Az előző részben a harmadolási szabályokról írtam, amelynek segítségével természetesebb képkivágásokat hozhatsz létre.

A mostani cikkben arról lesz szó, hogyan vágd ezeket a képkivágásokat egymás után úgy, ahogy a profik csinálják.

Plánok!
Nagyon fontos, hogy minél több képkivágást alkalmazz. Ne csak ugyanazt a beállítást használd! A televízióban sem mutatják 30 másodpercnél több ideig ugyanazt a kameraállást. Sőt, általában 5 másodpercesekek a snittek.

Figyelj a következetességre! A film első jeleneteiben illik bemutatni a környezetet, a szereplőket, vázolni az alapokat. Hogyha párbeszéd van, ügyelj arra, hogy az egyik szereplőt a kép egyik oldalára, a másikat a másikra komponáld, és a jelenetben ezt már ne változtasd, a színészek maradjanak ugyanazon a helyen a képen!

Figyelj a 30°-os szabályra! (Lásd videó lent!) A két jelenet között legalább egy plánváltás legyen, de ha nincs, akkor a két jelenet közt legyen annyi különbség, hogy kamera tengelye legalább 30°-kal eltérő irányból vegye az egyik snittet.

Ha nincs lehetőséged vágóképek beillesztésére – tényleg, még egy képet sem találtál, ami a témához kapcsolódik?! – ebben az esetben SEMMIKÉPP ne használj éles vágást ugyanabban a kameraállásban (lásd a videó második “rossz példáját”)! Ilyenkor inkább használj valamilyen áttűnést, mondjuk a legalapvetőbb leblende-felblende variációt (elsötétítés, megjelenés – mint a második “jó példa” a videó végén). A néző nagyon hálás lesz ezért, ugyanis így nem szakad meg a kép folytonossága.

Most pedig következzen a videó!

A harmadik részben még egy trükköt mutatok, amivel a snittek egymáshoz való viszonyát manipulálhatod!
Hamarosan újra jelentkezem.

Iratkozz fel a blogértesítőre, hogy mindig elsőként tudj a friss cikkekről!

Hogyan szólíthatunk?*
E-mail:*
E-mail mégegyszer:*Üdv.
Sereg Krisztián


22 hozzászólás

z62 · 2009/10/05 - 10:32

Világos,érthető és igen hasznos cikk. No persze itt is lehetnek kivételek,amikor egy eseményt kell rögzíteni adott pontból. Köszönöm Krisztián!

Rácsik Dezső · 2009/10/05 - 12:03

nagyon jól érthető, klassz anyag.Köszönöm a tippeket.Jó egészséget, sok türelmet a munkához!Üdv Dezső

Galambér · 2009/10/05 - 12:07

A példának kiválasztott helyszín, a téma telitalálat, a kivitelezés is jó. Nagyon fontos dologra hívtad fel a figyelmet. Egy-két apróságra azért még kéne figyelni:

A nyakkendődet meg kellett volna igazítani, mert nem a lezserség látszatát kelti, inkább a figyelmetlenségét.

Engem nagyon zavar, hogy a vidovágás.hu az egyik füleden bemegy, a másikon ki. Odébb kellene tolni – persze úgy, hogy az összhatás esztétikus maradjon.
Ékezetet használtál a háttérben a webcím megadásánál, ami nem működik, az alcím pedig olvashatatlan, ki kéne törölni, vagy kiemelni a kék háttérből.

A filmen szövegek feliratának a háttere nem szép. A zöld környezethez annak valami komplementerét használnám a fekete helyett. Talán az elhalványulás sem szerencsés, de az, hogy kiemelted a szöveget nagyon jó.

A zene stílusa a végén szintén nagyon jó!

Snailmen · 2009/10/05 - 19:39

Sziasztok!

Érdekes és hasznos írás, főleg amatőröknek akiket igazán érdekel a videózás és használják is valahol. Nagyon sok jó ötletet meríthetünk belőle, kreativitással és megfelelő ihlettel párosítva. Jómagam is hasznosítottam idén egy két ötletedet és így a filmünkkel egy amatőr esélyegyenlőségi filmfesztiválon közönségdjat és különdíjat nyertünk el. Persze így utólag és párszor visszanézve van még kivetnivaló és javítanivaló rajta, de majd azt a következő filmben.
Ezúton köszönjük a tanácsokat és az ötleteket!

Tisztelettel!

V. Zoltán
Szociális szakember

Petyus · 2009/10/05 - 20:02

Helloka!

Én tök amatőr vagyok, ezért nagyon hasznos volt ez a kis leírás! Van egy kis sony kamerám ugyhogy most ki is fogom probálni ezt a plános dolgot!

Köszi még1x

Tamás · 2009/10/05 - 21:00

Igen, tényleg nagyon hasznos ez a cikk.Én egy televízió társaságnál dolgozom mint kamera Man. Az operatör (kinek köze nincs a kamerához) jól fenékbe billentene ha csak a plánváltást vagy csak a 30 fokos elmozdulást használnánk.
A kettőt együtt alkalmazva és minimum két plán eltérés a kötelező. Eleve Így is rögzítünk mert ugye így könnyítjük meg a vágó munkáját.Rendezvényt is így rögzítünk, míg átállok egy másik plánra és elmozdulok harminc fokot arra az időre vágóképpel takarunk.
Krisztián! A filmed nem Svenkkel hanem buktatással kezdődik, a svenk az oldalirányú kameramozgás!

laci bá · 2009/10/05 - 23:11

minden nagyon jó, és szép, de ha szabad egy hasonlattal élni, a bemutató olyan,mint amikor azt mondják a főzni nem tudó eberkének, ” amikor az étel megfelelő állagú vedd le a tűzről.”

Tehát: adok információt, de aki nem ért hozzá, vagy nem dolgozott, még kamerával, az a videó megnézése után sem tud többet mint előtte.

Bocs. de ez a véleményem, és a nyakkendőt tényleg meg kellet volne igazítani.

Üdv: laci bá

H. Balázs · 2009/10/05 - 23:35

A 30 fokos szabály nagyon nagy igazság… Sokszor előfordul nálam, hogy egy kicsit elcsúszok a plánváltással, amitől egyszerűen követhetetlen lesz a történés.
Had adjak én is egy jótanácsot: amikor kamerának mondasz valamit, 10 fokkal a lencse fölé nézz, ezzel természetesebb lesz a felvétel! 😉 Híradókban is ezt alkalmazzák.

    Sereg Krisztián · 2009/10/06 - 11:42

    Köszönöm az értékes hozzászólásokat, bevallom, csak a vágás során tűnt fel, hogy rosszul áll a nyakkendőm, és már nem volt időm újra fölvenni az egészet. Ennek ellenére úgy gondolom, a tartalmat annyira nem, inkább csak a formát károsítja ez a kis malőr, és most a tartalom volt a lényeg. Legközelebb körültekintőbb leszek.

    Úgy látom, lassan megérik egy cikk, amiben összeszedem, mi a helyes kamera előtti szereplés lényege 🙂 – bár ezt még nekem is gyakorolnom kell, a felvevő másik oldala sokkal barátságosabb…

    Elnézést, ha a cikk kissé hiányos volt, de ha valami nem világos, itt, vagy a fórumban szívesen válaszolok a kérdésekre. Tessék élni ezzel a lehetőséggel, mert különben nem tudom, konkrétan mi nem volt érthető, és nem tudok rajta javítani.

    A következő rész kicsit “szájbarágósabb” lesz, képernyőképpel, hogy a kezdők is könnyen használhassák – bár tény, hogy aki most nyitja meg először a programot, kevesebbet fog profitálni belőle, de ha már legalább egy videót készítettél, akkor nagyon hasznos lesz majd!

Snailmen · 2009/10/07 - 15:02

A profikhoz szólnék.
Mi amatőrök jó hasznát vesszük ezeknek a tanácsoknak és természetesen a ti tanácsaitoknak is. Persze amennyire egy amatőr felvétel során eszünkbejut és alkalmazni is tudjuk. Más mindennap kamerával dolgozni és más egy házivideót összekókányolni otthon vagy egy kis amatőr versenyre készülni és úgy összefaragni egy kis mozgóképekből álló “munkát”. Nagyon jó nézni a televizióban amikor dolgoztok mert tényleg élvezet a szemnek azt a töménytelen mennyiségű képkockát nézni, és sokszor elgondolkodtam milyen is lehet kameramannként vagy vágóként dolgozni, profi felszereléssel és minden csínyját bínját ismerve a filmezésnek. Úgyhogy Nektek is köszönjük! És Krisztiánnak is, hogy bevezet minket házi videósokat, amatőröket a filmezés úgymond fortéjaiba.

Egy ismeretlen · 2009/10/15 - 20:03

Hiba hiba hiba… amikor a svenkelést mondja, az liftezés és nem svenkelés =) de amúgy jó 🙂

Ádám · 2009/11/04 - 21:06

Én nem foglalkoztam soha filmezéssel de tökéletesen értem amit mondasz. Ennél részletesebben fölösleges elmondani. Aki nem tudja mi a plán az nézze meg wikin. Én is igy teszek.

Sereg Krisztián · 2009/11/04 - 21:43

Ha valami nem világos, a tanulmánysorozat épp az alap fogalmakat magyarázza. http://www.videovagas.hu oldalon tudsz rá jelentkezni. Illetve lehet kérdezni itt is, a fórumon is.

Sereg Krisztián · 2009/11/04 - 21:46

Valóban történt egy kis elszólás, de már csak akkor vettem észre, amikor felraktam a videót és a statisztikák miatt nem akartam újat feltölteni.

Azt hiszem a tanulság egy újabb hasznos dologra derít fényt: mielőtt publikálnád a művedet, ne légy rest megnézni az egészet még egyszer!

Egy ismeretlen · 2009/11/08 - 13:18

🙂

Egy ismeretlen · 2009/11/08 - 13:19

Ha kell valami segítség, az oldalra, videóvágás terén.. Esetleg Effectezés. Akkor szólj. Tudok segíteni 🙂 Adobe Premier.. Adobe After Effect…stb :))
E-mail.: petrovics.d@freemail.hu

Sereg Krisztián · 2009/11/29 - 21:13

Kedves Ismeretlen!

Köszönöm a felajánlásod. Jelenleg nincs semmilyen munka, amit átadhatnék az oldallal kapcsolatban, de a kedvességedet köszönöm!

sanyoca · 2009/12/03 - 12:56

Igen igen ez mind igaz és szép is meg jó is. Csak hát nem mindig jön össze a dolog nekem. Sokszor volt ugyanis, hogy egy esküvőn szépen fejbe összeszedtem, hogy milyen snitteket akarok (pl. fotózás közbeni videózás), aztán persze a végére a fele elmaradt, mert sietni kellett vagy mert nyűgös volt az ifjú pár.
Amúgy ez a bejegyzés is teljesen közérthetően elmond mindent, szóval csak így tovább. 🙂

zsolt bezdan · 2010/01/06 - 18:07

Egy kis kiegeszites:
http://www.hollywoodcamerawork.us/mc_index.html
(nagyon ismert oktatoanyag)
vagy peldaul:
http://www.kenstone.net/fcp_homepage/language_of_film.html

aszi · 2010/03/28 - 05:22

Kedves profi látogatók! Krisztián veszi a fáradságot, hogy egy sor hasznos dologgal megismertesse az amatőröket. Szívesen veszek tőletek is hasonló oldalakat, azokat is olvasnám. De ne tessék már nyakkendőállás miatt cseszegetni! (Annyira nem ferde.) És hát marhára érdekelne, hogy a vér profik miért látogatják ilyen nagy elánnal a kezdő amatőröknek írt oldalt. Hacsak nem az irigység miatt, mert az a valaki megszerzi egy sor ember tiszteletét, pedig összekeveri még a svenket és a liftet is (jujj!), és félre áll a nyakkendője… Szerintem meg éppen ilyen lapok kellenek, amelyek a kályhától szépen elvezetnek a nézhető házivideókig, hogy otthon se kelljen 3 órás zagyvaságokat nézegetni a családtagoknak.

Sereg Krisztián · 2010/03/29 - 10:25

Kedves Aszi!

Személy szerint úgy gondolom, tökéletes videó nem létezik. Gondolj csak bele, mennyi baki van a Pókemberben, Mátrixban stb (most pont ezek jutottak szembe). Viszont ha valaki építő szándékkal írja meg a véleményét, az csak használni fog – és végső soron ez a fő, hogy minél színvonalasabb videókat készíthessek Nektek ide, az oldalra.

phothock · 2017/08/07 - 10:33

Sziasztok, meglévő videóanyagot bíznék avatott kézbe település imagevideó elkészítésére. Tanácsot ,elérhetőséget szeretnék,mert én nem értek a vágáshoz,szerkesztéshez,és méltó produktumot szeretnék prezentálni. Köszönöm a segítséget (Pécs)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .