KritikaBizony, most itt egy újabb gyakorlat vége, és itt az újabb kritika ideje! Köszönöm az interjúkat, általánosságban elmondható, hogy látszik rajtuk az igényes munka, a ráfordított idő, és hogy előre elképzelt koncepció alapján dolgoztatok. Ez mindenképp dícséretre méltó, és engedjétek meg, hogy a továbbiakban részletesen kielemezzem a filmeket.

Általános probléma volt, hogy nem tartottátok be a közeli plánok használatát. Rengeteg kistotál és szekond plán van a filmekben, pedig direkt ehhez frissítettem föl az egyik cikkemet.  Beküldési (kommentelési) sorrendben fogok haladni, így a sort Évával kezdjük. (ugyanis Lajos linkje nem nyílik meg, azt írja a Youtube, hogy, a videót a felhasználó eltávolította. Lajos, ha elküldöd a jó linket, akkor arról is írok véleményt.)

Mint azt az egyik hozzászólásomban is említettem, eléggé reklámszagú a videó – no de a reklámvideó is film, úgyhogy ha szándékosan ez volt a koncepció, akkor nincs semmi kivetnivaló. Azt viszont szeretném kérni – nem csak Évától, hanem mindenkitől, hogy legközelebb ne reklámfilmmel nevezzünk, mert ez nem hirdetési felület, hanem egy ingyenes gyakorlat. Hirdetni is lehet az oldalon, de az pénzbe kerül.

Egyébként, a reklámfilmnek tartalmilag jól megfelel a videó: megvan benne a közönség meghatározása (sportolni vágyók), a szolgáltatások sokszínűsége, és végül az elérhetőség is. Esetleg lehetett volna rendszeresen odajárókkal videót készíteni, illetve eredményeket felmutatni (ilyen volt, ilyen lett), elvégre egy fitnessz terem nem a sportolási lehetőséget, hanem a szép, kidolgozott, izmos test ígéretét adja el.

Tetszik a régi TV reklám az elején, de az előtte lévő intro azzal a nagy sablon 1-essel és a mászkáló kamerával inkább giccs, mint esztétikum. Hiba, hogy nem tartottad a közelieket: az interjú a két edzővel végig kistotál, és a kamera gyakran elkalandozik. A vágóképek sem logikusak: hol bevágod őket éles vágással, hol kis bélyegképben jeleníted meg. Szerencsésebb lett volna, ha végig az egyiknél maradsz. Ha nagyban vágod be őket, akkor az nem osztja meg annyira a figyelmet – a híradóban is úgy csinálják.

Ráadásul a vágóképek sem közeliek. Közeli lett volna a szűkszekond, a premier és a szuper plán – de mivel ezeket szinte senki nem vette figyelembe, így kissé gondban vagyok, minek is írok kritériumokat… (ezt mindenki nyugodtan vegye magára, ne csak Éva 🙂 )

A vágásnál nem szabad olyat csinálni, hogy ugyanaz a plán marad, mint ami volt. Így ugrik a videó. (Pl. 4:05-nél) Itt szerencsésebb lett volna, ha a bélyegképet inkább nagyban rakod be, akkor nem látszik az ugrás.

A videó egy kritikus pontja a hang. Sajnos a háttérzene majdnem olyan hangos, mint a beszéd. Jobb lett volna, ha azt külön diktafonnal veszed fel közelről, és később alávágod.

Bilkó Norbert interjúja:

Tetszik, hogy egy műsor keretein belülre helyezed az interjút. A kezdő és lezáró zene is rendben van, viszont valamilyen grafikai elemet is tehettél volna bele, ami mégjobban kihozza a műsorszerűségét. (Pl. intro/outro vagy egy szöveg fejléc ilyesmi)

A háttérválasztás lehetett volna jobb. Az operatőrök sem az üres falat, sem az ablakot nem szeretik háttérnek. Előbbi túl üres, semmitmondó, utóbbi pedig túl fényes, és kiég tőle a kép. Nem szerencsés a szöveg színének megválasztása sem, mert nagyon beleolvad a háttérbe. Esetleg egy fehér vagy fekete kontúrral már láthatóbb lenne.

Viszont izgalmas a téma, kár, hogy csak ilyen keveset tudunk meg belőle. Izgalmas az asztal előtt elhaladó fahrt is. Viszont a következő snitten, ahol az asztalról veszed a felvételt, az interjúalany feje fölötti rész nem fontos, a képkivágást nyugodtan szűkebbre lehetett volna venni. Az utolsó előtti snittnél, amikor “lejárt a műsoridő”, szintén ez a gond a zoomolásnál. Dícséretes, hogy igyekeztél tartani az előírt közelieket. Ezt nagyon kevesen tették meg. Egy dolgot viszont nem értek: hogyan tudtál egyszerre kamerázni és interjút adni?

A Tesztvezetős videót most nem linkelem be, mert azt nem a versenyre készítetted, de tetszett az is, jók benne a kamerabeállítások, és a logikusak, szépek a vágások.

A GyaFilm Stúdió jóvoltából megtudhattuk, mi az a Field Target:

István, ami nagyon tetszett a videóban, hogy megpróbáltad szituációba hozni az alanyodat. Kezébe adtad a fém sziluettett, ezáltal sokkal szemléletesebbé, gazdagabbá válik a videó, mintha csak beszélgetnétek.

Nagyon jóbeszédű alanyt választottál, és az sem zavaró, hogy a riporter olvassa a kérdéseket. Ez talán jobb, mintha felolvasásnál nem látszódna a papír – persze a legjobb az lenne, ha a kérdés az élő beszédre hasonlítana, sokkal természetesebb lenne.

Sajnos a közelieket Te sem tartottad nagyon, és 3:10 -nél, amikor közelebb hozod az arcot, az a zoom nem túl szerencsés. A végén értem én, hogy el kellett nyomni az állvány kattogását, de így, hogy alákeverted a zenét, nem lehet rendesen figyelni a mondanivalóra. Érdemes lett volna rögtön leellenőrizni a felvételt, vagy újraforgatni, vagy valami más módon kiszedni a zajokat.

A meglévő szekond plánok viszont rendben voltak, és a végén megint van “csattanó” 🙂 Kérdés, hogy nem lehetett volna több akciót forgatni: a fegyverek, lövések, pozitúrák nagyon izgalmasak lettek volna.

Kovács Szilárd a belföldi vagy külföldi nyaralás témáját hozza fel interjújában

Nagyon szépek a 3D effektek az elején, viszont nem egységesek. Ha ismered az after effects-et, meg a video copilot-ot, az még kevés: össze kell kovácsolni az effektet a felvett anyaggal, és a mondanivalóval.

A mondanivalóval kapcsolatban: az emberek nagyon féloldalasan állnak. Megvan a szekond plán, a harmadolás is, viszont nem a kamera felé állnak, ami nem szerencsés. A beszédstílusuk laza, talán kicsit túl laza is. Sok az őőőzés, és sok a fölösleges mozdulat. Lehet, hogy ülve jobb lett volna, de ha úgy készítitek az interjút, hogy a parkban sétálnak egymás mellett – mint két barát – akkor sokkal életszerűbb lenne a helyzet. Akkor belefért volna az is, hogy a riporter is válaszol a saját kérdésére, és hogy ilyen aggresszívan tereli a témát a saját maga által elképzelt mederbe.

A rombuszban megjelenő képek egyre gyorsabban váltakoznak. Ha nem volt célod tartani a közeli plánokat, akkor akár nyugodtan be is vághattad volna őket, mint az elején. Az első képmontázs ugyanis elég pörgősre, ütősre sikeredett, és a zene jól erősíti ezt a hatást. Ezért az eleje nagyon lendületesen indul, ám a beszédnél lelassul a tempó. Még több zenével és montázzsal lehetne gyorsítani a videót.

Talán túlságosan a negatívumokra koncentráltam most, viszont biztosra veszem, ha ezeket javítjátok, nagyon hamar fejlődni fogtok. Köszönjük, hogy becsatlakoztatok a gyakorlatba, szerintem ez a fiatal csapat a következő gyakorlatot könnyen megvalósítja majd. Csak így tovább!

Czuczor László, lelkes amatőr videósunk második gyakorlata következik:

Laci, ami először feltűnt, hogy homályos a kép. Azt nem tudom, hogy mi miatt, de vagy a kamera volt rosszul bellítva, vagy a kódolásnál homályosult el minden.

Úgy láttam, leragadtál az előző feladatnál, ugyanis nem nagyon változtatgattál a kamera helyzetén, és a vágás sem volt eltúlozva a filmben. Ahol pedig vágtál, ott nem volt plánváltás, vagy kamera áthelyezés sem, így pedig olyan, mintha szakadna a film.
Kár, hogy nem találtál csöndesebb helyet. A riportert nagyon eltaláltad, tud fogalmazni, jó orgánumú, hangsúly, minden rendben, viszont az atya talán kicsit feszült volt a forgatás alatt.

Próbálj meg javítani a kameramozgásodon. Csinálj stabil képeket, viszont több helyzetből, hol belenagyítva, hol kizoomolva. Nem muszáj állványról, de ne rángasd a kamerát (mondjuk ez eddig sem volt vészesen jellemző rád). Ne félj megállítani a riportot, hogy új kameraállást keress. Mondd nekik, hogy ezt vegyük újra. Ez a rendező privilégiuma, és a profik ismertetőjegye 😉 Aztán a vágásnál eldöntöd, melyik kerüljön be.

Bíztatásként: fiatal vagy, rengeteg időd van fejlődni. Én ennyi idős koromban nemhogy az internetre nem töltöttem fel filmet, de versenyen még pláne nem indultam. Kamerát is csak 15 évesen fogtam a kezembe…

Zsokiss, azaz Kiss Zsolt filmje következik

Zsolt, Nálad dícsérendő a koncepció, és a megvalósítás is. Igényes munkáról tanúskodnak a filmjeid, így a kritikát kicsit szőrszálhasogatóbbra veszem, mert ilyen szinten már az apróságok terén kell fejlődni. 😉

Ne haragudj, amiért csak egy filmet idézek be, de úgy gondolom, ez így fer, hiszen nem mindenki rendelkezik olyan archívummal, amiből összeválogathatna egy gyakorlatravalót. Sajnos a plánokat Te sem tudtad betartani, hiszen nem most forgattál. Viszont kommentben elmondom a többi videóról is a véleményemet.

A gondok inkább a vágás terén adódnak. Amikor szélesvásznú képeket úsztatsz be, egy idő után megjelenik egy fekete sáv – ezt jobb kerülni. Ha nem sérül a tartalom, akkor inkább vágj le a széléből, mintsem hagyd beúszni a fekete sávot. Netán úsztass be több képet egymás mellett, kisebb méretben. A képek nagyításával nem kell addig várnod, amíg befejeződik az áttűnés. Szebb, ha már mozgásban van a kép, amikor elkezd áttűnni.

Amikor kiállnak a mentőautóval, az nagyon nem szerencsés eset. Össze-vissza vannak áttűnések, ami egy álom jelenetben elmegy, de egy dokumentumfilmben nem – ne gondold, hogy nem lehetett volna megoldani másképp, mindjárt el is mondom hogyan!

Csak a snitteken kell variálni:
A mostani sorrend 1:25-től: Telefon megszólal és felveszik. Bocsánat mennem kell, mert riasztás van. Kiáll a mentőautó pepecselés az áttűnésekkel, beszállnak, áttűnés, elindul.
Mennyivel másabb lenne, ha:
Kiáll a mentőautó. Telefon megszólal és felveszik. Beszállnak. Bocsánat, mennem kell, mert riasztás van. Elindul a kocsi. Így nem kell az áttűnésekkel kizökkenteni a nézőt.

Végül, ám nem utolsó sorban megnézhetjük Horváth János filmjét is.

Hálás témát választottál, és az interjúalanyod is nagyon jó. Ugyan nincs szituációban, mint a mentősök Zsoltnál, viszont a vágóképek némileg kielégítik a nézők vizuális ingerenciáit. A felvételnél azonban adódtak gondok. Az alsó megvilágítás miatt árnyék van a falon, és így a beszélő arca is természetellenes fényt kap. A nap is fölülről süt, érdemes tehát ahhoz hasonlóan megvilágítani a helyet. (Tudom, ez nem mindig megoldható, de Nálad is hasonló a helyzet, mint Zsoltnál: már csak finomítani kell a dolgokon.)

Engem kicsit zavart a beszéded. Nem tudom, fölolvastad-e vagy megjegyezted, de a hanglejtésed nem volt természetes. Próbáld meg legközelebb spontánabb módon előadni.

Jó a díszletválasztás és a plánok is precízen szerkesztettek. Amikor premier plánt használtál, az interjúalany arcát kicsit felülről vetted. Nem tudom, ez szándékos-e, de nagyon elesetten ábrázolod vele szegény nőt. Ha a szemével egyvonalba került volna a kamera, ez az érzés nem támadna fel a nézőben.

Végezetül köszönöm, hogy részt vettél a második fordulón, illetve nagyon örülök, hogy ennyi szép felvétel érkezett, és újak is csatlakoztak.

Arra kérek mindenkit, hogy amikor megnyomja a szavazógombot, NE személyes szimpátia, vagy rokoni szálak alapján döntsön, hanem tehetség és képességek alapján!

Az előző szavazást lezárom, a mostanit pedig ezennel megnyitom. A szavazás a következő szavazás elindításáig él.

Szavazz a második fordulóra! (A filmeket itt tekintheted meg!)

  • Kiss Zsolt - Mentős riport (40%, 114 Votes)
  • GyaFilm - Field Target (30%, 84 Votes)
  • Czuczor László - Pap riport (11%, 30 Votes)
  • Kovács Szilárd - Nyaralás (10%, 27 Votes)
  • Horváth János - Sebésznő interjú (5%, 14 Votes)
  • Halász Éva - SpinCity (5%, 13 Votes)
  • Bilkó Norbert - Grafológus (1%, 2 Votes)

Szavazók száma: 283

Betöltés ... Betöltés ...

Üdvözlettel
Sereg Krisztián

ps. Ne felejts el feliratkozni a blogértesítőre, hogy azonnal megtudd a legfrissebb videós tippeket!

Keresztnév:*
E-mail:*
E-mail mégegyszer:*
(nincs spam, és bármikor leiratkozhatsz!)23 hozzászólás

Czuczor László · 2010/07/06 - 08:17

Heló Krisztián!Szerintem nekem azért volt homályos a kép,mert nem volt beállítva a fókusz és a kamerámnak,ha jól tudom 0,8 megapixelje van.És a helyszín.Elősszőr úgy volt,hogy a templomba lesz,de az atyának volt dolga és azért késett , már nem lett volna idő ott megcsinálni,mert lett volna mise és már sok ember volt a templomba.Ja amúgy voltam kamerázni a koncertet és a miséből csak egy rész kellett.Csak ennyit akartam.
Üdv.Laci

zsokisss · 2010/07/06 - 20:43

Üdvözöllek Krisztián!
Köszönöm az értékelést. Valóban egy kicsit zavaros lett az a mentő kiállás, most már úgy csinálnám ahogyan leírtad.
A fekete sávról amit írtál azt nem értem. Leírnád , hogy hol láttad?
Üdvözlettel: Zsolt

Czuczor László · 2010/07/08 - 10:36

Szia Krisztián!Remélem,hogy már a 3-ik forduló jobban fog nekem sikerülni,mert már van két jó vágóprogramom és meg lesz ma a gép.És persze tanulok a kritikából.
Üdv.László

Czuczor László · 2010/07/09 - 17:58

Heló Krisztián!Ma én forgattam az Mtv-n az időjárást,hehe!
Üdv.László

Czuczor László · 2010/07/09 - 18:23

Szia Krisztián!Azt szeretném kérdezni,hogy Te szerinted a Sony Vegas kezdésre és késöbb professzionális felhasználásra megfelel?A gépemet ismered.Ja és neked melyik fajta Sony Vegas van meg?Ja és,hogy a Pinnacle jobb mint a Vegas?
Üdv László

Czuczor László · 2010/07/09 - 18:31

Ja és elnézést még egy kérdést elfelejtettem,hogy a Vegas az megy a Win 7esen?

Czuczor László · 2010/07/10 - 17:48

Úgy látszik tegnap sok volt a kérdésem. 😀
Üdv.László

Sereg Krisztián · 2010/07/10 - 19:41

Szia!
Szerintem a vegas jobb, de ezt felhasználója válogatja. Szerintem valamilyen movie studio-t válaszd, ha veszel, 8 fölött már mindegyik jó, de ingyen is kipróbálhatod őket a http://www.sonycreativesoftware.com oldalon. Az egyik dobozra kattints, majd keresd a “Download free trial” linket.

Egyébként szerintem először a Windows Movie Maker-t ismerd ki teljesen, csak utána ruházz be egy profi szoftverbe. Előtte az ingyenes verziókkal jópár hónapig tudsz gyakorolni. (Movie Studióból van vagy 5 db, ha annak vége, akkor ott a pro, mindegyiket 30 napig lehet ingyen használni.)

djleslie773 · 2010/07/10 - 20:03

Krisztián nagyon szépen köszönöm,hogy válaszoltál kérdéseimre!Tegnap voltam Pilisvörösváron!

djleslie773 · 2010/07/10 - 20:15

Szép város és jó nagy.Az nap voltunk az MTV látogatóközpontban.Krisztián,ha akarod leírhatom ide a véleményemet csak akkor írd meg,hogy irjam meg,mert én nem akarok reklámozni.
Üdv.László

Sereg Krisztián · 2010/07/10 - 21:39

Nyugodtan írd le, ha úgy érzed, érdemes menni. 😉

Gy István "GyaFilm" · 2010/07/11 - 05:21

Bocs Krisztián, több barátomtól jött visszajelzés, hogy nem tudnak szavazni a filmemre.
pl: ” Próbáltam szavazni, eredményt megnézni, de mindenféle üzenetet ír ki a gép:-(”
Utána néznél?
Köszönettel, GyaFi

Czuczor László · 2010/07/11 - 10:39

Jó napot GyaFi!Nekem is már csinálta,ha azt dobta ki amit nekem.Ha jól tudom azt dobja ki,hogy már arról az ID címről már volt szavazva.Javítsanak ki ,ha rosszul írtam.
Üdv.László

Czuczor László · 2010/07/11 - 11:02

Sziasztok!Akkor leírom,hogy milyen volt,milyen a véleményem az MTV Látogatóközpontról.Előre bekell jelentkezni (ha érdekel Titeket akkor írjátok ide és akkor ide írom az e-mail címet és a honlap nevét).Utánna azzal kezdődik a látogatás,kiállítás,hogy vannak kitéve kamerák ott van az első kamera amivel kamerázott az MTV utánna még a körbevezetőhölgy az elmondja róla az információkat.Ha ezeket a kamerákat megcsodáltuk akkor tovább megyünk és ott lesz kiállítva két stúdióeszköz,egy kamera,két lámpa,egy TV.Nem tudom mi volt az a stúdióeszköz talán vágó nem tudom aki elmegy az biztos,hogy megtudja.Ezután jön egy kis filmvetítés.Ott van egy ilyen kis mozi és ott egy kb.15 preces kisfilmet láthatunk az MTV-ről.Amikor kijöttünk a moziból felmegyünk a lépcsőkön és ott van nem tudom pontosan a nevét,olyan helység ahol dolgoznak a riporterek.Ez után elmegyünk az MTV legnagyobb stúdiójába az 1-es és 2-es.Ebbe a stúdióba van forgatva a ma reggel és a tea délután.Ezután megint kell egy kicsit lépcsőzni :).A lépcsőzés után be megyünk egy stúdióba.Ez a stúdió direkt a látogatóknak lett elkészítve.Ott kilehet próbálni a műsorvezető munkáját, a vágó vagy nem tudom olyan videomix pult van ott talán producer nem tudom.Még kilehet próbálni a hangmérnök munkáját és persze ki nem maradhat az operatőr munkája.(De úgy volt persze ,hogy egy ember nem próbálhassa ki az összes mukát és azért általában vagyis majdnem mindig gyerekek próbálták no egyszer a végén volt a egy hölgy az operatőr)Én forgattam az időjárást :).Ezt amit felkameráznak meglehet venni DVD-n.Ezután elmennek a jelmeztárba.Közel 80 vagy 90 000 jelmez található ott.Körülbelül ennyi.A jegyekről:Nem drága a felnőtt talán 500 Ft és gyerek 300Ft.És ez a kiállítás nagyon gazdag élmény dús kiállítás.Mindenkinek ajánlom.És,ha szerencséjük van akkor még találkozhatnak ott valamiylen híres MTV-ssel is.Röiden ennyi.
ps.Elnézést kérek,hogy letegeztem Önöket akivel még nem tegeződök.
Üdv.László

Czuczor László · 2010/07/11 - 11:03

Kicsit hosszúra sikeredett. 😉

djleslie773 · 2010/07/11 - 12:55

Szia Krisztián!A fórumon valamilyen hiba történt.A sorok elvannak csúszva.Sorok egy részét nem látni.
Üdv.László

Sereg Krisztián · 2010/07/11 - 14:12

Küldj linket, melyik fórumban, mert van pár téma.

Czuczor László · 2010/07/11 - 19:57

Oké, a kameraválasztás.

Czuczor László · 2010/07/11 - 20:03

Amúgy szerintem az összes fórumon el vannak csúszva a sorok.

Czuczor László · 2010/07/11 - 20:06

És a kameraválasztás forumon belül a kameraválasztás.

zsokisss · 2010/07/12 - 10:32

Heló Czuczor László!
Igen jó lenne ha leírnád a linket, hogy hol lehet jelentkezni az MTV Látogató központba. Üdv Zsolt

Czuczor László · 2010/07/12 - 13:38

Szia zsokiss!Küldöm a linket, itt a honlap: http://premier.mtv.hu/Rovatok/Latogatokozpont.aspx
és itt a másik: http://premier.mtv.hu/latogatas.aspx
Üdv.László

piroska28 · 2010/07/28 - 11:40

Sajnálom Krisztián, én soha sem szerettem a néma filmeket, és azt hiszem túl öreg vagyok ezekre a próbálkozásokra.
Szerencsések a fiatalok,hogy mennyi alkalmuk van új dolgok tanulására és próbálkozásra. Én az ő korukban pincékben bujkáltam a bombák és az ellenség elől,
majd új hazát kerestem, ahol idegen voltam, és nem értettem, hogy miért nem szerettek minket.
Azt hiszem jobb lesz,ha maradok az írás mellett, de azért mindig nagy érdeklődéssel olvasom Krisztián tanácsait.
Üdv Dora

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .