“Ha a filmem még egy embert szerencsétlenné tesz, nem dolgoztam hiába.”
Woody Allen


Remélem, Te azért ennél többet vársz a saját videóidtól! Ha igen, ez az oldal Neked szól!

Érdekelne Téged egy teljesen ingyenes videotanfolyam, amely mindössze havonta néhányszor tíz percbe kerül, mégis, ha jól alkalmazod a tanultakat, néhány hónap múlva olyan házi videofelvételeket készíthetsz, hogy ismerőseid el sem hiszik majd, hogy nem profi operatőrrel dolgoztál?

Üdvözöllek! Sereg Krisztián vagyok, e honlap házigazdája, és őszintén örülök, hogy találkoztunk!
Pontosan tudom, mennyire nehéz előzetes ismeretek nélkül jó minőségű és élvezhető videót készíteni. Tisztában vagyok azzal is, hogy ma, amikor egy videokamera szinte bárki számára hozzáférhető áron megvásárolható, a felhasználóknak csak töredéke fordít időt és energiát arra, hogy megismerkedjen a kifinomult mozgóképes technikákkal és fortélyokkal – ám ilyen ismeretek hiányában a legtöbbször egyszer használatos, unalmas, rossz minőségű családi vagy rendezvény-felvételek készülnek.

Először is gratulálok: Te minden bizonnyal abba a néhány százalékba tartozol, aki szívesen olvas, tájékozódik azért, hogy az általad készített felvétel ne csupán annyiban különbözzön egy átlagos fényképtől, hogy azon mozognak a szereplők. Bizonyosan Te is úgy érzed, hogy egy felvétel akkor éri el célját, ha a nézőket odaszegezi a képernyő elé, ha a családtagok nem egyszer, egyetlenegyszer, az esemény másnapján nézik azt vissza, hanem évek múlva is szívesen játsszák le újra meg újra.

Videofilm készítés tanulmánysorozat feliratkozás

Miért készül manapság annyi „egyszer használatos” videofelvétel?
A válasz egyszerű. Míg korábban egy kamera elérhetetlenül drága volt, csak azok vásároltak ilyet, akik vagy nagyon tehetősek voltak – ez még nem jelent tehetséget –, vagy azok, akik értettek a filmezéshez, vagy elhivatottságot éreztek aziránt, hogy megtanulják a filmezés fortélyait, és értelmét látták annak, hogy egy ilyen jelentős beruházással terheljék meg a családi kasszát, mert tudták, hogy ezzel az eszközzel maradandót alkothatnak. Mindenképpen terveik voltak.
Ma már tervek nélkül is a kamera mögé lehet állni – gondolj bele, hogy akár egy közepes mobiltelefonnal is lehet már mozgóképet rögzíteni.
Meggyőződésem, hogy velem együtt Te is úgy gondolod, hogy a videózás nem egyenlő a mozgó objektumok haladásának képi rögzítésével, sem pedig a hangos állóképek megörökítésével. Mit gondolsz, az amatőr felvételek hány százaléka nem más, mint az előbb említett két tipikus termék?

Ha Te is gyakran készítesz családi videókat, ha szereted, hogy a saját kezedben van a kamera gyermeked szalagavatóján, ha egy esküvő, ballagás, évforduló, egy nyaralás felejthetetlen emlékei, vagy akár egy vállalati futballmeccs izgalmait szívesen és színesen szeretnéd megörökíteni, akkor ez a honlap Neked szól.

Videofilm készítés tanulmánysorozat feliratkozás

Ha már gyakorlott filmes vagy, ha a kisujjadban vannak a szakma fortélyai, ha tudatosan használod a kameramozgásokat, a világítást, ha profin vágsz, hangosítasz és rendezed menük alá a felvételeid, akkor Téged valószínűleg azok a filmes példák fogják érdekelni, amelyeket tanulmánysorozataim során is megemlítek majd, és valószínűleg érdekfeszítő levelezéseket folytatunk majd a filmezés szépségeiről – de ebben az esetben Neked nem sok újat fogok tudni mondani.

Azonban akkor, ha érezted már úgy, hogy az egyszeri és megismételhetetlen felvétel unalmasra, ritmustalanra sikeredett, ha követhetetlenek voltak az események, vagy nem volt jó a szín, esetleg rossz fényviszonyok mellett élvezhetetlen felvételt készítettel, nem tudtál mit kezdeni a rossz minőségű hanggal, túl rövidek vagy túl hosszúak voltak a vágások – egyszóval ha megtörtént már, hogy elégedetlen voltál az anyaggal, akkor ezek a tanulmányok a hasznodra lesznek.

Ez a honlap bevezet Téged a filmkészítés fortélyaiba. Szeretném megmutatni Neked, hogyan készíthetsz minőségi videofelvételeket, amelyeket mind Te magad, mind ismerőseid évekkel a rögzítés után is szívesen néznek majd meg.
A tanulmányokat úgy állítottam össze, hogy egy teljesen kezdő számára is érdekesek legyenek, ugyanakkor egy haladó se unatkozzon az olvasásuk közben. Gyakran hivatkozom majd filmes (mozifilmes) példákra. Tekintsd úgy, hogy ez a tanulmánysorozat egyben moziklub is. (Apropó, tudtad, hogy a westernfilmekből mennyi filmes eszközt lehet tanulni? A Volt egyszer egy Vadnyugat nagyjából teljes operatőri példatár lehetne.)

Ízelítő a tanulmányokból:
– Hogyan készüljünk fel egy esemény filmezésére / videózására? Mit vigyünk magunkkal, hogyan mozogjunk úgy, hogy ne zavarjuk meg azt az eseményt, amelyet rögzíteni szeretnénk?
– Milyen fényviszonyok mellett ideális forgatni? Mit tegyünk, ha ezek a fényviszonyok nem optimálisak, de nem szeretnénk méregdrága felszerelést venni, hogy jó felvételt készítsünk?
– A téma helyes megválasztása, azaz mi az, ami a filmen is érdekes lesz, és mi az, ami az esemény fontos része, de filmen unalmas? Hogyan tehetjük mégis élvezhetővé?
– Hogyan használjuk helyesen a kameramozgásokat? Mennyit mozgassuk a felvevőt?
– A zoom helyes alkalmazása – mikor számoljon háromig?
– Képkivágások – a nagytotáltól a teléig. A szubjektív plán. Torzítások.
– Új divat: a retró. Te is alkalmazhatod!
– Ragaszkodjunk-e az eredeti időszerkezethez?
– Miért jobb a DVD lemez, mint a régi bevált VHS kazetta?
– És még sok más érdekesség sok filmes példával, kezdőknek és haladóknak, akik szeretnék, ha a film érdekes, mindig élvezhető emlék maradna.

Videofilm készítés tanulmánysorozat feliratkozás

Iratkozz föl ingyenes tanulmánysorozatomra, és gyarapítsd a tudásod új videózási trükkökkel és tippekkel!

Üdvözlettel:
Sereg Krisztián

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .