hogy megcsinálják, mert ott 3*3 pixelből is tudnak fullhd képet interpolálni, de az nem a valóság :))
Inkább legyen picit alulexponált a kép, az jól javítható.
A vészesen sötét képet sem lehet jól megjavítani, látszani fog.

Ajánlom még megfontolásra az RGB Curve használatát,
sok esetben egyszerűbben és jobb eredményt lehet vele elérni, mint a Color Correction-nel.

A belógó mikrofonra meg inkább a crop lesz jó 🙂

Czuczor László · 2011/09/23 - 14:31

Sziasztok! Krisztián, csak gratulálni tudok,nagyon jók ezek a cikkek és mivel,hogy Vegas PRO 10-et használok 100%-ig kitudom használni,nagyon jóóóók,köszi mégegyszer!!!! 🙂

naneman · 2011/09/23 - 16:35

Csatlakozom az előttem szólóhoz: igazán remek munkát végzel Krisztián, nem is tudom hogy van-e ehhez hasonló informatív, kezdőket és haladókat egyaránt segítő website!

Sereg Krisztián · 2011/09/26 - 00:13

Nagyon szépen köszönöm a lelkesítő szavakat! Igyekszem minél több időt szentelni az oldalnak, amit – reményeim szerint – Ti is észrevesztek majd!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .