Ha már olvastad és alkalmaztad is az előző két rész tanácsait, felvételedet már csak egyetlen dolog választja el a filmszerű megjelenéstől: a színharmónia megteremtése.

Hála a 3CCD-s kameráknak, ma már bárki gyönyörű színes felvételeket készíthet. Előfordul azonban, hogy még ezek a készülékek is hibáznak, illetve nem mindenki rendelkezik ilyen “vassal”. Erre az esetre találták ki a szoftveres utómunkát, amiről mostani cikkünk szól – természetesen videó melléklettel!

A mostani trükkhöz szükségünk lesz egy vágóprogramra. A Linkek oldalon megtalálod a Sony Vegas vagy az Adobe Premiere 30 napos próbaverzióját. (A lenti videóban a Sony Vegas-szal dolgozunk.)

A hollywoodi filmek képei általában melegebb tónusúak és kontrasztosabbak (azaz jobban kijön az eltérés a sötét és világos színek között), mint amit a kamera helyes fehéregyensúlynál és megfelelő expozíciónál rögzít. Mivel most nem szeretnénk megtörni a szokást, mi is ilyen felvételt fogunk készíteni. Előtte azonban elmondom, miért van erre szükség.

A képek színét nagyban befolyásolja a kamera érzékelője, az alkalmazott fehéregyensúly-beállítások, a szín fényerejét pedig az expozíciós beállítások (iso, rekesz, zársebesség). Látható tehát, hogy szinte lehetetlen két amatőr kamerával ugyanazt filmezve azonos színeket kapni. Még az időjárás is ellenünk dolgozik, ugyanis ha esetleg felhő úszik a Nap elé, amíg videózunk, újból színproblémákba ütközünk.

Ha pedig a filmben a két egymást követő snitt színvilága eltér, az megzavarja a nézőt! Az utómunka során épp ezért a legvégső stádiumban be kell állítani minden egyes jelenet színeit.

Hogy ezt hogyan teheted meg, kis videónkból kiderül.

Érdemes átnézned a színkalibrációról írt cikkemet, addig ugyanis nem érdemes elkezdened a színkorrekciót, amíg a monitorod nem mutat helyes színképet!

Az előző cikkben leírtam, hogyan lehet ingyen – hardver vásárlása nélkül – jól kalibrálni a monitort!

ps. Addig egy tanács: ha tudod, hogy a monitorod nem színhelyes – azaz még sosem kalibráltad, illetve a piros nem teljesen piros, a kék nem tökéletes kék, vagy a zöld nem tiszta zöld, – próbáld meg TV-n visszanézni alkotásodat, mielőtt véglegesíted (a DVD-RW lemezek nagy hasznodra lesznek). A TV-k általában elég jól kihozzák a színkülönbségeket, illetve minél több megjelenítőn tudod visszanézni a filmet, annál biztosabb, hogy helyes színbeállításokat fogsz használni.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesítést kapni, ha új bejegyzés érkezik, add meg nevedet és E-mail címedet, és értesítőt küldünk!

Hogyan szólíthatunk?*
E-mail:*
E-mail mégegyszer:*

Mi sem szeretjük a SPAM-et, ezért nem küldünk kéretlen üzeneteket Neked, az értesítőről pedig bármikor leiratkozhatsz az üzenetek alján.


13 hozzászólás

Sereg Krisztián · 2009/11/25 - 03:36

Várom a véleményeiteket!

Nagy Péter · 2009/11/25 - 07:46

Én Adobe és Autodesk felhasználó vagyok, ettől függetlenül mindig megnézem a videóidat, hisz nem csak szoftverekről informálsz bennünket. És valójában nem ez a témád. Persze most kíváncsi lennék rá. A Sony Vegasban nincs lehetőség automatikus szín, kontraszt, fehéregyensúly és még + effekt lehetőség, amit csak egyszerűen ráhúzunk a videóra? Mert ez így az egyszerű felhasználónak nem biztos, hogy van érzéke, rálátása a tökéletes beállításhoz.
Köszönettel.
Nagy Péter
Interactive Designer

Dani · 2009/11/25 - 07:52

Szia!

Nagyon hasznos és fontos a színbeállítás és sokan nem törődnek vele. Örülök h kaptunk egy ilyen cikket is. Teljesen korrekt, érthető. Köszönöm: Dani

Horváth Balázs · 2009/11/25 - 14:01

Egy kis +…
Még tavaly egy angol oktatóvideóban láttam egy nagyon jó kis beállítást, amivel baromi könnyű színeket egyeztetni. (Lehet hogy csak Vegas Pro-ban elérhető ez a funkció) a lejátszó fölötti az ikonsoron a split screen gombot válasszátok, ott az FX Bypassed-ot, és a select left half / select right half közül csekkoljátok be valamelyiket. Ezek után ha egy videóhoz színeffektet adtok hozzá, a lejátszón csak a bal, vagy csak a jobb oldalon látjátok a hatást, a másik oldalon az eredeti színbeállítások maradnak… Így folyton látod a különbséget hogy miből mi lett, és mikor jó a hatás. Ha elégedett vagy a hatással válts vissza a select all-ra.

quartz · 2009/11/25 - 17:06

Köszi!
Nagyon érthető volt és a hozzászólók is igen hasznos + tudtak hozzáadni.
Thx mindenkinek.

Sereg Krisztián · 2009/11/25 - 19:44

A Sony Vegasban előre beállított sablonok vannak, ezeket egy mozdulattal ráhúzhatod a kívánt videóra, illetve ha már beállítottad az egyik jelenet színeit, azt a beállítóablak felső részénél el is mentheted saját sablonként, így legközelebb már nem kell újból pepecselned vele.

Tervezek majd egy bővebb áttekintést a Vegas-ról, de tapasztalataim szerint még 6 óra alatt sem lehet minden beállításra kitérni, annyira szeretágazó 🙂

Balázs, sajnos tényleg csak a pro-ban van ilyen funkció, ami pedig különösen jó benne, hogy nem csak a színbeállításra, hanem az összes effektre (chroma key, régi film stb.) is alkalmazható. Köszönjük a megjegyzést!

Sereg Krisztián · 2009/11/25 - 20:05

!!!!!! SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY !!!!!!

Technikai okok miatt néhányan nem kapták meg az előző rész értesítőjét. Aki úgy érzi, kimaradt egy rész, az a kezdőlapon legörgetve találja meg az előző bejegyzéseket!

Elnézést kérek, a kellemetlenségért!

Borzi Lajos · 2009/11/27 - 15:44

Az Edius 4.51-et használom 3-éve, most térek át az AVID-ra.Örülök, hogy a
technikai megoldások közlésével mindenki számára számára megérthető
nyelven közlitek a vágási megoldásokat, melyeket bármely programba be
lehet helyettesíteni.

Sereg Krisztián · 2009/11/29 - 20:52

Én is örülök, hogy átlátható volt a cikkem, ha esetleg mégis lenne valamilyen kérdésetek, ne kíméljetek!

Nagy Soma · 2009/12/02 - 18:07

Nagyon jó cikk! A sorozatból eddig ez tetszett a legjobban! Remélem lesz még hasonló sorozat.
Köszönöm.

sanyoca · 2009/12/03 - 12:49

Nagyon jó a cikk. Látszik, hogy a kisujjadban van az egész. 🙂 Csak így tovább, végre van valaki, aki időt nem kímélve közérthető nyelven leírja, bemutatja, hogy miként is kell ezeket csinálni.

Rezsnyák Jakab · 2010/09/11 - 19:22

Nagyon hasznos videó, már régóta gondolkoztam ezen, hogy hogy lehetne kicsit szebbé “filmszerűbbé” tenni az otthoni kamerával felvett filmeket.
Várom a további hasznos videókat.

Minden vágó rémálma: A rossz nyersanyag · 2010/03/18 - 12:37

[…] Színkorrekció Nem biztos, hogy mindig a „tökéletes” színkorrekció a szép. (Ilyen nem is létezik, mert teljesen szubjektív, kinek mely árnyalat szimpatikus.) Ebben a videóban is inkább a kékes, azaz hideg színek dominálnak. (Hogy kell színkorrekciót végrehajtani? Itt megtudhatod.) […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .