Joggal fel lehet tenni a kérdést, végleg kiégett a dolog? Van-e megoldás erre a kiégésre? Nos, a mai cikkben erre keressük a választ!

A kiégés gyakori a videózásban. Főleg akkor érhető tetten, ha erős napfényben, vagy ablak előtt filmezünk. Ilyenkor a fényes téma annyira fehér, hogy az érzékelő semmilyen árnyalatot nem tud hozzárendelni az adott képpontokhoz. Ez akkor lesz zavaró, ha túl sok a kiégett pixel, vagy ha valamiyen effektet szeretnénk tenni a képre. (A kiégett információüres területtel ugyanis nem tud mit kezdeni a vágóprogram.)

Nem kellett sokáig keresgélnem, amíg ezt a képet találtam:

Kiégett ég

Nagyon szép lenne, de sajnos az ég túlságosan világos, elvesznek rajta a színek. Ha viszont a fényerőt csökkentjük (Brightness and contrast effekt), akkor eltűnik a tavon tükröződő szép árnyalat.

Ám van egy módszer, amivel különböző effektek hozzáadása nélkül is módosíthatjuk a felvételt! Egyszerűen egy új réteget kell hozzáadnunk:

Átmenet

Ez egy átlátszó png kiterjesztésű kép. Ha ezt a szerkesztőprogramban a kép fölé helyezed, akkor ezt az eredményt kapod:

Javított ég

“A különbség szemmel látható!” Igen, de hogy jön mindez a videózáshoz?! Csak úgy, hogy ezt a statikus videóiddal is megcsinálhatod! Egy kicsit lentebb mellékeltem néhány képet, ami hasonló égszínű mintázatokat rejt. Töltsd le az alábbi képek egyikét, és ha túlságosan kiégett az ég, egyszerűen helyezd fölé a Timeline-on! Mivel a képek nem fehérek, hanem átlátszóak, alattuk a videó ugyanúgy látszani fog. Ha túl élénkek, csak vedd lejjebb az átlátszóságát.

Naplemente színek
Nyári reggel színei

Ez így mind szép és jó, de mi a helyzet, ha nem szeretnéd, hogy a fák hegye is kék legyen? Itt egy videó, ami kiküszöböli ezt a problémát is!


Ha nem tetszik az egyszínű háttér, akkor akár valamilyen szép felhős képet is berakhatsz helyette!

Kövesd a blogot, mert a következő bejegyzésben azt is megmutatom, hogyan tudod kicserélni az eget mozgó videóknál! Iratkozz fel a blogértesítőre, ha még nem tetted volna! Katt ide: http://blog.videovagas.hu/?page_id=262

 

Üdvözlettel
Sereg Krisztián

 


3 hozzászólás

Piroska · 2011/05/19 - 15:55

Köszi !!! Piroska

Sereg Krisztián · 2011/05/22 - 14:24

Nagyon szívesen! Ha bármilyen kérdés van videóval kapcsolatban, akkor itt válaszolok!

Ami talán a videóból nem látszik, hogy a lens flare nevű effektet a háttérre kell húzni, nem az eredeti filmre.

A másik ami még eszembe jutott: az effekteknél fontos a sorrend! Nem mindegy, hogy a Brightness and contrast effekt van elől vagy a Chroma key! 1:49-nél látszik, hogyan lehet megcserélni a sorrendet.

És még egy utolsó tipp! A kevesebb több! Inkább legyen enyhébb árnyalatú az ég, mintsem hogy túlságosan mű hatást keltsen! Ha a lens flare is túlságosan mesterséges, azt is jobb lehet kihagyni.

Kakucsi-Csernák Zoltán · 2015/07/02 - 19:37

Köszönöm Krisztián a bejegyzést. Egy régóta foglalkoztató ötletre adtál megoldást. Ez annyira egyszerű effekt, hogy eszembe nem jutott volna;))

Zoltán

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .