Hogyan készíts rossz minőségű amatőr felvételekből olyan videót, amely akár még üzleti felhasználásra is alkalmas lehet? Ez a cikk azért készült, hogy demonstrálja a vágás fontosságát.

Jó munkához idő kell – tartja a mondás. Ahhoz pedig, hogy rossz munkából jót készíts, még ennél is több időre lesz szükséged. Hogy lásd, milyen fontos a vágás, készítettem egy rövid kis promóciós filmet (persze fiktív megrendelőnek), amelyet olyan nyersanyagból állítottam össze, amit két srác forgatott autókázás közben. Amatőr kézikamera, se állvány, se képstabilizátor, ráadásul minden automatikus módban lett felvéve… Más szóval látszik, hogy nem olvassák a blogot 🙂 !

Először az eredeti felvételeket fogod látni, (azokból is csak a legjobban sikerülteket, amelyeket fölhasználtam a videóban), majd a szerkesztett változatot. A sorozat végére pedig megmutatom, hogyan tudsz Te is ilyen videót készíteni.

Get the Flash Player to see this content.

… és most a vágott verzió…

Get the Flash Player to see this content.

Most pedig egy kis interaktivitásra kérnélek. Szeretném, ha megírnád, mik azok az eszközök, amik feldobják ezt a videót. Azért nem mondom el most azonnal, mert úgy túl gyorsan átsiklanál fölötte. Ha viszont egy kicsit gondolkozol, hamar meglátod, milyen apróságokon múlhat egy film sikere vagy bukása. Szeretném, ha a meglátásodat leírnád egy hozzászólásban. A kérdésekre itt a weben válaszolok, illetve a következő cikkben összefoglalom a meglátásaitokat, és megmutatom, hogyan alakítottam át a videót, hogy Te is bármikor használhasd a technikákat.

Ha nem akarsz lemaradni a következő cikkről, csak add meg keresztneved és e-mail címed, és egyből értesítünk az újabb cikkekről.


Név:*
E-mail:*
E-mail mégegyszer:*

(Nincs SPAM, és a levél alján bármikor leiratkozhatsz.)

Itt lent tudsz hozzászólni a cikkhez! Ezt mindenképp ajánlom, mert ettől lesz interaktív az oldal, és így a Te kérdésedre/észrevételedre is tudok reagálni.

Üdvözlettel:
Sereg Krisztián


17 hozzászólás

Deli Csaba · 2010/02/11 - 07:19

– A nyers videókhoz megfelelően lett hozzácsatolva a téma. Majdhogynem adta magát! 🙂
– A képi hangulatvilág megváltoztatása azáltal, hogy néhány szín ki lett szűrve a képekből (Hue, Brightness, Saturation – módosítása)
– megfelelő aláfestő zene
– felirat-effektekkel dinamikusabbá lett téve a montázs
– a rövid snittek kiemelik a mondanivaló, pörgőssé teszik az egész jelenetet.

Röviden talán ennyi! 🙂

Hajdu Miklós · 2010/02/11 - 08:01

Igen, egyet értek az előttem szólóval. Rövid snittek dinamikussá teszik a feliratok “remegtetése” pedig ellensúlyozza az eredeti mozgást, mintha direkt lenne ilyen, a színek mahinálása, meg gondolom adódik az eredeti felvétel igen rossz minőségéből, legalább is ezen a videón foltosnak meg villogósnak látszik, úgyhogy ha már rossz, miért ne rontsuk el még jobban, így legalább direkt rossz, előny kovácsolása a hátrányból.

Összességében jó lett.

Attila · 2010/02/11 - 08:02

Csaba hozzászólásához nem tudnék sokat hozzátenni. Talán két plusz észrevétel: 1. Néhány jelenet fel lett gyorsítva
2. Felpörög a moci, a lámpa zöldre vált és a verda “eltép”: A kamera mellett elszáguldó autó jelenete “tükrözve” lett, talán azért hogy úgy tünjön (?), mintha ugyanaz a kamera, ugyanazt az eseményt venné, ugyanabból a szögből és ne lógjon ki a lóláb.

Hajdu Miklós · 2010/02/11 - 08:03

Milyen programot használtál ehhez?

VamosZ · 2010/02/11 - 10:36

Alapvetően jó lett a vágás. 3 dolog ami nekem nem tetszett.
-A színek torzítása, nekem így valahogy nem jött be. Vagy játszani kellet volna a váltásokkal.
-Az egésznek a mondani valója (reklám) egy kicsit elsiklik. Ok, egy csattanóval akarta az alkotó a megoldást megadni, csak valahogy zökken.
-A vége nekem furcsa. Hiány érzettel zárul.
Kíváncsi vagyok a véleményetekre.
üdv

Zoltán · 2010/02/11 - 11:38

Csaba jól foglalta össze a lényeget. Arra én is kíváncsi lennék, hogy milyen programot használtál.
Sokat dob egy felvételen a megfelelő hangeffektek megválasztása, aláfestő zene jó kiválasztása és elhelyezése. Időigényes, de érdemes vele elszórakozni.Egyes klip sebességének megváltoztatása is látványos változást okoz. Én nem rég kezdtem a saját szerkesztést, de nagyon élvezem.
Üdv mindenkinek!

Zoltán · 2010/02/11 - 11:42

Egy dolgot kihagytam:
feleslegesen hosszú klip ésszerű lerövidítése pörgősebbé teszi a kész anyagot.

Sereg Krisztián · 2010/02/11 - 11:51

Látom, a film megmozgatta a fantáziátokat, és azt hiszem, 1-2 kivétellel minden effektet összeszedtünk így közösen. (Azért, akinek véleménye, észrevétele kérdése van, ne tartsa magában!

Bevallom, ez a “csattanó” csak utólag lett beleszerkesztve a videóba, azért sántít kicsit a végével együtt. (Ugyanis rájöttem, hogy van olyan autósiskola, amit először beleírtam…)

A vágóprogram, amivel dolgoztam – és amivel általában dolgozom – a Sony Vegas (annak is az otthonra szánt verziója, mert az könnyebben elérhető amatőr videósok számára, mint a 100 ezres Pro.)

Azt hiszem, az eddigi hozzászólások mind bekerülnek a következő cikkbe! Csak így tovább!

Jocy · 2010/02/11 - 12:40

Tényleg más lett végeredmény csak nem tudtam eltalálni míről szól. Reklámról ?. Például egy családi kirándulás igy nem tetszene.de lehet,hogy azt másmódon kellene ősszevágni. De azért kíváncsian várom a folytatást.

Kira · 2010/02/11 - 20:00

Nem olvasom el a többiekét még, előbb leírom, mi jut eszembe 🙂

– Hát, a gyors vágások, a legjellemzőbb, legmozgalmasabb részletek kiválasztása az alapanyagból – tehát rövid snittek használata
– A zene (nekem Mátrixos hangulatú :)))
– Az effekt, amivel megváltoztattad a hangulatát a képeknek
– A jól eltalált és jó stílusú feliratok
– Az egy felirat, egy rövid snitt váltogatása

Az egész klipp kellően rövid és lényegretörő.
Ettől lett ilyen jó 🙂

Sebestyén István · 2010/02/11 - 21:07

Véleményem szerint túl gyors. A fejemet kapkodom ,hogy mi is történik.Ha valamivel lassabb lenne akkor lenne élvezhetővé. Persze ez csak egy amatőr véleménye

Topipeti · 2010/02/12 - 19:50

Sziasztok!

Lenyűgöző lett a vágott verzió! Direkt nem néztem meg az eddigi hozzászólásokat, így pártatlanul írom le meglátásaimat:

– digitális kép effektezés (fehér egyensúly utómunka?)
– gyorsítás – így jól néz ki a rohanó forgalom
– gyors snittek (szerintem ez egy jó klippnél alapvető!)
– felirat – képi snitt váltások
– út közeli mutatása – remek vágósnitt
– motorosok utószinron – király! és nagyon vicces dolgokat is lehet művelni kép – utószinkron technológiával (gondolom mindnyájan ismerünk egy-két klasszikust pl. Dallas parody)
– ütős zene + zenére váltás
– a kedvencem: 0:07-nél a zoomolás technika (olyan látványként hat, mintha a háttér távolodna, ezt már láttam pár filmben)

Sereg Krisztián · 2010/02/13 - 11:51

A legviccesebb, hogy a 0:07-es effektet teljesen véletlenül csinálták az operatőrök. A lényege, hogy miközben közelítesz a tárgy felé, a kamera zoom-jával távolodni kell – illetve, ha a lépéseiddel távolodsz, akkor a zoommal közelíteni kell.

Tibi · 2010/02/13 - 12:17

Sziasztok!
Én olvastam azokat amiket írtatok,és még hozzátenném,hogy szerintem a 0.14-nél as snitt földrengésszerűen lett animálva.A klipek közti átmenetek pedig annyira természetesek,hogy fel sem említjük?.:)

Hannibal · 2010/02/15 - 09:37

Egyetértek az előttem szólókkal, és nem olvastam el a kommenteket, mielőtt összeállítottam volna a saját listám 😀

Azért kíváncsi vagyok természetesen a Mester következő cikkére 😀

Fantasztikus munka! Nagyon szuper ütős kis promo lett belőle tényleg! 🙂

PéDani · 2010/02/23 - 18:53

A színek torzítása,a zene,feliratok sokkal jobban feldobják,és a vége is vicces csattanóval.Tetszik nagyon jó lett,de szerintem egy jobb munkához kicsit a videózásra is figyelni kell.De persze itt ki lett hangsúlyozva,hogy a videósok nem olvasták a blogot 😀

joe · 2010/03/01 - 14:52

Jó lett de minden másabb ha egy zenét teszünk alá.szerintem elbírt volna egyik snitt egy lassítást is.Az a tapasztalatom ,hogy bármiből lehet csinálni valamit ha egy kicsit kreatív vagy.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .