Rengeteg olyan vágott felvétellel találkoztam már, ahol humoros feliratok kisérték a filmet. Ezek többnyire vidám hangulatot kölcsönöznek a műnek, viszont légy résen, mert a túl sok felirat eltakarhatja a lényeget.

Milyen feliratot válasszak? Ízlés kérdése – mondhatnánk, de valójában ennél sokkal többről van szó. Ha megnézed, egy horrorfilm címe teljesen más betűtípussal készül, mint például a Csillagok Háborújáé. Míg az egyik valószínűleg gótikus stílusú betűkészletet használ, addig a másik inkább futurisztikus megjelenésű karaktereket.

Ha teljesen egyedivé akarod tenni a videód feliratait, nézz körül az interneten speciális betűtípusokért. Gépeld be a google keresőjébe, hogy “Fonts” azaz betűtípusok. Rögtön az első oldalakról több száz ingyenesen letölthető betűkészletből böngészhetünk. Az egyik pl. a www.dafont.com, ahol kereshetsz a betűtípus neve szerint, de akár stílus szerint is.

Ez után a Windows mappa Fonts könyvtárába kell másolni a kitömörített betűtípuskészletet, és már használható is a word-ben, vagy a videó vágó alkalmazásban.

Arra is figyelj, hogy a felirat színe ne legyen nagyon hivalkodó, vagy ha több színt választasz, ne legyen egymástól elütő a színkombináció. A legtöbb házi videófelvétel ebbe bukik bele.

Kerüld például a kék alapon piros, illetve piros alapon kék kombinációkat, mert ilyenkor elmosódnak az élek, a szöveg nehezen olvashatóvá válik. Ha viszont mégis ezt a színpárt szeretnéd használni, inkább tegyél be a kettő közé egy harmadik színt, mondjuk a fehéret, mint körvonal (outline). Ezzel elválasztod a két problémás színt, és nem kell kicserélned egyiket sem. 

A feliratot szebbé és modernebbé varázsolhatod, ha árnyék (shadows) vagy ragyogás (glow) effektet adsz hozzá. Ilyenkor érdemes az árnyékot feketére, a ragyogást pedig a betűk színére állítani.

Végezetül pedig figyelembe kell venni a háttér színét is, hogy a felirat olvasható maradjon. Sötét háttér esetén értelemszerűen válassz világosabb színt, és fordítva.


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .