Lassú pcMi az a proxy? Ha megnézed a szótárban, azt fogod látni, hogy helyettes, helyettesítő, stb. Ha szeretnéd tudni, hogyan kapcsolódik ez a videovágáshoz, és hogyan gyorsíthatod föl vele a szerkesztést gyengébb gépeden, olvass tovább!

Tegyük fel, hogy egy olyan számítógéped van, amivel kielégítő sebességgel tudod megvágni az SD minőségű videóidat. (Pl. a miniDV-ről átjátszott felvételeket.) Ám nemrég vettél egy FullHD-s kamerát, aminek a nyersanyagát már nem is viszi olyan jól ez a gép. Ha pedig még effektezni is akarod, csak hosszas gondolkodás után jelenik meg az eredmény. Hát lehet így vágni?!

Gondoltál arra, milyen jó lenne, ha ezek a FullHD-s fájlok is pihekönnyűek lennének a géped számára? Milyen lenne, ha akár netbook-on is vághatnád őket? Ha igen, akkor itt az ideje a gondolat gyakorlatba ültetésének!A proxy-k tulajdonképpen lebutított videók. A céljuk, hogy a vágóprogram ne a nagyfelbontású anyaggal dolgozzon, hanem egy kisebb, könnyebben kezelhető formátummal. Ha maradunk az előbbi példánál, akkor ez a FullHD nyersanyaghoz képest egy SD minőségű anyagot jelent.

De hogy működik? A vágás előtt fogod a FullHD-s nyersanyagot, és csinálsz belőle egy SD-re butított verziót. Figyelj, hogy a képkockák száma, és a képarány (pl. 16:9) ugyanaz maradjon. A felbontás természetesen változhat.

Itt egy konkrét példa: az 1920×1080-as, FullHD-s, mp4-es videódból készíthetsz egy 640×360 képpont méretű videó-szerűséget, amit nem, vagy csak nagyon kicsit tömörítesz (avi vagy mpeg2). Ez még az SD-nél is gyengébb, viszont ahhoz, hogy egy kis előnézeti ablakban dolgozz vele, teljesen megfelelő, ráadásul sokkal gyorsabban viszi majd a géped, mint a régi videóidat!

Elkészíted a komplett filmet ezzel az SD videóval. Az effektek hasítanak, nem szaggatnak, a program szélsebes, és Te is villámgyorsan kész leszel. Mielőtt pedig a renderelésre nyomnál… ITT JÖN A TRÜKK!

A videókat visszahelyettesíted az eredeti FullHD-s anyaggal! Azaz a proxy-kat visszacseréled az eredetire! A jobb programok (Vegas, Premiere és afölött) ezt mind meg tudják úgy csinálni, hogy a fájlokat lecserélik, az effekteket és a vágási pontokat viszont megtartják – így ugyanazt a hatást éred el, mintha a falon lógó faragott fakeretes, ám tintasugaras nyomtatóval készített képet lecserélnéd az ugyanazt ábrázoló, ám eredeti Munkácsy képre… A keret, az üveg marad (= az effektek maradnak), ám a kép a lehető legjobb minőségűvé válik. 🙂

Ennyit az elméletről – térjünk át a gyakorlatra – videóval!

Ha kérdésed van, tedd fel egy hozzászólásban!

Ha érdekelnének hasonló tippek, iratkozz fel a blogértesítőre!

 

Üdvözlettel:
Sereg Krisztián


21 hozzászólás

dusinnhht · 2011/05/23 - 14:32

Mekkora zsír! Jó ötlet!

bekesy · 2011/05/23 - 15:32

Kedves Krisztián!

Ez hatalmas ötlet, nagyon köszönöm. Sajnos a végén a renderelést nem gyorsítja fel, de legalább vágni lehet így.
Ha lehetne egy kérdésem: mi az a konfiguráció, amivel mondjuk két-háromszoros idővel lehet már renderelni a HD-filmeket?

Sereg Krisztián · 2011/05/23 - 16:38

Igen, a renderelések ugyanolyan lassúak maradnak – viszont az ember nem öregszik meg, amire visszanézi egy effekt hatását.

Én otthon ilyen gépen vágok, és ezen viszonylag gyorsan mennek az mp4-es HD videók (legalábbis nincs gond a megjelenítéssel Preview módban, és ez az utóbbi HD videó is elkészült 10 perc alatt):
Intel Core2Quad 2,6 GHz
4GB RAM
Nvidia 8600 GT 512MB

(Tom) · 2011/05/23 - 17:33

SZerintem is egy egyszerű,ám hasznos videó volt!
egyébként kedves Bekesy, ha egy HD videót mp4-formátumban mentesz,máris feleannyi idő alatt kész leszel! (vegasban sony avc mp4 én a több fps-est használom,de kevesebb fps,kevesebb render idő!)

Sereg Krisztián · 2011/05/23 - 18:28

Azért egy 10 fps-es videót nem néznél olyan szívesen, mint egy 24-eset 🙂
Az mp4-es megoldással sem értek feltétlenül egyet! I A renderelésnél a formátum mellett az is számít, hogy milyen a kezdő és célfelbontásod, mekkora bitrátával dolgozol, és mennyi effekt van a videókon.

Snailmen · 2011/05/23 - 22:40

Sziasztok!

Tényleg hasznosak voltak a fent említettek.
Azonban érdekesképpen mondom nem árt utána nézni a virtuális memóriának is a vezérlőpultban. Esetenként (beállítástól függően) kisebb méretű lehet, ami jelentősen lelassítja a vágási munkákat. Saját tapasztalatból írom ugyanis a múlt hónapban szenvedtem egy videóval, mire kiderült nagyon le volt butítva a virtuális memória a gépben, és jöttek a téli hidegekre emlékeztető lefagyásos esetek és akadozások. Mondjuk a gépemet nemrég másodkézből vettem és nem néztem utána a beállításoknak. A beállítások elvégzését olyannak ajánlom aki ért egy kicsit a géphez.
Bocs ha hülyeséget írtam, de nekem tényleg ez volt a problémám, ami megoldódott, miután átállítottam.

Sereg Krisztián · 2011/05/24 - 04:59

Ez tényleg jó ötlet! Valamint azt is be lehet állítani, hogy a Vegas Options/Preferences/Video menüjében érdemes növelni a Dynamic RAM Preview, és a Maximum number of threads értékeit. (Ez gyorsíthatja a megjelenítést, ha a gépünknek van még fölösleges kapacitása, de lassítja, ha már nincsen, ezért érdemes kísérletezni az optimális értékekkel!)

Kovács László · 2011/05/24 - 08:43

1-2 megjegyzés:
A max number of threads: ahány magos a gép…. nincs értelme fölé menni.
Alá akkor, ha pl. egy magot fenntartanál, hogy a render idő alatt használd valamire a géped 🙂

Dynamic ram preview: attól, hogy ezt feltornászod, nem történik semmi. Illetve igen, de…

Bonyolult, sok effektes kompozit, mittomén mit,
a previewban nincs ideje kiszámolni, és leesik a framerate. Kijelölöd ezt a részt (loop region) és shift+B. Ekkor lerendereli azt a részt, de nem fájlba teszi, hanem a dinamyc ram preview cache-be. És innen veszi elő, ha a timeline lejátszásakor ahhoz a részhez ér. DRP növelése akkor szükséges, ha hosszabb részletet kellene így előre leszámoltatni, és nem fér el – ezt egyébként onnan látod, hogy amit kijelöltél loop regionnak, aut. beszűkül.

Szóval, a lényeg, hogy önmagában a DRP növelése SEMMILYEN módon nem befolyásolja a teljesítményt, hacsak úgy nem, hogy jól felhúzod, ezáltal elfoglal egy csomó memóriát, amit egyébként másra is lehetne használni, tehát fordítva sül el a dolog, mint várnád… 🙂

Ezért aztán a DRP nálam fixen 0 🙂

A demón láttam, Krisztián, hogy sok videó volt a könyvtárban. Ha a timeline-on létrehozol mindre egy régiót, a tools/scripting/batch render segítségével egy mozdulattal elvégezheted az összes renderelését a proxyba. Akár otthagyhatod a gépet éjszakára, reggelre biztosan végez, az általad mutatott kézi módszerrel “lesni kell”, hogy vajon kész-e, és lehete indítani a következőt.

Effektek tekintetében a sharpen/blur hatása felbontásfüggő (ugyanaz az érték teljesen másképpen néz ki 350*240 videón, mint akár 720*576, nem beszélve a fullhd-ról), így ezek paraméterezését meg kell hagyni a fullhd anyagra. És tudom, hogy van még ilyen effekt, de most csak ez a kettő jutott eszembe.
Szóval, ezzel is vigyázni kell.

Kovács László · 2011/05/24 - 09:00

Hopsz, mit találtam. Valószínűleg ez az igazán elegáns megoldás 😉
http://www.sonycreativesoftware.com/forums/ShowMessage.asp?MessageID=582248

Dzsotti · 2011/05/24 - 10:14

Az Edius ilyet nem tud (kicserélem a forrás videókat trükköt), kár érte.
AVCHD-t miért nem lehet smart renderelni? Erre van valami megoldás?

Kovács László · 2011/05/24 - 10:50

Szia Zsolti!
Én úgy tudom, az Ediusban nem kell így trükközni, mert annak natív proxy támogatása van. De mert sosem használtam, nem is tudom, hogy hol van, meg hogyan kell használni. Majd Janit meginterjúvoljuk, ha ez fontos neked 🙂

AVCHD smart render: egyelőre nem támogatott. Nem tudom miért.
Ha sokan kérik, biztos megcsinálják, és egy újabb verzióban már benne lesz.
Lehet, hogy ez a Vegas 10.0e lesz már, de az is, hogy csak a 12.0 🙂

Sereg Krisztián · 2011/05/24 - 10:57

A batch render sajnos már nem fért be az így is 5 perces videóba, de valóban ez a legmegfelelőbb ilyen célra.

Igazából a Sony nem annyira támogatja ezt a megoldást. Premiere-ben pl. külön gomb van a Projek ablak jobbklikkes menüjében a proxy készítésre. Ha megnyomod, automatikusan generál egy proxy-t, és a végső rendernél magától visszahelyettesíti az eredetit.

Csak sajnos a premiere nincs olyan jól megírva, hogy elfusson gyengébb gépeken…

Köszönöm a helyreigazítást, jobban ki kellett volna fejtenem, mire valók ezek a funkciók. De a Te hozzászólásod kimerítően leírja őket.

Sereg Krisztián · 2011/05/24 - 11:39

Most nézem ezt a linket, igen, talán ez a legegyszerűbb megoldás – ezzel már hozza a premiere-t!

Dzsotti · 2011/05/24 - 12:57

Ediusban láttam a settigsben proxy lehetőséget, be is van pipálva gyárilag, de sajnos lövésem sincs mit kezdjek vele… Amúgy különben ez nem annyira fontos már nekem, csak egy-két ütősebb filterezésnél akad le, meg a nagyon-nagy felbontású fotóknál.
AVCHD Smart render komolyabban foglalkoztat, múltkor egy kis hiba javítása miatt kellett 9órát várnom az újra renderelésre 🙁

Stanky · 2011/05/25 - 13:32

Ez király ötlet, köszi!

A Premierben viszont nem találtam meg az emlegetett lehetőséget, kifejtenéd bővebben? “Premiere-ben pl. külön gomb van a Projek ablak jobbklikkes menüjében a proxy készítésre. Ha megnyomod, automatikusan generál egy proxy-t, és a végső rendernél magától visszahelyettesíti az eredetit.”

Sereg Krisztián · 2011/05/26 - 00:09

@Stanky Bocsáss meg, tévedtem. After Effects-ben van csak. Nem gyakran használom a Premiere-t… Ott csak Replace footage van, ami ugyanaz, mint a Vegas-ban a Replace… Viszont a Premiere-nek elég jó a batch render funkciója, hála az adobe család közös media encoder-ének.

abrahampatrik · 2011/05/28 - 18:27

Nagyon hasznos volt, épp ilyen problémával küzdöttem, hallottam erről a proxy-kkal való vágáskor, de már teljesen értem! Nagyon köszönöm !

Dzsotti · 2011/05/29 - 11:28

Itt az orvosság a AVCHD smart renderre: http://www.videohelp.com/tools/tsMuxeR%20
Igaz ez egy külső progi, de ez tudja már, akkor valószínűleg előbb-utóbb a vágóprogikba is be kerül majd.

Cokigolyó · 2011/12/16 - 12:15

SZIASZTOK!
VALAKI SEGÍTSEN!
Aránylag egész jó kis gépem van ,viszont egy 1280*720 vagy 1920*1080-as projektet ADOBE AFTER EFFECTS-ben 15 óráig akar renderelni !! az anyag 20-30 másodperces mégis ilyen sokat aakr vele bajlódni!
A segítséget előre is köszönöm!!!!

Sereg Krisztián · 2012/02/29 - 12:03

Szia! Mit jelent, hogy aránylag egész jó?

Tibor · 2013/01/03 - 00:56

A Vegas Pro 12-ben nem tudom beállítani ezeket a beállításokat. Ti melyik verziót használjátok.
8 magos gépem van 8 gigás memóriával, ssd és mégis szarakodok.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .