A minap egy iskolai előadás akadt a kezem ügyébe, amelynek pörgős alapzenéje ihlette ezt az ötletet, amit most szeretnék megosztani Veletek.

Valószínűleg már mindenki készített olyan felvétel, ahol szép lassan ráközelített (zoomolt) a témára. Az ilyen képsorokkal Dunát lehetne rekeszteni, a lágyfolyású természetfilmekben vagy utazás beszámolókban nincs is vele semmi probléma, viszont a mai példánkban a zene ritmusa miatt ide valami pörgősebb dolog fog kelleni.

Íme a vágatlan videórész (csak pár másodperc):

Mivel csak egy kamera felvétele áll rendelkezésünkre, nincs olyan lehetőség, hogy más plánokat vágjunk be a zene ritmusára. Hogyan tudnánk ebből az egyszerű és unalmas jelenetből mégis használható képsort készíteni, ami még az alatta pergő dobhoz is passzol?

Hívjuk segítségül a kedvenc vágóprogramunkat, és töltsük be a filmet! (Gyakorlatképp akár ezt a videó is letöltheted a mediaconverter.org segítségével a Youtube-ról – részletek a Youtube videók letöltéséról szóló korábbi cikkemben).

Íme a vágatlan jelenet:

Vágatlan jelenet

A zene ritmusára szabdaljuk szét a jelenetet minden egyes ütemnél. Toljuk el az így keletkezett snittek közül minden másodikat a zoomolás egy későbbi részéhez, hogy a videó “darabos” legyen. (Ezt Vegas-ban úgy teheted meg könnyen, hogy a Ctrl-t nyomvatartod, miközben az egér bal gombjával balra húzod a snittet. Ha más programot használsz, csak illeszd be újra a teljes videót, és vágd méretre a későbbi részeket a példa jelenetből, és azt szúrd be minden második snitt helyére.)

Másik sávra raktam a szétvágott részeket, hogy jobban látszódjon:

Vágott snittek

Így lehet földobni az amúgy megszokott variót:

Hamarosan újra jelentkezem, addig is ne felejtsd el, hogy már csak 4 nap, és indul a fórum! Ha van valami kérdésed a vágással kapcslatban, elakadtál, vagy szeretnél a készülő fórumhoz valamilyen témakört ajánlani (a már meglévőkhöz), akkor írj bátran a hozzászólásokhoz!

 Üdvözlettel:
Sereg Krisztián
www.videovagas.hu

Kategória: Videó

4 hozzászólás

H. Balázs · 2009/03/16 - 22:22

Magyar deszkás videókban előszeretettel szokták alkalmazni ezt a technikát. A baj ott az, hogy én nem hiszem el nekik, hogy a trükksorozatokat egybe veszik fel, mert egy ilyen képugráltatással lehet csalni. 😛

Sereg Krisztián · 2009/03/16 - 23:02

Igen, nagyon egyszerűen ki lehet cserélni a képeket egy másik, ugyanabban a kameraállásban fölvett részlettel. Egy profi vágó pedig anélkül egybeillesztheti a képeket, hogy azt észre se vegyék…

Fűzfa Zsolt · 2009/03/17 - 09:13

A téma választása nem indokolja a “felpörgetést” Mit készítesz elő vele? Ez a vonulás egyszerűen kimaradhat. A totál után jöhet a srác megszólalása közeliben. (Mikrofonnal érkezik, mondani szeretne valamit.) A stílus is és a zenéje is keveredik. Itt egy eseményrögzítést láthatunk. Más a helyzet, ha klippet szeretnénk készíteni, de azt meg a téma nem indokolja.

Sereg Krisztián · 2009/03/17 - 12:49

Igen Zsolt, jól látod a helyzetet, ez valóban nem egy profi videoklip, hanem egy szalagavató részlete. (Ezért vannak öltönyben.) A zene is adott, mert ezt választották a koreográfiánál, és mivel a szöveg alatt is szól, nem nagyon lehet vagdosni. Az előadás kontextusában viszont annak, hogy bejön ill. majd nemsokára kimegy a sétáló ember, külön jelentőssége van, mert épp “azt akarja mondani” a mű, hogy az évek alatt csak úgy jöttek-mentek a tanárok.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .