Itt egy lista, és három kérdés, amivel eldöntheted, melyik a legjobb videovágó program a számodra!

Szertetnél megtanulni egy vágóprogramot?

Itt a lehetőség, ingyenes kezdő vágás webináriumot tartunk az érdeklődőknek. A koronavírusra való tekintettel az első, gyorstalpaló tanfolyam ingyenes lesz. Ezen a nulláról kezdve megtanulhatsz megvágni egy rövid filmet.

Jelentkezz most ingyenes, Videovágás Gyorstalpaló Webináriumunkra!

[webgalamb form=”7″]

Egyszerű vagy összetett vágóprogramot szeretnél?

Melyik fontosabb számodra, hogy könnyen kezelhető és könnyen tanulható program legyen, vagy hogy mindent tudjon? Ez az árat is meghatározza majd. Egyszerű vágóprogram fog kelleni, ha:

 • összefűznél pár videót, amit a mobiloddal / kameráddal vettél fel
 • kivágnál egy részt, amit fel akarsz tenni a netre
 • nem akarsz órákat tölteni azzal, hogy rájöjj mit hogy kell csinálni, csak gyorsan túl akarsz esni a vágáson

Bonyolult (kedvesebben: összetett) vágóprogramra lesz szükséged, ha:

 • a részletekig szeretnél minden technikai paramétert magad
 • zöld hátteres (greenbox vagy bluebox) anyaggal kell dolgoznod
 • profi fájlformátumokkal akarsz dolgozni (dnxhd, prores, képszekvenciák stb.)

Egyedül dolgozol, vagy csapatban?

Az egyszerű programok általában nem teszik lehetővé, hogy másik gépen lehessen folytatni a munkát. Az összetett vágóprogramok közt is akad, ami szinte teljesen alkalmatlan erre a feladatra.

Egy filmes vagy tévés vágóprogramban elengedhetetlen, hogy hálózaton megosztva felváltva vagy párhuzamosan tudj dolgozni a kollégáiddal ugyanazon a projekten.

Általában igaz, hogy ha szeretnéd másik gépen folytatni a munkát, akkor ugyanazt a vágóprogramot kell használd, azonos verzióval, és meg kell hogy legyenek a médiafájlok mindkét helyen. Szerencsére ma már van pár vágóprogram, ami egyszerű(bb) átjárhatóságot biztosít.

Milyen rendszered van?

Windows? Mac? Linux? Mobil? Ez eléggé behatárol. Általában igaz, hogy Windows alatt minden fut, Avid, Premiere, Resolve, Vegas, minden… de van egy kakukktojás. A Final Cut Pro csak és kizárólag Mac-en érhető el.

Mennyit akarsz rá költeni?

Van egyszeri díjas, havidíjas és ingyenes vágóprogram is. A profi vágóprogramok (Avid, Premiere) többnyire havidíjas, vagy egyszeri díjas konstrukcióban kaphatók, az otthoni használatra készült programok egyszeri díjasak – bár itt is kezd hódítani a (némileg szerényebb) havidíj. Az ingyenes programok viszont általában valamilyen korlátozással, vagy kevesebb funkcióval bírnak.

Kiemelném a DaVinci Resolve-ot, aminek az ingyenes verziója messze kiemelkedik tudásban a többi közül. Azért szerencsére nem ennyi a “piac”, a Shot Cut is egy ígéretes projekt, és egyszerűbb dolgokra ott az iMovie vagy a Microsoft Photos.

Vágóprogram választó táblázat

Most pedig jöjjön, a legismertebb vágóprogramok táblázata aszerint, hogy könnyű vagy profi, egyszemélyes vagy munkafolyamatba ágyazható, és hogy milyen rendszeren működik. Ja és az áruk – ha van.

Vágóprogram választó

VágóprogramÁr (2020 április)Egyszerű (1 - 5) összetettMásik rendszerekkel mennyire működik együtt?
(1 rosszul - 5 nagyon jól)
Mennyire könnyű vele több felhasználónak dolgoznia?WindowsMacLinux
Adobe Premiere Pro$25,39 / hó 1 éves előfizetéssel434igenigennem
Avid Media Composer$23,99 / hó 1 éves előfizetéssel544igenigennem
Final Cut Pro X$299333nemigennem
DaVinci ResolveIngyenes, Pro verzió $299555igenigenigen, de csak a fizetős verzió
Sony Vegas Pro 17$299-449, vagy $16,67 / hó 1 éves előfizetéssel323igenigennem
iMovieingyenes111nemigennem
Windows Fotószerkesztőingyenes111igennemnem
Shotcutingyenes121igenigenigen
HitFilm Expressingyenes / fizetős effektek332igenigennem

Premiere Pro

Talán az egyik legnépszerűbb vágóprogram a piacon. Legnagyobb erőssége az Adobe Creative Cloud nevű csomag, amire elő lehet fizetni, széleskörű audiovizuális eszköztárat ad, és minden program kompatibilis benne egymással. Az előfizetés magába foglal egy betűtípuskönyvtárat, stock fotó- és videótárat, porfolió készítő oldalt, és sok mást is.

Viszonylag könnyű beletanulni, hasonló logikával működik a Cloud csomag minden eleme.

Elérhető Mac-re és PC-re is, és könnyű megosztott projektekt létrehozni benne, ha nem csak egyedül dolgoznál.

https://www.adobe.com/hu/products/premiere.html

Avid Media Composer

A profi filmes és televíziós műsorkészítés alfája. Nagy, robosztus, és kissé nehezen tanulható, de megbízható és megbírkózik minden profi fájlformátummal.

Mac-en és PC-n is működik. Többfelhasználós stúdiók előszeretettel használják, mert a profi verzióban felhasználók szerinti jogsultságokat is be lehet állítani.

https://www.avid.com/media-composer

DaVinci Resolve

Ezt a programot akkor is érdemes letöltened, ha már van másik vágóprogram a gépeden, mert olyan, mint egy igazi svájci bicska. Egy vágóprogram, egy fényelő program, egy effektezó program, és egy hangszerkesztő program egyben. Ja és ingyenes. De van fizetős verzió is a profiknak, egyszeri díjért egyszerre két gépen is használható a Studio verzió.

Megbirkózik az összes profi vágóprogram ki- és bemenetével, egész vágásokat tudsz átrakni bele Avidból Premiere-ből Final Cut Pro-ból, és más programokból. És visszafelé is működik.

Több felhasználó is kezelheti, akár egyszerre többen is dolgozhatnak ugyanazon a projekten.

Mac-en PC-n és Linuxon is működik, utóbbin csak a fizetős verzió.

Hátránya, hogy eléggé gépigényes: legalább 16GB RAM és 4GB memóriájú videokártya kell hozzá, ha pedig a Fusion nevű effekt modulját is használni akarod, ennek a dupláját is megeszi reggelire.

https://www.blackmagicdesign.com/products/davinciresolve/

Sony Vegas

Annó én is ezen kezdtem el vágni, nagyon gyors, egyszerű és kis gépigényű, mégis mindent meg lehet benne csinálni, amire az embernek szüksége van.

Elsőre bonyolultnak tűnhet, de gyorsan beletanul az ember. Nem többfelhasználós és nehezen integrálható céges környezetbe, otthonra viszont jó választás. Mac és PC kompatibilis.

https://www.vegascreativesoftware.com/us/

Final Cut Pro X

Ha másik vágóprogramról jössz át, a mágneses idővonal és a kulcsszó struktúrája miatt van egy kis tanulási íve. Ha viszont már ráéreztél, annyira gyors és egyszerű vele dolgozni, hogy nem is akarsz majd mással.

Kinézetre egy cukorkához tudnám hasonlítani (igen, egy szivárványszínű, pörgő cukorkához), a felülete annyira egyszerű, amennyire csak lehet, cserébe a pro beállításokat lesz nehéz megtalálnod.

Csak Mac-en működik, de arra talán ez a legjobb választás. Többen is használhatjátok, de nem kommunikál könnyen más programokkal.

Egyszer kell megvenni, és onnantól minden frissítése a tiéd.

https://www.apple.com/final-cut-pro/

Open Shot

Ezt egy ehhez hasonló, angol oldalon láttam, letöltöttem, kipróbáltam, nem ajánlom senkinek, semmilyen célra. De beraktam, hogy neked már ne kelljen letölteni.

Előnye, hogy ingyenes és minden plaftormon megy. Hátránya, hogy nem lehet benne vágni…

A weboldalukon azt írják, díjnyertes program. Nálam legfeljebb citromdíjat nyerhet.

https://www.openshot.org/

ShotCut

Na ez már egy egész használható, ingyenes, otthonra szánt program, ami a profi programok elrendezését követi. Ha meg-megakad az ingyenes Resolve a gépeden, érdemes kipróbálni. Talán elsőre nem a legbarátibb a kezelőfelülete, ha már beállítottad, hogy ott legyenek a panelek, ahol szeretnéd, onnan már könnyebb vele a munka.

Win, Mac, Linux? Mindhármon fut!

https://shotcut.org/

iMovie

Ez a program nem vállal sokat, de azt maximálisan tudja. A Final Cut Pro X kistestvére. Pont arra való hogy egy családi eseményhez vagy egy kisebb céges prezentációhoz gyorsan összedobj vele egy jó kis hatásvadász videót. Beépített effektjei igényesek, és ezért profinak tűnik a végső vágat.

Ha viszont el akarsz mélyedni a vágásban, akkor véleményem szerint ez a program arra való, hogy megvedd a Final Cut Pro X-et. Ugyanis van átjárás! Az X-be át tudod vinni az iMovie-s anyagaidat. (Persze nincs visszaút… Bár ha megvetted akkor már úgysem fogsz visszatérni az iMovie-ra.)

Úgy gondolom, az Apple-nek sikerült az iMovie-val, ami a Microsoftnak nem sikerült a Windows Movie Maker-rel.

App store-ban ingyenesen elérhető Mac-re és iOS-re.

https://www.apple.com/imovie/

Microsoft Fényképek

A Windows Movie Maker utóda? Az első Movie Maker nekem nagyon tetszett, keveset tudott, de azt jól. A második verzió grafikai felülete borzasztó volt, de a semminél több volt. A 10-es verziójú Windowsból aztán teljesen ki is hagyták a beépített videoszerkesztőt! Talán önkritikát gyakoroltak? Most megpróbálják ezzel a kép- és videótár plusz szerkesztő és exportáló alkalmazással kielégíteni az egyszerű felhasználói igényeket.

Képeket, videókat, zenét és szövegeket dobálhatsz benne össze, és pár adott sablonnal videót készíthetsz belőlük. Inkább slideshow készítésére alkalmas, mint klasszikus videovágásra. Azt viszont gyorsan össze lehet dobni vele.

https://www.microsoft.com/hu-hu/p/microsoft-photos/9wzdncrfjbh4?activetab=pivot:overviewtab

HitFilm Express

Ez igazából egy fizetős VFX gyűjtemény ingyenes megrendelési felülete, amiben mellesleg vágni is lehet. Tény, hogy azt viszont ingyen és jól.

Ha nem zavar, hogy regisztrálni kell hozzá, és minden pillanatban el akarja adni neked az effektjeit, pluginjeit, zene vagy egyéb templateket, akkor fogod tudni használni. Kezelőfelülete a Vegas-éhoz hasonlít, és elfut PC-n és Mac-en is.

https://fxhome.com/hitfilm-express

Ez a lista nem teljes!

Kimaradt egy program a listáról, amit szívesen látnál? Írd meg kommentben, és pótolom!

Segíts bővíteni! Írj egy általad kedvelt vágóprogramról, és ha elég objektív az írásod, beveszem a felsorolásba!

Szertetnél megtanulni egy vágóprogramot?

Itt a lehetőség, ingyenes kezdő vágás webináriumot tartunk az érdeklődőknek. A koronavírusra való tekintettel az első, gyorstalpaló tanfolyam ingyenes lesz. Ezen a nulláról kezdve megtanulhatsz megvágni egy rövid filmet.

Jelentkezz most ingyenes, Videovágás Gyorstalpaló Webináriumunkra!

[webgalamb form=”7″]


2 hozzászólás

Zsolt Bezdan · 2021.06.26. – 11:42

Hát a DaVinci Resolve értékelése egy “kissé” elfogult. Pld a Media Manager másolásnál “elcsúszik” az exr es dpx sequenceken és nagyon gyakran hibával kilép (log-ot pedig nem vezet és a másolás újrainditásánál előről minden) a Dolby Vision iCMU-ban, az lv8 metaadatokat nem lehet keyframeelni (Flame, Nucoda, Baselight stb lehet) stb stb..

  Sereg Krisztián · 2021.12.13. – 16:54

  Szia, azért a többi szoftverről is eléggé polkorrekt módon írtam, ha elfogultnak érzed, az lehet azért van, mert most készülök hosszabban kivesézni a Resolveban rejlő lehetőségeket több cikken és oktatóanyagon keresztül, így jobban előttem van, mint a többi. Kicsit szerkesztettem a fenti cikken, de lényegi dolog nem változott, talán így nem annyira részrehajló a leírás. Nyilván öt sorban nem lehet belemenni minden apróságba, de pont ezért igyekeztem minden szoftverhez írni előnyt és hátrányt is. A Resolve-on gyakorlatilag kéthavonta jön ki újabb frissítés, lehet hogy a hibát, amit tapasztaltál, már javították is azóta. Ha nem, akkor ajánlom figyelmedbe a Media oldal Clone Tool-ját a képszekik másolására, az tud checksum-ot is generálni a másoláshoz, ha fontos, hogy a tartalom bitre pontosan egyezzen.

  A Dolby Vision, ha jól tudom, a mostani 17-es verzióval debütált a Resolve-ba, valószínűleg fog még fejlődni – de ez nem egy vágóprogram alaptudása, hanem inkább egy fényelőprogramé, ezért nem kerültek be a felsorolásba a Flame, a Baselight stb. a jelenlegiek mellé.

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .