Miért ilyen rossz a Resolve Studio értékelése az App Store-ban?

Ha Studio – vagyis fizetős verziód van, több funkciót nem érhetsz el az AppStore verzióból, de az ingyenessel is érdemes megfontolnod, hogy a hivatalos weboldalról szerzed-e be a programot. Itt olvashatod az összes különbséget a Blackmagic honlapján lévő és az AppStore-os DaVinci Resolve között!

Alább olvasható az összes különbség, amivel az AppStore-os DaVinci Resolve kevesebbet tud, mint a gyártó oldaláról letöltött és kézzel telepített verziója.

Liszenszelés [Studio]

Hogyan használhatod a Resolve Studio-t, ha az AppStore-ban veszed meg és hogyan, ha egy viszonteladótól?

AppStore

Ha megvetted a Resolve-ot, nem mindegy, melyik gépen tudod használni. Ha az AppStore-ból töltöd le, az összes saját fiókoddal használt MAC-en hozzáférhetsz, nincs gépkorlát, de PC-re vagy Linuxra nem fogod tudni felrakni. Szóval nem csak Mac-en szeretnéd használni a Resolve-ot, ez is egy döntő érv lehet az AppStore mellőzéséhez.

Online aktiválható liszensz

Ha viszont online aktiválható liszensz kulcsot veszel, akkor bármely 2 gépen használhatod egyszerre: Macen, PC-n, Linuxon, fiókkorlátok nélkül. Ha új gépre rakod fel, a legrégebbi telepítés automatikusan deaktiválódik, de ha újra beírod a kódot, megint működni fog. A légyeg, hogy a két legutóbb aktivált gépen nem kér újra kódot, a többin pedig fent marad, telepíthető és frissíthető a program, csak kód nélkül nem indul.

USB kulcs (Dongle)

Van USB kulcsos liszensz is, ott pedig mindig csak azon a gépen működik a Studio verzió, amelyikbe a liszenszet tartalmazó USB pendrive épp be van dugva. Ez akkor lehet hasznos, ha kettőnél több gépen használod és nem akarsz folyton gépelni.

Ha a céged alkalmazottainak vagy tanulóknak veszed a programot, akkor is biztonságosabb a dongle, mert a kulcsokat felírhatja bárki és hazaviheti, a Dongle-t viszont nem lehet lemásolni, és feltűnik a hiánya.

Apropo liszensz egyes Blackmagic termékek eleve tartalmaznak Studio liszenszet!

Automatikus frissítés [AppStore]

Ez talán az AppStore javára írható fel, ott ugyanis választhatod, hogy automatikusan frissüljön a program. Ha viszont profi környezetben dolgozol, egy projekt kellős közepén nem is ajánlott fejest ugrani egy újabb verzióba. Persze a szoftveres vagy hardveres liszensznél le kell mondanod az egy kattintásos frissítés kényelméről.

Nincs GPU gyorsítás a H264 videókhoz [Studio]

nVidia GPU-hoz nem jár hardveres H264 gyorsítás az AppStore verzióhoz, pedig a letöltős Studio verzióban elérhető lenne!

Nem lehet szkripteket futtatni [Studio]

Szkriptek futtatása csak a letöltős verzióban van – ott is csak a Studioban! (Ez akkor fontos, ha szeretnél automatizálni folyamatokat, vagy profi környezetben dolgozol, ahol szkriptekkel oldotok meg dolgokat – importálás, render, nevezékek, stb. )

Kevesebb kiírható állókép-formátumból választhatsz! [Ingyenes és Studio]

Az AppStore-ból csak DPX formátumban engedi exportálni a kimentett állóképeket (Stills) a Color oldalról. Ha a gyártó oldaláról töltöd le a programot, akkor több formátum közül választhatsz!

Kevesebb Open Effects (OFX) működik

Ha harmadik féltől származó effekteket szeretnél betölteni, előbb csekkold az ingyenes Resolve-val, hogy működnek-e, néha van, hogy csak jogosultság gondok vannak, pl nem adtad hozzá a gyökér könyvtárat “/” (“Macintosh HD”), de van pár plugin ami nincs AppStore-ra optimalizálva.

VR eszközök hiánya [Studio]

A honlapról letölthető verzióban kapunk eszközöket a 360°-os videókhoz, az AppStore-ból nem.

Külső grafikus kártyák támogatásának hiánya [Studio]

Ez is jogosultságok miatt problémás. Ráadásul a régebbi többkártyás konfigokat is érinti, ha egynél több Red Rocket kártya van a gépedben, az AppStore-os Resolve Studio csak egyet fog kezelni.

Összefoglaló

A különbségek főleg a Studio verziót érintik, de az OFX kompatibilitás és a Still-ek (Color grade állóképek) exportálása az ingyeneset is. Szerintem már ezért megéri a teljes funkcionalitású Blackmagic verziót letölteni.

Te hogy látod? AppStore vagy telepítgetés? Írd meg kommentben!

Az összes különbséget az ingyenes, a Studio és az AppStore ingyenes és Studio verzió között itt találod! Bár ezt a táblázatot még a 15-ös Resolve-hoz szedték össze, a gyártó azt mondta, a 18-ra is érvényes. Ha tudsz mást is, ami kimaradt, itt a hozzászólásokban megírhatod!


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .