Lassan elmúlik a nyár, és beköszönt az ősz. A napsugarak lágyabb fényt vetnek az amúgy is aranyban pompázó lombkoronára. Kell-e ennél alkalmasabb idő a természetvideózásra? Kapd elő a kamerádat, és élvezd a lencse elé táruló színkavalkádot! Semmi nem ronthatja el ezt a felvetelt, hacsak… az automatika már megint rosszul allította be a fehéregyensúlyt, így az aranyló őszi táj színe egy csapásra fagyossá, unalmassá vált!

Hogyan menthetnéd meg ezt és a többi hasonló hibával küszködő, ám megismételhetetlen felvételt az enyeszettől?

A megoldas a színkorrekcióban rejlik. A digitalis utómunkálatok során csupán meg kell adnod a programnak, mi az, amit fehérnek, amit szürkének, es mi az, amit teljesen feketének szeretnél látni a képen — a program automatikusan kijavítja a videó színvilagat. Nincs több kék falevél az erdőben, nincsenek piros falak a születésnapi felvételeken.

Hogyan érheted el ezt Te is?
Az októberi videovágás konferencián bemutatásra kerülő Sony Vegas programmal csupán pár kattintás, és a hibás színvilágú videó kaméleonként változtatja visza színeit természetesre.

Te ott leszel azok között, akiknek megmutatom, hogyan?

Üdvözlettel:
Sereg Krisztian
www.videovagas.hu


20 hozzászólás

Bors Norbert · 2008/08/28 - 22:07

Messze van még az az október…..

Tóth Attila · 2008/08/28 - 22:22

Remélem.

Czibor Gábor · 2008/08/28 - 22:29

Kedves Krisztián! Már annyira felcsigáztál az érdekes témák felvetésével,hogy most már attól rettegek,hogy nem leszek számítógép közelben a jelentkezés pillanatában! Több órás HD minőségü anyaggal várom a nekem megfelelő szerkesztőprogramot.Azt hiszem a Sony HDR-SR11-em jól meg lenne ezzel a Vegas fiúval! Üdvözlettel:Gábor

Semsei Károly · 2008/08/28 - 22:41

Kedves Krisztián!
szeretnék ottlenni, bár nekem ez aa program nincs meg, de a megoldás érdekel

Üdvözlettel, Károly

István · 2008/08/28 - 23:37

Nekem is van egy kék pálmafás felvételem amit a sony sr11 produkált.

Üdvözlettel:István

Hermecz Gyula · 2008/08/29 - 00:04

No, most má\’ ölég az erotikábú\’! Léptyünk má\’ a tettettek mezejire! Hun (hol), osz\’t (és) mikó? Meg oszt\’ , há\’ (hát) mikó\’ kő fizetni azt a sok pízetet? Meg ugyi; asse mindegy: há\’ (hova) megyünk tanúnyi.
Köszönöm a lehetőséget, nem mindennap vagyok NET közelben, ezért nagyon örülnék, ha beleférnék az 50-be.
Üdv: Gyula

Mazán Károly · 2008/08/29 - 07:30

Kedves Krisztián!

Október második feléig még elég sok idő van, pláne a konferenciáról elkészülő összeállítás elérhetőségéig. Addig is érdekelne egy – s más az eddig említettek közül.
“Sony Vegas programmal csupán pár kattintás”. Ennek kapcsán kérdezném, hogy a program “tud e” magyarul, vagy elérhető e hozzá magyarítás?
Korábbról idézve, “azt is elmondom, hol tudja megvenni elképesztően olcsón és jogtisztán!”. Ha már most érdekelne, akkor is meg kell várnom az Október végét?

Mazán Károly

Eskuvovideos · 2008/08/29 - 09:32

Én egy HDR-SR1-es kamera tulajdonosa vagyok. Szuper szineket ad, de azért néha a színkorrekció nem árt. Nekem a Vegas sem hozta a HD-hez fűzött reményeket. A HD-hez bivaly gép kell, ami jelenleg a piacon igen drága. A Core 2 2,2-es 3 GB-s 512MB os videókártyás laptopom is csak nyögvanyelősen birkózik meg a HD-vel. Az effektezés jó dolog, de rengeteg erőforrást elvisz.

Nem beszélve arról, hogy a Vegas jelenleg aranyárban kapható.

Szepesházyné Saáry Zsuzsa · 2008/08/29 - 10:16

Kedves Krisztián!
Továbbra is érdekel engem is a tanfolyam, mert egy kis magyarázat ráfér mindegyik programra, ha “tökéletes ” is. Az én gépemen is sorakoznak a szerkesztésre váró programok.Nekem Sony HDR-SR 5-öm van.
Üdvözlök mindenkit: Zsuzsa

Estevez · 2008/08/29 - 10:20

Magyarításhoz: általában a magyarítások nem sikerülnek jól, és csak összezavarják az embert. A pár angol szakszót érdemes megtanulni.

Magyar nyelvű leírás viszont nem elvetendő.

Ferfer · 2008/08/29 - 12:53

Remélem ott leszek.

Roland · 2008/08/29 - 22:47

Kedves Krisztián!
Csatlakozom az előttem szólókhoz.Remélem ott lehetek.Kb egy hónapja kezdek ismerkedni a Vegas 8.0 Pro-val, AVCHD file-ok feldolgozásával.
Sajnos a kevés idő miatt lassan megy.Ezért mindenképp hasznos lenne a kurzus.Ráadásul ott vannak még a Vegashoz kapcsolható programok ( Dvd Architect+Soundforge+a Prodad plugin-jai, Mercalli stb.amiket szintén jó dolog lenne ismerni ).Bizonyosan sokkal könnyebb a Vegast megismerni így egy intenzív oktatáson, mint naponta egy-egy órát rászánva csak kattintgatni és olvasgatva az “online help” leírást.
Kérdezném tehát mikortól lehet biztosra jelentkezni, mekkora a “túljelentkezés” , ha van?
Üdv.:
Roland

Gabeex · 2008/08/30 - 12:30

Én biztos hogy itt leszek!

Hitkan · 2008/08/30 - 22:34

Vááá mindenki írja a HD-ket(hómvidejókhoz), hogy még a szemem is vibrál tőle. Én meg itt HD nélkül csinálom az amatőr filmjeimet 🙂 Ne is figyeljetek, csak az irígység beszél belőlem. 🙂

A mondanivalóm lényege, hogy azért utólag nem lehet olyan szép minőséget elérni,(legalábbis ezt tapasztaltam eddig, főleg ha a jelenet nem volt jól bevilágítva) mintha a helyszínen odafigyeltünk volna a fehéregyensúlyra. Persze ha már késő, akkor jó megoldás.

Nagy Zsolt · 2008/09/01 - 09:25

Bízom benne!!

Halev · 2008/09/01 - 09:45

Kedves Krisztián, remélem, én is ott leszek. Üdv. Halász Éva

Sereg Krisztián · 2008/09/01 - 09:56

Bár van elérhető magyarítás a Sony Vegashoz, én mégis ragaszkodom az angol kezelőfelülethez, mert egyrészt én is zavarónak tartom, hogy ugyanazt a kifejezést szinte minden programban másképp fordítják, másrészt szeretném, ha a konferencia hallgatói találkoznának az idegen nyelvű szakkifejezésekkel is. Ez megkönnyíti a nem magyar nyelvű programok későbbi használatát, ráadásul, mivel a konferencián részletesen elmagyarázom majd, mi mit jelent, a magyar nyelvű programok megértésével sem lesz majd probléma.

Valóban, a HD filmek vágásához hatalmas teljesítményre van szükség. Épp ezért a konferencián főleg SD videókkal dolgozunk majd (főleg, de szeretnék pár perc HD anyagot is bemutatni), viszont ki fogok térni a HD és az SD videók közötti szerkesztési és beállítási különbségekre is.

Üdvözlettel
Sereg Krisztián

vaspéter · 2008/09/01 - 17:35

csak ülök a gép előtt és várom az októbert, hogy végre
megtanulhassam…
igen , ott leszek

Szabó Jánosné · 2008/09/01 - 19:37

Kedves Krisztián!
Nagyon sok felvételt készítettem 2000 óta a Panasonic miniDV kamerámmal.Sajnos, ennek a kamerának nagy hibája az, hogy ha automatikus fehéregyensúlyt használok, felvétel közben is átvált UFO színekké mindent, ha például elmegy valaki előtte.Mivel a felvételek nem előre beállítottak, bármi bezavarhatja a fehéregyensúlyt, s akkor kékes árnyalatúvá válik minden.Tehát jó lenne egy olyan szoftver is, ami ezt korrigálja.Remélem, megfizethető az ára, és a számítógépem is elég erős hozzá.

Sereg Krisztián · 2008/09/04 - 00:03

Többször felmerült már a technikai háttér kérdése, pontosan milyen számítógépre van szükség a Sony Vegashoz.

Felkeresve a gyártó honlapját, kiderül, hogy minimum 2,6 GHz processzor és 512 MB memória szükséges a HD videók kezeléséhez.

Nos, ez nagyon jól hangzik, hiszen még a négy éves számítógépem is nagyobb teljesítménnyel bír ennél. Valóban elfut rajta a Vegas, azonban, hogy HD filmeket vágjak vele, azt nehezen tudom elképzelni. Hogy ilyen alacsonyra szabták a határt, inkább marketing stratégiának vélem.

Személy szerint a fent említett konfigurációt csak SD videók szerkesztéséhez ajánlanám, mint a szükséges minimum. HD videókhoz legalább kétmagos, de optimálisan 4 magos számítógépre lesz szükség, rengeteg memóriával.

Azoknak, akik csak a számok nyelvén értenek, íme a konfiguráció, amin a bemutatót tervezem. (Mint már említettem, lesz pár HD videó is, ezért tartottam szükségesnek ezt a teljesítményt nyújtó gépet)

Intel CoreQuad 4×2,6 GHz
4GB DDR2 RAM
160 GB merevlemez

A Sony Vegas maga nem nagy igényű szoftver, alaphelyzetben kevesebb memóriát foglal és a processzort is kevésbé terheli, mint pl. a Pinnacle, viszont az utólagos számításoknál (renderelés) és az effektek valós idejű, nagy felbontású megjelenítésénél megkívánja a nagy teljesítményt. Gyengébb gépeken is használható, viszont ilyen helyzetben az átkódoló folyamatokat órák alatt tudja csak elvégezni. (Pláne, ha HD-ről van szó.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .