Rossz nyersanyagAz előző részben bemutatott nyersanyagból egész jó videót készítettünk. Most arra derül fény, miként lehet feldobni, kijavítani az amúgy elég silány minőségű alapanyagot pusztán vágói eszközök, tehát digitális utómunka révén.

Az egésznek a kulcsa az, hogy a hibákat át kell alakítani szándékosnak tűnő effektekké. Nézd meg pl. a visszapillantó tükörből készült fehér autó képét (itt).

A kamera borzasztóan rázkódik, de a vágott filmen ez nagyon jól passzol a zene hangulatához, a kettő fokozza egymást.

A videóban három főbb eszközzel dolgoztam, hogy átalakítsam a hibákat előnyökké (rengeteg nagyon jó dolgot írtatok az előző bejegyzés kommentjeibe, de ezek közül ezt a hármat szeretném kiemelni):

1) a hangra vágás,
2) a színkorrekció,
3) és az effektek.

Hangra vágás
Nagyon fontos, sőt, meghatározó a film hangulata szempontjából a megfelelő aláfestő zene, illetve a filmhez illő zajok kiválasztása. Profi filmeknél külön hang- és külön zörejvágó dolgozik ezen. Olyannyira meghatározza a film hangulatát, hogy ugyanazok a képsorok teljesen más hatást váltanak ki, ha az amúgy vidám zenébe egyetlen melodikus hangsort iktatunk.
Ebben a videóban a zajoknak akkor van jelentőssége, amikor a kilométerórát látjuk, illetve, amikor gumit csikorgatva elindul az autó. Enélkül a videó sokkal szegényesebb lenne, mert csak szimpla zenére vágott képek sorát látnánk. Így viszont közelebb kerül a nézőhöz, mert még egy érzékét – a hallását – is bevonjuk a filmbe.
A másik fontos dolog, hogy minden egyes vágás a hanghoz van igazítva. Ezt nem tudod megcsinálni Windows Movie Makerben! Két okból: egy, a Movie Maker nem vág pontosan, és kettő, nem is látod benne, hol vannak a hangsávon az ütemek.
Vegasban, vagy más profi videoszerkesztőben azonban tisztán látszik a hangsávon, hol üt éppen a dob, és hol hallgat el teljesen a zene. A videó elején tisztán érezhető az ütemre vágás, de amikor a zene kiélesedik, pont nincs jelenetváltás. (Ekkor vált ugyanis a lámpa zöldre, és az autó is ekkor indul.)
Hangvágás
Ezekhez a pontokhoz kell igazítanod a vágási pontokat. Ezt teheted úgy, hogy tovább hagyod futni a jelenetet, de ha kevés felvételed van, akkor akár le is lassíthatod a beállítást, megnyújtva ezzel az adott jelenet hosszát.
Fontos az is, hogy ha túl gyors ütemű a zene, akkor nem szabad minden egyes ütemnél új jelenetet beszúrni! A lényeg, hogy jól látható, felfogható legyen az adott snitt tartalma. (Én személy szerint ki nem állhatom azokat a videókat, ahol egy másodperc alatt 24 különböző jelenetet mutatnak felfoghatatlanul összevágva…)

Színkorrekció
Nem biztos, hogy mindig a „tökéletes” színkorrekció a szép. (Ilyen nem is létezik, mert teljesen szubjektív, kinek mely árnyalat szimpatikus.) Ebben a videóban is inkább a kékes, azaz hideg színek dominálnak. (Hogy kell színkorrekciót végrehajtani? Itt megtudhatod.)

Effektek
Ezen a filmen 2 főbb effekt van, amit ki szeretnék most emelni. a Glow és a Motion Blur.
A Glow (magyarul ragyogás) a kép fehér árnyalatainak kölcsönöz olyan hatást, mintha ragyognának, a Motion Blur (mozgás okozta életlenség) pedig olyan hatást kelt, mintha egy gyorsuló versenyautó üléséből videóznánk: a széletek elmossa, és csak a középen látható tárgyak maradnak élesek.

Ahogy bizonyára már észrevetted, az effektek itt nem úgy kerültek bele a filmbe, hogy „tegyük bele ezt is, mert ilyet még nem csináltunk”, hanem mindegyiknek célja van, ami kapcsolódik a videó hangulatához és tartalmához. (Motion Blur például csak az induló autónál van.)

A következő részben videóval szemléltetve megmutatom, hogyan kell zenére vágni a felvételt!

Lesz még egy bejelentenivalóm is, ugyanis megint készültem valamivel a blog olvasói számára. (Részletek a következő bejegyzésben!)


Ha nem szeretnél lemaradni a következő részekről, csak add meg keresztnevedet és E-mail címedet, és értesítünk, ha új cikket publikáltunk!

Név:*
E-mail:*
E-mail mégegyszer:*
(Nincs SPAM, és a levél alján bármikor leiratkozhatsz.)
Üdvözlettel:
Sereg Krisztián

3 hozzászólás

Sereg Krisztián · 2010/03/18 - 13:04

Ha van valami kérdésed, észrevételed a cikkhez, akkor írj bátran, és megválaszolom!

Estevez · 2010/03/20 - 23:07

Perpillanat olyan anyagon dolgozom, ahol valahogy a rendezés, forgatás nem sikerült, a színészeknek elegük volt, kapkodtak, a rendező nem tartotta kezében az eseményeket. Kábé kockánként szedem össze a használható részeket. Mintha színes újságfecnikből építenék óriásplakátot.

piroska28 · 2010/04/01 - 14:36

Eddig DVDXpressDX2-vel dolgoztam az XP-n.
Most nem találok drivert amivel Windows 7-re alkalmas lenne.
Elég sok saját videónk van a családban amelyeket régi VHS-re vettünk fel.
Mivel én nyugdíjas vagyok engem kért fel a család, hogy tegyem át DVD-re a VHS-ről.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .