B-tervAmikor forgatni megyünk, általában adott a téma, amiről forgatnunk kell. Egy interjút kell készíteni, egy esküvőt kell fölvenni, vagy az utazás fő eseményeit megörökíteni. De a vágóasztalnál gyakran kiderül: a felvétel, amit csináltunk, több helyen vágásra szorul. Az interjúalany gyakran hibázik, vagy olyan dolgokat mond, amit inkább kihagynánk a filmből. Ilyenkor elég nagy gondban vagyunk, ha nincsen B-tervünk, azaz B-tekercsünk!

Ha az A-tekercs (angolul A-roll) a fő eseményről készült képsorokat jelenti, a B-terv, vagyis a B-tekercs (B-roll) minden mást, ami nem kapcsolódik szorosan a történet fő szálához. Minél több ilyen felvételt készítünk, annál gazdagabb eszköztárral rendelkezünk az A-tekercs hibáinak elfedésére.

Ha csak egyszerűen kivágnánk az interjúalany hibás mondatait, a vágási pontokon – ha egy kameraállásból dolgoztunk végig – ugrás keletkezik. Ha az alany feje a vágás előtt jobbra fordult, lehet, hogy a vágás pillanata után minden átmenet nélkül balra néz.

Ezen lehet javítani a B-tekercsünkkel. Ha az operatőr készített plusz nyersanyagot, (például közelieket az alany kezéről, szeméről – a szája a szinkron miatt nem megfelelő – esetleg pár képet magáról a helyszínről) akkor azokkal könnyedén elfedhetjük a zavaró vágásokat.

Egy dolgot azonban tartsunk észben! Egy vágókép nem vágókép! Ha el akarunk fedni egy vágást, akkor legalább két különböző képet kell bevágnunk.

Vágókép

A1 és A2 a fő filmet jelöli, B és C a vágóképek.

Megfigyelhető, hogy a vágóképek alatt a fő téma hangja folytatódik. A vágóképek csak az A1 és az A2 közti ugrást hivatottak elfedni.

Hol használható ez a művelet? Gyakorlatilag bárhol –  interjúknál, esküvőknél, de akár játékfilmekben is – így amikor forgatunk, próbáljunk meg minél többet forgatni a fő szálon kívül is, hogy növekedjen a B-tekercsünk hossza!

ps. Ha tetszett ez a bejegyzés, nyomj egy “Lájk” gombot!


4 hozzászólás

Babcsán János · 2011/03/29 - 10:41

Köszi,minden hasznos tanács jól jön,ha problémák adódnak..

Szabó Károly · 2011/03/29 - 14:24

Sziasztok!

Magam is egyetértek a gondolattal. Sokszor mentett már meg a “B” tekercs, még ha nem is volt mindig tudatos a felvételkészítés közben mire is lesz jó az a pár kocka. Érdemes tudatosan készíteni ezeket a képkockákat mert így sokkal jobb lesz a végeredmény!

Üdv:
Karesz

Panni · 2011/03/29 - 14:34

A B-tekercs mindig kell! Murphy törvényei alapján mindig történik valami! Ja és a legtöbb ember mindig a lencse előtt a legjobb pillanatokban tud mászkálni… (rendezvényfelvételekre gondolok itt elsősorban)
Mindig hordok magammal fényképezőgépet, ha állványról készítem a videót, mert sajna nem mindig van lehetőségem az esemény előtt v. után vágóképeket felvenni, ilyenkor fotózni szoktam, ha valami ún. álló esemény van, ahol nem kell babrálni a kamerát. Sokszor húzott már ki ez a módszer is a csávából!

Dzsotti · 2011/03/29 - 17:04

B-tekercs, sosem tudtam, hogy így hívják (csak vágóképnek hittem), de rendszeresen használom és tudatosan készítem (muszály alapon 1kamerával). Ezek többnyire mozgók, amikor elfogynak jönnek a fotók (vagy a videóról lementett egy-egy szebb állókép), amikor már ezek is elfogynak, akkor jönnek a különböző speciális megoldások, de ez szerintem már egy következő fejezet 🙂
Na ezekből van sok az eszköztáramban 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .